Zoals dr. Sasha Hamdani adviseert omgaan met burn-out

Te midden van de pandemie is TikTok een bron van informatie geworden voor bijna alles waar je ook maar een klein beetje nieuwsgierig naar bent. Dit heeft ertoe geleid dat gebruikers van sociale media hun bronnen moeten controleren om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan het geloven en verspreiden van de vaak gevaarlijke verkeerde informatie die viraal kan gaan. Maar dankzij de erkende professionals die de app gebruiken, zorgt het ook voor gemeenschapsgevoel, bewustwording en toegang tot informatie over verschillende gezondheidsproblemen en aandoeningen.

In 2020 sloot Sasha Hamdani, MD, een board-gecertificeerde psychiater en ADHD-specialist (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), gevestigd in Kansas City, Missouri, zich aan bij TikTok nadat ze zag dat er behoefte was aan meer evidence-based informatie over de neurologische ontwikkelingsstoornis op de app. Als aanbieder en ADHD-patiënt heeft Dr. Hamdani bevindt zich in een unieke positie om anderen te helpen ADHD te beheersen en te begrijpen hoe hun hersenen werken. Ze heeft ook een passie voor het helpen van mensen met ADHD om voor zichzelf te zorgen en burn-out te voorkomen.

Onder het pseudoniem @thepsychdoctormd op Instagram en TikTok heeft Dr. Hamdani deelt op haar feed vaak hoe het leven met en het behandelen van ADHD voor haar is: de hoogtepunten, de dieptepunten, het grappige, het aangrijpende, het frustrerende en alles daartussenin. Maar het idee dat ze op een dag haar persoonlijke ervaringen zou delen om zoveel anderen te helpen met hun ADHD om te gaan, leek ooit ondenkbaar.

Met dr. Hamdani kreeg in de vierde klas de diagnose ADHD, maar ze begreep niet precies wat dat voor haar betekende totdat ze naar de universiteit ging, omdat haar ouders haar medicatie en routines onder controle hadden gehouden – ze hadden het haar ook niet echt verteld. Wat Ze had.

“[College was] “Toen ik echt begon te worstelen met het ADHD-probleem, omdat ik niet echt wist wat mijn diagnose was of wat het betekende, of medicijnen of iets anders”, zegt Dr. Hamdani. “Ik probeerde dat uit te zoeken en tegelijkertijd ook al deze normale ontwikkelingsstadia te achterhalen, zoals: ‘Hoe eet ik?’ en “Hoe kom ik op tijd op de les?” Er moest veel aan de mentale belasting worden gedaan, en zonder inzicht in hoe haar hersenen werken, was ze niet in staat mentale patronen en gedragspatronen te herkennen die haar konden helpen de benen te laten komen. voor succes. Ze was opgebrand.

Het hielp haar meer over ADHD te leren en te beseffen dat ze een ander patroon moest volgen dan haar neurotypische leeftijdsgenoten. Naast medicatie en met de steun van haar familie en academisch team, heeft Dr. Hamdani om haar routines te ontwerpen om het gedrag tegen te gaan dat bijdroeg aan haar burn-out. Dit betekende het creëren van vaste routines rond specifieke gewoonten, waardoor ze over het algemeen gefocust en gemotiveerd bleef in plaats van uitgeput, ontmoedigd of opgebrand. “Ik leerde eten, drinken, slapen, sporten en organiseren – allemaal basisprincipes waarvan ik niet dacht dat ze routine zouden kunnen worden in een ADHD-brein”, zegt ze.

“Het [FocusGenie] Door meer over je brein te leren, krijg je ook de middelen om veranderingen door te voeren, gewoontes op te bouwen en dat momentum voort te zetten.

-Sasha Hamdani, MD, psychiater

Nu heeft ze er haar levensmissie van gemaakt om persoonlijk en professioneel succes te behalen als ADHD-patiënt: ze is een psychiater die gespecialiseerd is in ADHD en angst. de auteur van Zelfzorg voor mensen met ADHD: meer dan 100 manieren om nieuwe energie op te doen, stress te verminderen en prioriteiten te stellen; en onlangs lanceerde FocusGenie, een uitgebreide app voor ADHD-beheer die is ontworpen om neurodivergerende mensen te helpen hun hersenen te beheren, te begrijpen en te kalmeren. “Het leert je over je brein en geeft je vervolgens ook de tools om veranderingen door te voeren, gewoonten op te bouwen en dat momentum voort te zetten”, zegt ze over de app.

Ik sprak onlangs met dr. Hamdani besprak hoe ze verschillende platforms gebruikt om nauwkeurige en nuttige manieren te delen om te gedijen met ADHD, toegang te krijgen tot effectieve zelfzorg en burn-out te voorkomen.

dr. Sasha Hamdani: Ik begon TikTok eind 2020 te gebruiken, toen ik tijdens de pandemie alleen telegeneeskunde-afspraken maakte. Ik heb het gevoel dat het aantal ADHD-diagnoses tijdens de pandemie enorm is toegenomen, omdat mensen er meer over praatten en patiënten hun telefoon tegen de camera hielden en zeiden: “Ik denk dat ik daarom ADHD heb.” [TikTok] Video.” Maar de video was vaak zo stom en niet op bewijs gebaseerd. Een van mijn patiënten hield een video omhoog waarin stond dat als je meerdere keren achter elkaar niest, je neurodivergent bent. Ik dacht: “Dat is zo belachelijk.” Maar dan realiseer ik me dat ik meerdere keren achter elkaar nies en neurodivergerend ben. Maar dat maakt de bewering nog niet waar. Maar dat is het probleem, toch?

Wat mij oorspronkelijk motiveerde om me bij TikTok aan te sluiten, was het besef dat het een plek was waar vreselijke informatie beschikbaar was en dat deze werd gedeeld met een zeer jonge en kwetsbare bevolking. Maar toen ik online ging, ontdekte ik dat er ook heel goede informatie te vinden is. Ik begon oorspronkelijk met posten om meer goede informatie toe te voegen.

SCH: Vanuit puur patiëntenperspectief is het moeilijk om alle beslissingen die een arts moet nemen te begrijpen. Als zorgverlener die patiënt is geweest, denk ik dat het je echt verankert in die empathie en dat standpunt, dat in de eerste plaats gaat over de belangenbehartiging van de patiënt. Je wilt dat patiënten zich autonoom en comfortabel genoeg voelen om hun behoeften te uiten en te begrijpen dat zij de expert zijn op het gebied van hun innerlijke ervaringen. Je wilt ze niet oproepen met de gedachte dat jij het beter weet, omdat zij het beste weten wat er aan de hand is. Ze weten misschien niet alles over de nuances van de behandeling of diagnose, maar ze weten wel wat er gebeurt [inside of] hen. Dus ik vind het cool.

SCH: FocusGenie is een app voor gedragsbeheer voor ADHD en neurodivergerende hersenen in het algemeen. Het is echt voor elk brein dat hulp nodig heeft bij productiviteit en concentratie, dus je hebt geen diagnose nodig [to use it].

Wat ik er het leukste aan vind, is dat het alles heeft wat ik wil op één plek. Voorheen had ik zes of zeven apps die alles deden wat ik wilde [to help me manage my ADHD]– een Pomodoro-app om taken op te splitsen, de Notes-app om taken bij te houden, en een muziekspeler voor audio om de concentratie te vergroten – maar eerlijk gezegd zou ik bij allemaal de prestaties verliezen omdat het ook moeilijk te beheren is als de informatie bevindt zich niet op dezelfde plaats. Ik zou alles downloaden, het zou drie dagen duren, en dan zou ik verder gaan.

[FocusGenie has] Zeer praktische, nuttige en leerzame modules, en elke maand verschijnen er nieuwe naarmate je verder komt in de app. Elke les duurt ongeveer een minuut en is een leuke swipe-through in sociale media-stijl. Er zijn dingen over de basisprincipes van ADHD en hoe uw hersenen werken. Maar dan gaat het ook over zaken als ‘Hoe zorg ik voor mijn financiën?’ ‘Hoe houd ik mijn huis schoon?’ ‘Hoe moet ik eten?’ ‘Hoe ga ik om met een giftige relatie?’

De app splitst taken heel visueel op en je kunt ook focusaudio gebruiken. Je kunt met een body double werken, en je kunt zelfs met mij samenwerken door een vooraf opgenomen video van mij op te halen en ik zal naast je werken terwijl je een taak voltooit. Er is ook een mindfulnessruimte.

Mijn favoriete onderdeel van de app is echter de focustracker, die vertelt over je focus, impulsiviteit, rusteloosheid, eten, drinken en slapen. U kunt uw gewoonten in de loop van de tijd in kaart brengen. Ik heb bètatesten gedaan [the app] ongeveer acht maanden lang, en ik merkte dat mijn impulsiviteit elke maand vier dagen lang door het dak ging, vlak voor mijn menstruatie. Ik controleerde mijn creditcardafschriften van de afgelopen twee jaar en zag dat er in die periode van vier dagen een stijging van $ 600 was opgetreden. Ik ben die vier dagen niet te vertrouwen met mijn telefoon op de bank en ik [learned that] van alleen maar kijken en volgen van deze acht maanden.

Het was belangrijk voor mij om FocusGenie op te richten, omdat ik uit de eerste hand zag hoe beperkend ADHD kan zijn. Ik wil een toegankelijke oplossing bieden, zodat mensen kunnen beginnen met het leren over hun hersenen en mogelijk jaren van twijfel en oordeel aan zichzelf kunnen vermijden. Ik wil gewoon dat FocusGenie de bron is van goede informatie en hulpmiddelen die mensen kunnen gebruiken om hun leven te veranderen.

SCH: Burn-out is een heel interessant fenomeen omdat het zo divers is. Deze kruising van al deze dingen maakt mij waarschijnlijker [to be burned out]maar daarom zijn zelfzorg en een realistisch perspectief zo ​​belangrijk.

Deze realiteit van intersectionaliteit die burn-out verergert, benadrukt waarom het zo belangrijk is om zelfzorg te vinden die voor jou werkt. Het duurde ongeveer twee jaar voordat ik besefte dat ik niet alles kon doen. Tijdens mijn eerste oefenjaar ging ik naar binnen en dacht: “Ik ben de eerste vrouw sinds lange tijd die meedoet – er was nog een vrouw, maar zij is voor altijd een partner geweest – en ik ga ze laten zien dat ik dat ben.” Ik verdien het echt om hier te zijn.” Maar ik werkte in de weekenden en sliep twee dagen niet, en waarom? Ik legde al deze interne druk op mezelf.

Nadat u effectieve zelfzorg heeft geïdentificeerd, is het belangrijk om de zelfzorgpraktijken die u nodig heeft te respecteren en te implementeren, maar ook om een ​​realistisch beeld te hebben van de mogelijke ‘resultaten’. Voor mij, [avoiding burnout] Nu is het een kwestie van begrijpen dat ik mezelf aan niemand hoef te bewijzen. Ik moet gewoon een manier vinden om mezelf gelukkig te maken – en dat leren heeft mijn leven veranderd.

SCH: Zelfzorg helpt bij het voorkomen van een burn-out en voorkomt dat je in een fase terechtkomt waarin je een langere herstelperiode nodig hebt. Maar ik denk niet dat het beoefenen van zelfzorg je uit een burn-out zal halen als je er eenmaal in zit. Een van de belangrijkste dingen, veel verder dan zelfzorg, is het begrijpen van je patronen, zodat je ervoor kunt zorgen dat ze geen vat krijgen.

Als je ADHD en een burn-out hebt, of als je last hebt van depressie en angst, ben je bij het naderen van een burn-out fysiek en emotioneel uitgeput, waardoor het een enorme uitdaging wordt om jezelf uit het gat te halen.

En als je midden in een burn-out zit, wacht dan even, begrijp wat je lichaam nodig heeft en concentreer je op je basistrainingen. Eet, drink water en probeer je hersenen niet te stimuleren om beter te presteren; Wat je hersenen nodig hebben is rust. Rust zorgt ervoor dat je je beter voelt.

SCH: Het hangt van de situatie af, omdat ik een andere toolkit heb, afhankelijk van wat er gebeurt. Er zijn momenten waarop ik me enigszins niet verbonden voel, zoals wanneer het werk te veel wordt en ik het mee naar huis neem, of wanneer ik negatieve interacties heb op het werk. Het antwoord hierop is om voor een korte periode afstand te nemen van het werk. Anders kan ik geen patiënten verzorgen [not taking care of myself].

Dit interview is aangepast voor duidelijkheid en lengte.

Leave a Comment