Wat u moet weten over preventieve seizoensgebonden affectieve stoornis

By | September 7, 2023

CAan alle zomerliefhebbers: als je het momenteel moeilijk hebt, is dat volkomen begrijpelijk. Het zou zelfs kunnen dat u lijdt aan een preventieve seizoensgebonden affectieve stoornis.

Als de zomer ten einde loopt en september overgaat in de volle herfst, kunt u zich weemoedig, verdrietig of zelfs depressief voelen. (Al die herfstfanaten…wie zijn dat?) Psychiater Norman Rosenthal, MD, een van de oorspronkelijke onderzoekers die publiceerde over het fenomeen seizoensaffectieve stoornis (SAD), zegt dat het voldoende kan zijn om de gevoelens van depressie die je hebt onder controle te houden. Gevoelens hebben in de winter, om daarop te anticiperen en preventief sommige van deze gevoelens in de nazomer of vroege herfst op te wekken.


Experts in dit artikel

  • Norman Rosenthal, MD, hoogleraar psychiatrie aan de Georgetown University en vooraanstaand expert op het gebied van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)

“De hersenen hebben een verbazingwekkend vermogen om dingen te voorspellen”, zegt dr. Rosenthal.

dr. Rosenthal is bijvoorbeeld allergisch voor katten – en zelfs als hij een foto van een kat ziet, kan hij beginnen te niezen. “De hersenen hebben mij min of meer geprogrammeerd om deze stimulus of signaal te herkennen als een stimulus die bepaalde soorten lichaamsreacties veroorzaakt”, zegt hij.

ook dr Rosenthal observeerde dit fenomeen bij patiënten: “[Patients] Ik zou zeggen dat elke keer als ik deze herfstreclames, sjaals, herfstkleuren of herfstbladeren zie, ik er deprimerend van word omdat het me angstig maakt omdat ik weet wat er gaat komen.”

Er kan ook iets biologisch aan de hand zijn. Naarmate de dagen aan het eind van de zomer en het begin van de herfst korter worden, kunt u veel eerder last krijgen van het gebrek aan licht dat tot winterse stoornissen leidt dan u zou denken. dr. Rosenthal heeft deze verwarrende emoties zelfs zelf ervaren.

“Ik word nu ‘s ochtends wakker en voel wat ik ‘een beetje hongerig’ noem”, zegt hij. “Ik stond buiten en dacht: dit is echt paradoxaal. Bomen en bloemen staan ​​in bloei, en hier verlang ik naar het licht.”

De verwachting en het gebrek aan licht kunnen in uw onderbewustzijn samenwerken. Een verminderde blootstelling aan licht kan u preventieve angsten geven voor de komende winter op manieren die misschien moeilijk te herkennen zijn.

“Niemand brengt een bord mee dat ze zich zorgen maken omdat het licht zwakker wordt”, zegt Dr. Rosenthal. “Men interpreteert vaak verkeerd wat er gebeurt, waardoor een biologische angst kan worden geactiveerd.”

De beste manier om je te beschermen tegen anticipatieangst is door je voor te bereiden, je voor te bereiden, je voor te bereiden. Maak zo vroeg mogelijk in de ochtend een wandeling om de meeste blootstelling aan de zon te krijgen. dr. Rosenthal raadt aan om in het begin van de herfst een lichtbak/lichttherapielamp aan te schaffen en ervoor te zorgen dat er een deel van uw huis is waar u van het licht kunt genieten. Als u weet dat u over de middelen beschikt die u nodig hebt om winterse ziektes te bestrijden, kan het einde van de zomer minder stressvol aanvoelen.

“Als je weet hoe je ermee om moet gaan, is het een enorme opsteker en nemen alle angst voor de komende winter of de angsten die daarmee gepaard gaan af”, zegt dr. Rosenthal.

Als de vroege herfst echter een moeilijke tijd van het jaar voor u is, weet dan dat u niet de enige bent.

“Ik denk dat de mogelijkheden van mensen die meer licht zouden kunnen gebruiken naarmate de dagen korter worden, veel groter zijn dan we ons doorgaans realiseren”, zegt Dr. Rosenthal. Profiteer dus optimaal van de vervagende zonnestralen en probeer de komende maanden te vullen met spanning, iets om naar uit te kijken en ook veel licht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *