Wat is entomofobie? Een psycholoog onthult

By | September 12, 2023

Een fobie, gedefinieerd als een diepgewortelde angst voor iets, kan uw dagelijks leven en algehele welzijn beïnvloeden – vooral als datgene waar u bang voor bent overal aanwezig is, zoals insecten. Dit staat bekend als entomofobie, “een buitensporige en irrationele angst of fobie voor insecten”, zegt neuropsycholoog Sanam Hafeez, PsyD. “Deze angst kan zich uitstrekken tot verschillende soorten insecten, waaronder gewone insecten zoals mieren, spinnen, bijen, kakkerlakken en vliegen, maar ook tot minder bedreigende of onschadelijke insecten.”

Bovendien kunnen vooral bedwantsen behoorlijk triggerend zijn voor mensen met entomofobie, waardoor ze ‘s nachts wakker blijven. Hieronder legt dr. Hafeez, waarom dit zo is, evenals de symptomen en behandelingsmogelijkheden voor entomofobie.Symptomen van entomofobie

Dus hoe weet je of je last hebt van entomofobie of dat je gewoon geen fan bent van insecten? dr. Hafeez wijst erop dat mensen die aan dit soort fobieën lijden een overweldigend gevoel van angst of paniek ervaren wanneer ze worden geconfronteerd met insecten of zelfs alleen al de gedachte eraan, wat niet in verhouding staat tot de werkelijke dreiging die uitgaat van de insecten. “Dit kan aanzienlijke angst en angst veroorzaken, wat leidt tot rusteloosheid, prikkelbaarheid en een gevoel van gebrek aan controle”, zegt ze. “Fysieke reacties zoals een snelle hartslag, zweten, trillingen en kortademigheid komen vaak voor, net als hyperbewustzijn en het voortdurend scannen van de omgeving op insecten.”

Vanwege deze sterke angst, voegt Dr. Hafeez voegt eraan toe dat mensen met dit soort fobie vaak vermijdingsgedrag ontwikkelen. Met andere woorden, ze doen er alles aan om situaties of plaatsen te vermijden waar ze insecten kunnen tegenkomen. Hoewel deze tactiek de angst en ongerustheid op dat moment kan helpen verlichten, zorgt het herhaaldelijk uitvoeren ervan ervoor dat ze dingen en ervaringen missen. De angst voor bedwantsen kan iemand er bijvoorbeeld van weerhouden om te reizen, zelfs als hij dat graag zou willen.

Entomofobie triggert

Volgens dr. Hafeez, drie dingen in het bijzonder kunnen symptomen van entomofobie veroorzaken: direct contact met een insect, denken aan insecten, of het observeren van de angsten of angsten van anderen die verband houden met insecten, bijvoorbeeld door naar verhalen te luisteren of naar afbeeldingen in de media te kijken waarin insecten worden afgebeeld in een bedreigende wijze.

Daarnaast heeft dr. Hafeez zegt dat bedwantsen vooral triggerend kunnen zijn voor mensen met entomofobie, omdat ze in verband worden gebracht met het binnendringen van de persoonlijke ruimte en het voeden met menselijk bloed tijdens het slapen. Zoals je je kunt voorstellen, kan dit idee ervoor zorgen dat mensen met entomofobie zich kwetsbaar en diep gekwetst voelen. Bovendien kunnen “de veerkracht en de moeilijkheid van het uitroeien van bedwantsenbesmettingen gevoelens van hulpeloosheid en angst vergroten en de angstreactie vergroten”, zegt ze. “Bovendien kunnen de fysieke tekenen van bedwantsbeten, zoals jeuk en striemen, de angst vergroten en dienen als een constante herinnering aan hun aanwezigheid, waardoor het leed voor mensen met entomofobie toeneemt.”

Behandelingsopties voor entomofobie

Als de angst voor bedwantsen of andere insecten u ‘s nachts wakker houdt, zijn er dingen die u kunt doen om de fobie te overwinnen. dr. Hafeez wijst specifiek op cognitieve gedragstherapie (CBT), een effectieve therapeutische behandeling voor fobieën zoals entomofobie. “Het gaat over het herkennen en in vraag stellen van irrationele gedachten en overtuigingen over insecten”, legt Dr. Hafez. “Door cognitieve herstructurering leren individuen angstige en vervormde gedachten te vervangen door meer rationele en realistische gedachten.”

Blootstellingstherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij u, zoals de naam al doet vermoeden, geleidelijk wordt blootgesteld aan gevreesde prikkels, zoals insecten. “Door systematische en gecontroleerde blootstelling kunnen individuen hun angsten onder ogen zien in een veilige omgeving en leren hun angstreacties te beheersen”, zegt Dr. Hafez. “Deze therapie kan op verschillende manieren worden gegeven, zoals virtual reality-simulaties, denkbeeldige blootstelling – het mentaal voorstellen van ontmoetingen met insecten – of in vivo blootstelling, geleidelijke, echte blootstelling aan insecten.”

Al met al vereist het overwinnen van entomofobie (of welke andere fobie dan ook) geduld en toewijding. Terwijl je er middenin zit, zegt Dr. Hafeez dat het gebruik van op mindfulness gebaseerde technieken zoals meditatie ook kan helpen de angst en angst te beheersen die gepaard gaan met entomofobie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *