Wat je moet weten over Future Fake, een manipulatieve datingtactiek

By | September 9, 2023

WWanneer je een nieuw iemand leert kennen, kunnen de vlinders en de opwinding bijzonder intens zijn. Noem het maar ‘nieuwe relatie-energie’. Vrij snel daarna kun je je misschien een toekomst samen voorstellen waarin je ‘s ochtends vroeg koffie drinkt, de hele tijd knuffelt, samenwerkt of zelfs samen een gezin sticht. Het delen van betekenisvolle ervaringen en het afstemmen op uw verlangens is een essentieel onderdeel van een gezonde relatie – maar als de persoon met wie u momenteel aan het daten bent vanaf het begin uw hele toekomst voor ogen lijkt te hebben of grootse plannen of beloften maakt, dan is dat het dan. Hoe dan ook, maar niet alleen een goede planning en een sterke betrokkenheid spelen een rol.

Experts in dit artikel

  • Carla Marie Manly, PhD, klinisch psycholoog, levensvervullingsexpert en auteur van Datum slim, Vreugde uit angstEn Ouder worden met vreugde
  • Lauren Kerwin, PhD, klinisch psycholoog
  • Sabrina Romanoff, PsyD, gediplomeerd klinisch psycholoog en professor aan de Yeshiva Universiteit

Sommige mensen gebruiken schadelijke manipulatietactieken tijdens het daten om te krijgen wat ze willen Nu: het vervalsen van de toekomst of het verdraaien van toekomstplannen en toezeggingen die ze niet in daden willen omzetten. Het kenmerk van toekomstige vervalsing is dat deze plannen niet worden uitgevoerd en dat de persoon die ze heeft ontwikkeld nooit de bedoeling heeft gehad ze in werkelijkheid te verwezenlijken.

“Iemand kan al heel vroeg in een relatie beginnen te praten over langetermijnverplichtingen, toekomstige vakanties of zelfs over het huwelijk en kinderen”, zegt klinisch psycholoog Lauren Kerwin, PhD. Emotionele intensiteit is echter niet hetzelfde als daadwerkelijke emotionele diepgang. Dus als u ze opmerkt, kan dit een teken zijn van iets dat niet geheel gezond gedrag is in het begin van de relatie.

Dit bouwt de relatie op een verkeerd uitgangspunt. De persoon aan de ontvangende kant krijgt wat hij of zij wil horen, maar het is niet op waarheid gebaseerd. Iemand kan bijvoorbeeld beloven later uw monogame partner te worden, zodat u seks met hem of haar kunt hebben. Hoewel er niets mis is met seks die niet resulteert in een monogame relatie, wordt je misleid als je wordt verteld dat seks feitelijk resulteert in een monogame verbintenis van iemand die daar geen intentie voor heeft. Je beschikt niet over alle informatie die nodig is om je er volledig aan te binden, en je zou van gedachten kunnen veranderen als je wist dat ze over de belofte hadden gelogen.

Op dezelfde manier kan een vervalsing er ook voor zorgen dat u in de toekomst grote financiële stappen zet die u anders niet zou hebben gedaan. “Met de illusie van een gedeelde toekomst kan het slachtoffer zich veel sneller in fysieke intimiteit storten of financieel in zijn partner investeren dan hij organisch graag samen op reis zou willen gaan, zijn familie zou ontmoeten of zou trouwen”, zegt klinisch psycholoog Sabrina Romanoff, PsyD. .

Waarom iemand in de toekomst een relatie zou kunnen faken

Future Fake is bedrieglijk en onaardig gedrag, waardoor het behoort tot de tactieken die narcisten kunnen gebruiken om iemand naar binnen te lokken, maar het kan ook worden beoefend door partners die niet erg bekwaam of attent zijn. Narcisme bestaat in een spectrum (met als uiterste diagnose een narcistische persoonlijkheidsstoornis), dus iedereen kan tijdens het daten een of twee narcistische neigingen vertonen, zoals liegen. Iemand met minder snode bedoelingen weet misschien gewoon niet zeker wat hij of zij precies wil. Hoe dan ook, ze besteden geen aandacht aan hoe dit tot stand komt.

Een aanzienlijk deel van de toekomstige namaak bestaat echter uit bedrog. Volgens klinisch psycholoog Carla Marie Manly, PhD, auteur van Vreugde uit angstPraten over toekomstplannen en deze laten mislukken is niet hetzelfde als toekomstige vervalsing. “Het is prima als iemand zegt: ‘Ik hoop echt dat je mijn familie deze zomer ontmoet’, maar we willen het echt zeggen Als Het werkt, in plaats van ‘ik zal’ of ‘ik beloof het’”, legt ze uit.

Wat deze manipulatie inhoudt, is het opzettelijk liegen over de toekomst om iets uit het heden van iemand anders te halen. Dit is niet alleen onvriendelijk datinggedrag; het is berekenend en wreed. Toekomstig vervalsen kan ook deel uitmaken van een groter manipulatie- of misbruikplan, waarbij het wordt gebruikt om een ​​schijnbaar liefdevolle band met het slachtoffer aan te trekken en te creëren, om hem of haar in een kwetsbare positie te plaatsen. Deze dynamiek plaatst de behoeften van de een boven die van de ander, wat geen uitdrukking is van een gelijkwaardig partnerschap.

Toekomstig vervalsen kan ook een manier zijn om emotionele afhankelijkheid te creëren of de verantwoordelijkheid te vermijden voor gebroken beloften die u momenteel doet. Misschien schrapt deze persoon regelmatig uw plannen, maar doet hij grandioze beloften om u mee te nemen op een weelderige vakantie om de zaken glad te strijken.

In feite komt dit op de lange termijn niet echt ten goede aan de persoon die de toekomst nabootst. “De duivelse kant van het faken van de toekomst is dat je niet alleen minstens één andere persoon beïnvloedt, maar dat je ook tegen jezelf liegt en je hersenen leert verhalen te vertellen, geen verantwoordelijkheid te nemen en geen integriteit te hebben”, zegt Dr. Mannelijk.

Hier leest u hoe u kunt bepalen of iemand die u ontmoet toekomstig vervalsing is

In het begin kan het lastig zijn om te bepalen of iemand die je ontmoet in de toekomst in staat is iets te faken, aangezien de fase van verliefdheid gebruikelijk is, maar Dr. Manly zegt dat er bepaalde gedragingen zijn waar je op moet letten.

Overweeg eerst of hun daden en woorden overeenkomen. Als ze bijvoorbeeld zeggen dat ze serieuzer met je willen zijn, laten ze dat dan blijken in hun communicatie met jou? Als ze je vertellen dat ze je weer willen zien, passen ze je dan in hun schema en maken ze tijd om je verbinding te verdiepen? Als er sprake is van een discrepantie, kan dit een indicatie zijn dat deze persoon niet geheel authentiek is.

Duidelijk zijn over uw grenzen en wat volgens u waarschuwingssignalen voor relaties zijn, kan duidelijkheid bieden en u helpen beslissen wat u ook hier moet doen. Het is een goede algemene praktijk om precies te bepalen welk gedrag u wel en niet tolereert van een potentiële partner. Als u deze bij de hand heeft, kan dit een nuttige controle zijn over wat er aan de hand is.

Het kan vermoeiend zijn om altijd op uw hoede te zijn voor wangedrag. Dat is de reden waarom Dr. het aanbeveelt Manly om een ​​dagboek bij te houden om de voortgang van uw relaties bij te houden. Schrijf voorbeelden op die je aan het denken zetten en raadpleeg deze gegevens later om gedragspatronen te vinden die op oneerlijkheid duiden. “Er kan iets subtiels gebeuren, of je hebt een geweldig weekend op vakantie en vergeet de waarschuwingssignalen als je je verhaal niet hebt opgeschreven om die details te onthouden en te bevestigen”, zegt ze. Het hoeft niet zo gedetailleerd te zijn – net genoeg om een ​​persoonlijk record bij te houden.

Wat moet u doen als u er in de toekomst achter komt dat iemand u voor de gek houdt?

Als je vermoedt dat iemand met wie je een relatie hebt, niet helemaal eerlijk tegen je is over hoeveel hij of zij in jullie toekomst samen investeert, kan een respectvol, duidelijk gesprek enig licht werpen. dr. Manly stelt voor om iets te zeggen als: ‘Ik heb dit patroon van het doen van beloften opgemerkt.’ [that you don’t keep]en nu heb ik drie gebeurtenissen opgemerkt waarbij dat is gebeurd, en dat is een dealbreaker voor mij.

“Als je merkt dat je partner dingen probeert te overhaasten, zorg er dan voor dat je de normen in de relatie bepaalt en een tempo aanhoudt waar jij je prettig bij voelt.” – Sabrina Romanoff, PsyD, klinisch psycholoog

Een andere maatregel om te bepalen of hij oprecht is, is het spreiden van de afspraken, zodat deze persoon tijd heeft om zijn plannen uit te voeren. “Als je merkt dat je partner dingen probeert te overhaasten of je overhaalt om volgende stappen te zetten waar je nog niet klaar voor bent, zorg er dan voor dat je je normen in de relatie bepaalt en beweeg in een tempo dat voor jou comfortabel is en je goed voelt,” voegt dr. Romanoff voegde eraan toe. Dit lijkt misschien alsof je zegt: “Hé, ik voel me een beetje ongemakkelijk over hoe snel we bewegen. Kunnen we langzamer gaan en gewoon genieten van het moment?”

Als ze slecht reageren of je erover uitschelden, kan dat ook nuttige informatie zijn. (Dr. Manly waarschuwt dat mensen die regelmatig manipulatief zijn, deze gesprekken goed kunnen vermijden, dus stop niet totdat je een bevredigend antwoord hebt.)

Als wat u hoort uw alarmen activeert, kan het omleiden ervan ook helpen. “Als ze je op dit moment voortdurend dingen beloven en je je ongemakkelijk voelt, kun je het gesprek veranderen of hen vragen om zich aan die beloften en ideeën te houden als je je er nog niet klaar voor voelt”, zegt Dr. Romanoff. Vervolgens kunt u de uitvoering ervan beoordelen.

Uiteindelijk moet je beslissen of je het gevoel hebt dat deze persoon eerlijk is. Als ze u een ongemakkelijk of achterdochtig gevoel geven over de snelheid waarmee de relatie zich ontwikkelt en u onder druk zetten om uw schema te versnellen of te veranderen jouw Geef uzelf bij het maken van uw plannen voor de toekomst de ruimte die u nodig heeft om duidelijkheid te krijgen en te bedenken wat u vervolgens moet doen. Dat zou kunnen betekenen dat je ze moet wegdoen. Vergeet niet dat u verantwoordelijk bent voor uw toekomst en dat u eerlijkheid verdient van potentiële partners die u vertellen waar het allemaal om draait.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *