Wat veroorzaakt vaginale jeuk vóór of tijdens je menstruatie?

By | September 8, 2023

BTussen krampen, stemmingswisselingen en pijnlijke borsten komt je menstruatie genoeg Bijwerkingen, amirite? Hoewel dit vaker besproken symptomen zijn, zijn ze niet de enige: Heeft u vóór of tijdens uw menstruatie ook last gehad van vaginale jeuk?

Veel Redditors deden dat zeker. Het is ongemakkelijk, het is ongemakkelijk, het is vervelend – wat is er aan de hand? Is er een manier om het te laten stoppen? Sommige experts delen hun uitleg en advies.

De reden voor de jeuk

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, waarvan sommige min of meer ernstig zijn. Deze mogelijkheden omvatten:


Experts in dit artikel

 • Melanie Bone, MD, Melanie Bone, MD, is een gecertificeerde gynaecoloog en lid van Daye’s Medical Board.
 • Shirin Lakhani, MBBS, Shirin Lakhani, MBBS, is huisarts en specialist in intieme gezondheidszorg.
 • Taniqua Miller, MD, Taniqua Miller, MD, FACOG, MSCP, is de oprichter van TaniquaMD en een Evernow-arts.

Veranderingen in hormonen en pH

Deze schommelingen zijn normaal tijdens uw menstruatiecyclus. “Beide kunnen jeuk, branderig gevoel of ongemak veroorzaken vóór en tijdens je menstruatie”, zegt Dr. in Gynecological Health.

Ze legt uit dat veranderingen in de hormoon- en/of pH-waarden van je lichaam ook het vochtgehalte kunnen beïnvloeden, “wat kan leiden tot jeuk als gevolg van verhoogde wrijving”, zegt Dr. Botten.

Een mogelijke infectie

“Vaginale jeuk kan een indicatie zijn van veranderingen die optreden rond de menstruatiecyclus”, zegt Taniqua Miller, MD, FACOG, MSCP, oprichter van TaniquaMD en Evernow-arts. “Maar meer specifiek kun je symptomen ervaren van iets dat ‘vaginitis’ wordt genoemd, wat te wijten is aan twee veelvoorkomende oorzaken: schimmelinfecties en bacteriële vaginose.”

In de aanloop naar je menstruatie, legt ze uit, kan er sprake zijn van overmatige gistophoping in de vagina, wat vaginale jeuk vóór of tijdens je menstruatie kan veroorzaken. “Dit kan cyclisch voorkomen en wordt ‘cyclische vulvovaginitis’ genoemd”, zegt Dr. Molenaar. Tekenen van een schimmelinfectie zijn jeuk, branderigheid, roodheid, pijn, veranderingen in de afscheiding en meer.

Op dezelfde manier kunnen bij bacteriële vaginose hormonale veranderingen die optreden tijdens je cyclus ervoor zorgen dat bacteriën zich vermenigvuldigen, zegt Dr. Miller, waardoor vaginale en vulvaire irritatie ontstaat. Bacteriële vaginose heeft vergelijkbare symptomen als een schimmelinfectie: visgeurende afscheiding, een branderig gevoel bij het plassen, jeuk, pijn en aanvankelijk witte of grijze afscheiding.

Wat infecties betreft, zei Dr. Miller suggereert ook dat hij zich bewust is van de mogelijkheid van seksueel overdraagbare aandoeningen. “Als er een plotselinge verandering optreedt in de jeuk aan de vulva en de vagina, is het altijd de moeite waard om te controleren op seksueel overdraagbare infecties”, zegt ze.

Sommige hygiëneproducten

Als de jeuk ernstiger wordt terwijl Als u uw menstruatie niet merkt, kan dit te wijten zijn aan het betreffende hygiëneproduct. “Het gebruik van bepaalde producten tijdens je menstruatie, zoals maandverband, kan ook jeuk veroorzaken”, zegt Shirin Lakhani, MBBS, huisarts en specialist in intieme gezondheid. “Tampons kunnen ook jeuk veroorzaken, omdat ze de vagina kunnen uitdrogen.”

Om dit ongemak te voorkomen, raadt ze aan menstruatiecups of wasbaar ondergoed te gebruiken. Als je echter tampons wilt blijven gebruiken, raadt ze aan deze regelmatig te vervangen en geen sterk absorberende tampons te gebruiken.

Bewaar ook uw geurzepen ander Delen van je lichaam. “Het gebruik van geparfumeerde producten beïnvloedt de pH van je vagina en deze kunnen het gebied irriteren en jeuk veroorzaken”, zegt Dr. Lakhani. “Je hoeft je vulva alleen met warm water schoon te maken als je gaat baden, en je hoeft je vagina niet schoon te maken, die zichzelf op natuurlijke wijze reinigt.”

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Als uw symptomen zorgelijk, langdurig of ongemakkelijk zijn, is een bezoek aan uw arts waarschijnlijk de beste keuze. Meer specifiek noemen de artsen met wie ik sprak de volgende signalen als redenen om een ​​afspraak te maken:

 • Afscheiding die een groene of gele tint heeft of op kwark lijkt (of er anderszins anders uitziet dan normaal)
 • Zeer stinkende afscheiding
 • Zwelling of roodheid in uw vulva
 • Klachten die na enkele dagen niet verdwijnen
 • Ernstige huiduitslag
 • Pijnlijk urineren
 • pijnlijke seks
 • Griepachtige symptomen treden op naast malaise en jeuk

Hoe verleidelijk het ook is om eenvoudigweg naar Google te gaan met uw symptomen, een bezoek aan een arts zorgt ervoor dat u de symptomen krijgt Rechts Diagnose en behandeling. “Als je ervan uitgaat dat het om gist gaat, maar je hebt nog nooit een bevestigde schimmeldiagnose gehad, kun je mogelijk de diagnose van een infectie uitstellen die een ander soort behandeling vereist”, zegt Dr. Molenaar.

Bagatelliseer uiteindelijk niet wat u ervaart. “Je moet eventuele vaginale symptomen die je ervaart altijd als ernstig behandelen”, zegt Dr. Botten. “Dat komt omdat de gezondheid van je vulva en vagina van vitaal belang is voor je algehele reproductieve en gynaecologische gezondheid. Onderschat alstublieft het belang van de gezondheid van de vulva niet.”

4 manieren om vaginale jeuk vóór of tijdens je menstruatie te voorkomen

Nog beter dan de jeuk reactief te benaderen, is nadenken over proactieve maatregelen die u kunt nemen. Lees verder om er een paar te overwegen.

Verhoog uw probiotica en waterinname

“Ik raad een dieet aan dat rijk is aan probiotica zoals yoghurt en zuurkool om de bacteriën in het lichaam te ondersteunen”, zegt Dr. Lakhani.

Ze raadt ook aan voldoende water te drinken, omdat dit kan helpen bij premenstruele irritatie, gifstoffen kan elimineren door je vaker te laten plassen en uitdroging kan verlichten.

Kies voor ademend ondergoed

Ten eerste kan het (helaas) het beste zijn om sexy lingerie te vermijden. “Blijf uit de buurt van strak, synthetisch ondergoed dat vocht kan veroorzaken”, zegt Dr. Lakhani. “Katoenen ondergoed is veel beter en laat je vagina ademen.” (En ja, katoenen ondergoed kan ook schattig zijn!)

Regelmatig je ondergoed verschonen is ook belangrijk. “Blijf droog door je ondergoed te verwisselen na een training of je zwempak te veranderen na het zwemmen op het strand”, zegt Dr. Botten. “Overmatige vochtophoping verhoogt ook de groei van bacteriën en kan leiden tot vaginale infecties.”

Als het tijd is om je ondergoed te wassen, moet je misschien je routine veranderen. “Was je ondergoed niet met agressieve zeep of wasverzachters”, voegt Dr. Bone voegt hieraan toe en raadt aan om in plaats daarvan babywasmiddel te gebruiken.

Gebruik glijmiddel

dr. Lakhani zegt dat seks het beste vermeden kan worden, omdat het de symptomen van vaginale jeuk voor of na je menstruatie kan verergeren. Maar als preventieve maatregel kan het gebruik van een pH-gebalanceerd glijmiddel het risico op inwendige jeuk of schuren veroorzaakt door vaginale droogheid helpen verminderen.

Andere potentieel nuttige producten

Blijft u schimmelinfecties krijgen? “Soms kan een thuisbehandeling met boorzuur-vaginale zetpillen helpen”, zegt Dr. Molenaar. “Ik raad echter aan om met een arts te praten voordat u zeker weet dat dit de juiste keuze voor u is.”

Als je je hygiëneproduct niet vaak kunt vervangen (om vocht op de huid te voorkomen, wat irriterend kan zijn), raadt ze ook aan een vochtbarrière buiten de vagina te gebruiken. “Iets eenvoudigs als vaseline, zinkoxide of het merk Aquaphor kan worden gebruikt om de huid te beschermen tegen irritatie op maandverband of door menstruatieproducten”, zegt ze.

Hoewel het omgaan met de bijwerkingen van menstruatie vervelend kan zijn, is het uiteindelijk een jeuk die (effectief) kan worden verzacht met dit soort stappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *