Zo was je wol op de juiste manier

By | September 18, 2023

WWanneer de temperatuur daalt tot een hygge-optimaal dieptepunt, maar je de kou moet trotseren, zowel op het werk als in je persoonlijke leven, is er echt geen betere bondgenoot dan een warme en behaaglijke wollen trui. Maar deze trui is vrijwel zeker niet wasbaar, wat ik beweert op basis van mijn persoonlijke ervaringen met het uitproberen ervan en die van mijn collega’s. Maar door (opnieuw) te leren hoe je wol op de juiste manier kunt wassen, heb ik onlangs twee geweldige dingen over dit onderwerp geleerd: 1. Het is mogelijk en 2. Je hoeft er niet voor naar de stomerij.

“Thuis wassen is dat eigenlijk wel beter voor wollen breiwerk vergeleken met stomerij, waarbij agressieve chemicaliën worden gebruikt die de stof na verloop van tijd kunnen beschadigen”, zegt Gwen Whiting, medeoprichter van The Laundress. “Je kunt en moet gebreide kleding zoals wol, kasjmier en mengsels thuis wassen om de natuurlijke vezels van je kledingstuk te behouden.”

“Thuis wassen is dat eigenlijk wel beter voor wollen breiwerk vergeleken met stomerij, waarbij agressieve chemicaliën worden gebruikt die de stof na verloop van tijd kunnen beschadigen.” –Gwen Whiting, mede-oprichter van The Laundress

Ik zeg niet dat de onderhoudsinstructies voor je favoriete kledingstuk per se tegen je liegen, maar er is zeker een verschil tussen ‘alleen stomen’ en ‘alleen stomen’. Dat komt omdat het een weinig bekend vuil geheim van vuile was is dat je waarschijnlijk op zijn minst je delicate kledingstukken met dat ongelukkige label met de hand kunt wassen.Wol is echter zeker een delicaat materiaal. Volgens de National Cleaning Association keert wol in de droger terug naar zijn natuurlijke vorm. Als je inzoomt op de vezels van het textiel, zie je dat ze een schubachtig patroon vormen, en bij blootstelling aan hitte, water en gewelddadig zoemende machines grijpen deze schubben soms in elkaar, waardoor (DUN, DUN, DUN) krimp ontstaat. , wat helaas vrij permanent is. Om te voorkomen dat je favoriete knusse truien krimpen en alleen passen bij je favoriete kinderpop, kun je hieronder leren hoe je wol op de juiste manier wast, aldus Whiting en haar mede-oprichter Lindsey Boyd.

Wol met de hand wassen in 3 stappen

Ugh, dat weet ik, maar dat is als je kledingstuk van wol is in het bijzonder Whiting en Boyd geven om u en verzekeren mij dat handen wassen altijd de beste oplossing is om de integriteit van uw kledingstuk te behouden. Probeer deze snelle stap-voor-stap handleiding om uw wol die speciale aandacht te geven:

1. Vlekken voorbehandelen met een vlekkenoplossing

Als je brutaal je crèmekleurige coltrui hebt gedragen tijdens een rode wijnavond en daarna iets hebt gemorst, pak de vlek dan onmiddellijk aan. Behandel vlekken voor met zoiets als The Laundress Stain Solution ($ 17) als het een tanninevlek is zoals koffie, saus of rode wijn. Als het een vlek op oliebasis is, zoals zweet, make-up of echte olie, is Laundress Wash & Stain Bar ($ 6) ook een goede optie. Wat je ook kiest, werk de formule voorzichtig met je vingers in de stof.

2. Maak je wolbad klaar

Vul een gootsteen, badkuip of gootsteen met lauw water en voeg het kledingstuk en een scheutje wolvriendelijk wasmiddel toe. Er zijn slechts een paar geweldige opties, zoals de klassieke Woolite ($ 18), Kookaburra Wash ($ 21) en The Laundress Wool & Cashmere Shampoo ($ 19). “De formule is pH-neutraal en speciaal ontworpen voor wollen kledingstukken, zodat de natuurlijke soepelheid van je trui behouden blijft”, zegt Boyd. “Zachtjes ronddraaien gedurende ongeveer 30 seconden en maximaal 30 minuten laten staan.”

3. Giet af en spoel af met koud, schoon water

“Vermijd die instinctieve reactie om het uit te wringen”, zegt Whiting. “Door het wringen worden de vezels gemanipuleerd en als de garens nat zijn, worden ze zwakker. Dit kan ertoe leiden dat uw trui misvormd raakt. Verwijder in plaats daarvan voorzichtig het water door het voorwerp tegen de zijkant van uw gootsteen of badkuip te drukken.

Wol in de machine wassen in 3 stappen

Goed nieuws: Boyd en Whiting verzekeren dat de wasmachine niet verboden terrein is voor het wassen van wollen kleding. Maar hier geldt hetzelfde: voorzichtigheid is geboden.

1. Doe de gebreide stof in een netwaszak

Dit is om te voorkomen dat het blijft haken en je favoriete knusse bolletje garen wordt.

2. Selecteer de juiste instelling

“Selecteer het zachte programma op de machine en zorg ervoor dat de watertemperatuur koud is en dat het centrifugeren op een lage temperatuur staat”, zegt Boyd. “Je kunt een kledingstuk krimpen of voelen krimpen als je het te veel beweegt of de instelling op je machine te hoog of te heet staat.”

3. Haal je gebreide stuk uit de was zodra het klaar is

“Zodra de cyclus is voltooid, verwijder je de trui onmiddellijk om kreuken te verminderen”, zegt Boyd.

Hoe wol te drogen

“De droger zorgt ervoor dat je gebreide kleding krimpt, dus laat het altijd aan de lucht drogen”, zegt Boyd. “Zodra je het overtollige water hebt verwijderd, leg je het kledingstuk plat op een schone handdoek of droogrek en breng je het terug naar zijn natuurlijke vorm. Laat het dan drogen.” Om het droogproces te versnellen, rol je de trui eerst op in een handdoek, zoals een slaapzak. Rol hem vervolgens uit en vervang de natte handdoek door een nieuwe, droge. Plaats het op het droogrek en vorm het opnieuw.

Oh, en maak er een punt van om je wollen items vorm te geven en strategisch te ordenen. Het lijkt misschien niet zo erg om ze aan een waslijn te hangen of ze op wat voor oppervlak dan ook voor je te gooien, maar dit is het beslissende moment of je kledingstuk wel of niet zijn vorm zal verliezen.

“Hang je trui niet te drogen, anders zakt de mouw door waar hij niet zou moeten zitten”, zegt Whiting. “En zorg ervoor dat je ze niet in de buurt van een warmtebron zoals een radiator of zelfs een raam met veel zonlicht plaatst, omdat dit krimp kan veroorzaken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *