Zo kies je de juiste wasmachinetemperatuur

By | September 14, 2023

NIn tegenstelling tot het inruimen van de vaatwasser is de temperatuur in de wasmachine een controversieel onderwerp. Sommige mensen gebruiken alleen koud water. Anderen zweren bij hoge temperaturen voor de vuilste ladingen wasgoed. Maar het kiezen van de juiste wasmachinetemperatuur is een kunst en heeft een grote impact op de levensduur van je kleding.

“Ik gebruik graag al mijn verschillende temperatuurinstellingen”, zegt Katie Jennings, manager technische informatie voor consumenten bij Seventh Generation. Om te weten wanneer je het koel moet houden en wanneer je het vuur hoger moet zetten, raadt Jennings aan om aandacht te besteden aan de onderhoudsinstructies, hoe vuil het is en hoeveel je om een ​​item geeft.Maar voordat deze items zelfs maar je wasmachine raken, zegt Jennings dat je ze zo vaak mogelijk moet dragen. “Omwille van het milieu kun je je kleren beter niet wassen totdat ze echt vies zijn”, zegt ze. “Natuurlijk is de kleding van je kinderen erg vies, maar als je gewoon op kantoor zit zonder te morsen, is de combinatie van broek en shirt waarschijnlijk nog steeds vol leven.”

Koud water

Hoewel er een tijd en plaats is voor warmere omgevingen, zegt Jennings dat je voor de meeste was koud water moet gebruiken. “Koud water beschermt meer dan wat dan ook je kleuren”, zegt ze. “Het is vriendelijker en veel beter voor het milieu. En de meeste wasmiddelen zijn zo samengesteld dat ze even effectief zijn in koud water.”

Let op: Twee kledingstukken die altijd koud gewassen moeten worden zijn fijne was en jeans.

“Alle soorten delicatessen of lingerie moeten in een koele of koude omgeving worden gemaakt”, zegt ze. Als het om denim gaat, was het dan spaarzaam, binnenstebuiten en “zeker de hele tijd koel, want je wilt die kleur behouden.” Jennings raadt aan een zachte cyclus te kiezen om te voorkomen dat de trommel van je machine te snel draait. “Ik heb de neiging om minder aandacht te besteden aan dingen die ik echt belangrijk vind.” Ten slotte moet je je denim alleen aan de lucht laten drogen.

Hoewel je misschien in de verleiding komt om je zweterige leggings en sportbeha’s een warme wasbeurt te geven, zegt Jennings dat dit een groot nee is voor items met spandex. “Deze zijn beter in koelere omgevingen. Ze behouden hun elasticiteit in de loop van de tijd”, zegt ze. Als je een geur opmerkt, zegt ze dat het beter is om twee keer met kouder water te spoelen dan één keer met warmer water.

Warm tot heet water

Voor lichte witte tinten is volgens Jennings heet water je vriend, zolang de stof het maar aankan. “Heet water helpt als je wit een beetje vies is”, zegt ze. “Het kan worden gebruikt op katoen of als je bijzonder hardnekkige vlekken hebt, maar het is veeleisender voor je stoftype. Warm tot heet water is ook prima geschikt om vlekken te verwijderen als je bijvoorbeeld buiten bij de barbecue eet.” wit t-shirt.

Als uw wasmachine een desinfectiefunctie heeft, levert deze superheet water, wat goed is voor het verwijderen van ziektekiemen en vuil.

“De desinfectiefunctie is echt fascinerend, vooral gezien onze tijd. Er is een speciale groep wasmachines op de markt en de [National Science Foundation], een externe accreditor die heeft bevestigd dat de desinfectiefunctie inderdaad correleert met het verwijderen van bacteriën. Je wilt dit dus niet bij elke lading wasgoed doen, maar stel dat je kind op school zit en dat je aan het eind van de dag de kleding wilt desinfecteren, of het beddengoed en linnengoed dat ik naar de kinderopvang stuur en dat ik vaak gebruik de desinfecteerfunctie, omdat mijn dochter er de hele week mee heeft geslapen. En alleen al door de warmwatertemperatuur kun je een bepaald niveau van kiemverwijdering bereiken. Je hebt geen speciale toevoegingen of iets dergelijks nodig.”

Volg de onderhoudsinstructies

En ongeacht de omstandigheden: let altijd op de onderhoudsinstructies van uw fabrikant en volg deze op bij het dragen van uw kleding. Zelfs als je erg zweet en stinkt terwijl je een linnen jurk draagt, is de kans groot dat de desinfectiefunctie het kledingstuk doet krimpen. Koud water is vaak voldoende om je kleding schoon te krijgen, en iets warmers heeft nog een extra voordeel.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis trainingen, kortingen op populaire wellnessmerken en exclusieve Well+Good-inhoud. Meld u aan voor Well+, onze online community van insiders op het gebied van welzijn, en ontgrendel onmiddellijk uw beloningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *