Zo maak je vegan horchata met 4 ingrediënten

By | September 12, 2023

SAls je in Mexico een taquería (of tacokraam) tegenkomt, zul je waarschijnlijk een verscheidenheid aan agua fresca-opties (vertaald naar ‘zoet water’) vinden: niet-alcoholische dranken gemaakt van fruit, granen, bloemen of zaden.

Afgezien van hun heerlijke smaak, zijn deze drankjes synoniem geworden met de Mexicaanse keuken, waarvan er één in het bijzonder opvalt: horchata, een drankje op basis van rijst, op smaak gebracht met ingrediënten als kaneel en vanille. We hadden onlangs de gelegenheid om te praten met Mely Martinez, oprichter van Mexico In My Kitchen, die dieper verdiepte in de geschiedenis van dit verfrissende en heerlijke drankje en hoe je vanaf het begin veganistische horchata kunt maken. En als je weinig tijd hebt: we hebben een van de beste horchata-drankjes gevonden die je in de winkel kunt kopen, die net zo lekker smaakt als een zelfgemaakte mix (en ook nog eens plantaardig is!).Wat is horchata en hoe wordt het doorgaans geconsumeerd in Mexico?

Volgens Martinez gaan de wortels van horchata terug naar Spanje en Noord-Afrika, waar een soortgelijke versie van dit drankje wordt gemaakt van tijgernoten. In Mexico wordt horchata echter meestal gemaakt van rijst, waardoor het zijn kenmerkende witte kleur krijgt. “De rijst wordt eerst een nacht in water geweekt en vervolgens tot pap of pasta gemengd. Dit wordt later gezeefd om de vloeistof te extraheren waaraan we water en suiker toevoegen en vervolgens alles mengen om de horchata te maken”, zegt ze.

Om het rijstmengsel op smaak te brengen, zegt Martinez dat sommige mensen kaneel- of vanille-extract toevoegen; anderen gebruiken melk voor een romigere consistentie. De toevoeging (of niet) van melk en de verhouding van de ingrediënten in een horchata-recept zullen echter waarschijnlijk variëren van familie tot familie en van regio tot regio.

Ongeacht het recept zegt Martinez dat een van de beste (en meest authentieke) manieren om van horchata te genieten is met een typisch Mexicaans gerecht antojito, wat ‘weinig verlangen’ betekent in het Spaans. “Dit omvat doorgaans straatvoedsel zoals tostadas en sopes met een koud glas van deze zoete melkdrank. Je kunt horchata, samen met andere agua frescas, ook vinden op lokale kermissen, sociale bijeenkomsten, familiebijeenkomsten en restaurants”, zegt Martinez. “Het is waarschijnlijk de meest populaire aguas frescas en een drankje waar je je altijd thuis voelt, ook als je ergens anders bent.”

“[Horchata is] Waarschijnlijk de meest populaire aguas frescas en een drankje waar je je altijd thuis zult voelen, ook als je ergens anders bent.”
– Mely Martinez

Zo maak je thuis veganistische horchata

Het recept van Martinez – dat ze als kind van haar moeder leerde – bevat slechts vijf eenvoudige ingrediënten: langkorrelige rijst, Mexicaanse kaneel (milder dan andere soorten kaneel), suiker, vanille-extract, melk (optioneel). en een snufje geduld. Dan hoef je alleen maar rijst, melk en heet water in een kom te mengen en een nacht te laten weken. Deze stap is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle waardevolle inhoud van de rijst op de juiste manier wordt geëxtraheerd.

Als het de volgende dag klaar is, meng je alles door elkaar, zeef het mengsel en voeg de overige ingrediënten toe (plus wat extra water). Het resultaat is een heerlijk zoete, romige en rokerige drank die Martinez omschrijft als een drankversie van rijstpudding; het is meer dan rustgevend voor de ziel. Houd er echter rekening mee dat het recept afhankelijk van uw smaak kan worden aangepast als u meer of minder zoetigheid verkiest.

Als je geen tijd hebt om het helemaal opnieuw te maken en je kunt geen winkel in de buurt vinden, zijn er natuurlijk geweldige opties die je in de winkel kunt kopen. Onze favoriet? Rijstdroom Horchata. “Bij DREAM hebben we onze horchata-rijstmelk gemaakt met een vleugje vanille, waardoor een rijke smaak wordt toegevoegd die een subtielere zoetheid met zich meebrengt. Het resultaat is veganistisch, lactose- en zuivelvrij, gecertificeerd glutenvrij en niet-GMO, terwijl het houdbaar is om aan verschillende voedingsvoorkeuren te voldoen”, zegt Lauren McNamara, vice-president en associate general manager bij SunOpta.

Volgens McNamara heeft het dreamteam hard gewerkt (woordspeling bedoeld) om ervoor te zorgen dat het drankje zo trouw mogelijk bleef aan zijn roots. “Tijdens de onderzoeks- en ontwikkelingsfase van het creëren van Dream Horchata hebben we dit drankje zo ontworpen dat het zo dicht mogelijk bij de traditionele smaak van horchata ligt, terwijl de integriteit van het originele drankje zoveel mogelijk behouden blijft”, zegt McNamara. “We wilden er ook voor zorgen dat ons recept veelzijdig was, zodat je er in vele vormen van kunt genieten, zoals puur in een glas, met ijs of gemengd, toegevoegd aan koffie of gebruikt bij het bakken.” flauwvallen.

Als je er echter klaar voor bent, raden we je ten zeerste aan om het eenvoudige zelfgemaakte horchata-recept van Martinez hieronder te maken.

Horchata-recept
Foto: Mexico in mijn keuken

Eenvoudig veganistisch horchata-recept

Maakt 12 porties

Ingrediënten
2 kopjes langkorrelige rijst
1 stokje Mexicaanse kaneel
4 kopjes heet water
8 kopjes extra water om de drank af te maken
3/4 kopje suiker
2 theelepel vanille-extract
1 kopje melk (2 procent of volle melk), optioneel
IJsblokjes om te serveren

1. Doe de rijst en het kaneelstokje in een grote glazen kom en voeg 4 kopjes heet water toe. Bedek de kom met een kom of plasticfolie en laat een nacht of minimaal 8 uur weken.

2. Voeg de volgende dag rijst, kaneel en water toe aan je blender en verwerk tot er een gladde, waterige pasta ontstaat.

3. Breng het mengsel met behulp van een zeef of zeef over in een kan met wijde opening en roer om de vloeistof te laten doordringen.

4. Voeg melk (indien gebruikt), vanille-extract en de rest van het water toe. Roer de suiker erdoor en pas de hoeveelheid naar smaak aan. Laat het drankje afkoelen in de koelkast. Roer de horchata door voordat je hem serveert, omdat het rijstmengsel de neiging heeft naar de bodem te zakken. Serveer in glazen met ijsblokjes.

Ontdek hoe je tostadas met kip maakt om te combineren met je verfrissende horchata:Onze redactie selecteert deze producten zelf. Als u via onze links een aankoop doet, kan Well+Good een commissie ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *