Wat is allulose? Alles wat u moet weten over deze nieuwe zoetstof

By | September 8, 2023

FVoor degenen onder ons die een zoetekauw zijn, kan de zoektocht naar manieren om aan onze verlangens te voldoen en tegelijkertijd onze suikerconsumptie te beteugelen eindeloos lijken. En er zijn talloze alternatieve en kunstmatige zoetstoffen op de markt gekomen om precies aan deze vraag te voldoen. Hoewel veel van deze opties een aantal van de negatieve effecten van suiker helpen voorkomen, heeft onderzoek uitgewezen dat sommige ervan ook problematisch zijn voor andere aspecten van onze gezondheid.

Welnu, er is een nieuwkomer op het gebied van alternatieve zoetstoffen die misschien wel het beste van twee werelden biedt… en het heet allulose. Als je bekend bent met de natuurvoedingswereld, heb je misschien zelfs gemerkt dat dit additief in steeds meer producten voorkomt die gezonder voor je zijn. Maar wat is allulose en wat vertelt onderzoek ons ​​over de gezondheidsvoordelen (of -problemen) ervan?Wat is allulose?

Allulose, uitgesproken A·lyoo·dieptepunten, Ook wel D-psicose genoemd, is een van nature voorkomende suiker. Het is een monosacharide, of de eenvoudigste vorm van suiker. Dit is een van de eerste verschillen met de rietsuiker (of sucrose) die we allemaal kennen en waar we van houden, aangezien tafelsuiker een disaccharide is, of een molecuul dat bestaat uit twee samengevoegde monosachariden van glucose en fructose. Interessant genoeg heeft allulose dezelfde chemische samenstelling als fructose, maar in een andere opstelling. Dit verschil verandert de manier waarop het lichaam allulose metaboliseert in vergelijking met fructose.

Allulose wordt vaak geclassificeerd als een ‘zeldzame’ suiker omdat het alleen van nature voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen, waaronder vijgen, melasse, rozijnen, tarwe en ahornsuiker. “Het is ongeveer 70 procent zo zoet als suiker en heeft een vergelijkbaar smaakprofiel als suiker, zonder de bittere nasmaak die geassocieerd wordt met sommige andere alternatieve zoetstoffen”, legt Amy Davis, RD, LDN, geregistreerde diëtist bij FRESH Communications uit. Het biedt ongeveer een tiende van de calorieën van rietsuiker, ongeveer 0,4 calorieën per gram vergeleken met de 4 calorieën per gram die tafelsuiker levert.

“Allulose werd voor het eerst ontdekt in de jaren veertig, maar is sinds 2015 alleen nog in de handel verkrijgbaar in korrelige en vloeibare vorm”, zegt Davis. En hoewel allulose kan worden verkregen uit natuurlijke bronnen, hebben voedselproducenten onlangs ontdekt hoe ze dit substituut kunnen maken door fructose uit bronnen als maïs enzymatisch om te zetten in allulose.

Is allulose beter dan andere zoetstoffen?

Maar wat zegt het onderzoek over de voor- (of nadelen) van dit nieuwe alternatief?

Allereerst heeft de manier waarop allulose wordt gemetaboliseerd een grote invloed op de reactie van de bloedsuikerspiegel. Davis legt uit dat het “geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel of het insulinegehalte.” Omdat het grootste deel ervan door de dunne darm wordt opgenomen en vervolgens via de nieren uit het lichaam wordt uitgescheiden, “zonder dat het voor energie wordt gebruikt”, zegt Davis. De rest verlaat het lichaam via de dikke darm met hetzelfde resultaat.

Onderzoek bevestigt dit voordeel. Een kleine studie bij mensen koppelde de inname van allulose feitelijk aan een verlaagde bloedsuikerspiegel, vooral na het eten, en aan een verminderde insulinebehoefte. Verschillende dierstudies hebben dit voordeel ook gevonden, waaronder dit onderzoeksartikel uit 2021 en dit onderzoek uit 2017.

Een ander voordeel van deze suikervervanger is dat het vrijwel geen noemenswaardige calorieën bevat, hoewel het, in tegenstelling tot veel andere kunstmatige zoetstoffen, technisch gezien wel calorieën bevat. Interessant genoeg zijn er aanwijzingen dat deze zoetstof verband houdt met een afname van het lichaamsvet en de body mass index bij zowel mensen als dieren. Hoewel dit alleen aan calorieën te wijten zou kunnen zijn, is uit één onderzoek gebleken dat allulose daadwerkelijk het energie- en vetmetabolisme in het lichaam kan verhogen. Bovendien hebben sommige onderzoeken, zoals deze uit 2020, zelfs gesuggereerd dat het de lever beschermt.

Omdat allulose niet wordt gemetaboliseerd zoals gewone koolhydraatrijke voedingsmiddelen, draagt ​​het niet bij aan de bacteriegroei in de mond die gepaard gaat met de vorming van tandbederf. En toch een andere Een bijkomend voordeel van deze zoetstof is dat consumenten over het algemeen van de smaak houden, omdat deze het meest lijkt op die van suiker in vergelijking met alle andere alternatieven.

Maar is allulose veilig?

Wat betreft onderzoek dat rode vlaggen oproept, is er eigenlijk niet veel, vooral in vergelijking met andere suikervervangingsprogramma’s. Een recensie uit 2022, gepubliceerd in Brits tijdschrift voor voeding hebben ontdekt dat, hoewel het lichaam de energie die door allulose wordt geleverd, niet daadwerkelijk absorbeert, bepaalde schadelijke bacteriën in het lichaam, waaronder Klebsiella-longontsteking, kunnen het mogelijk als voedsel gebruiken. Dit betekent dat het consumeren van overmatige hoeveelheden van deze zoetstof kan leiden tot overgroei van deze opportunistische bacteriën, wat tot infectie kan leiden.

Anders “is er geen dagelijkse limiet vastgesteld en hebben sommige mensen last gehad van maag-darmklachten, waaronder misselijkheid, een opgeblazen gevoel en een opgeblazen gevoel, wanneer ze grotere hoeveelheden consumeerden”, zegt Davis.

De Food and Drug Administration (FDA) heeft allulose geclassificeerd als “Generally Recognized as Safe” (GRAS) voor consumptie en werkt zelfs aan etiketteringsvereisten ervoor. Het gebruik van allulose is ook “goedgekeurd in Singapore en verschillende andere landen”, zegt Davis. “Het is echter nog niet goedgekeurd in Canada en Europa, omdat ze het als een nieuw voedingsmiddel beschouwen, wat betekent dat het nog niet lang genoeg beschikbaar is om een ​​beslissing te nemen.”

Over het geheel genomen “zijn er momenteel geen nadelige effecten geassocieerd met allulose, in tegenstelling tot sommige andere zoetstofvervangers.” Allulose is echter nog steeds een nieuwe zoetstof en vereist verder onderzoek”, zegt Davis.

Moet u allulose thuis gebruiken?

Over het geheel genomen zegt Davis: ‘Allulose kan een geweldige manier zijn om je zoetekauw te bevredigen zonder alle calorieën, suiker en negatieve bijwerkingen van het consumeren van te veel suiker. de komende jaren de volgende grote wellnesstrend zal zijn – we zullen gewoon moeten afwachten.

Als je het wilt proberen, kun je allulose in sommige, maar niet alle, supermarkten en online vinden in poeder- of vloeibare vorm. Omdat het in de natuur niet in grote hoeveelheden voorkomt, worden de meeste aankoopopties kunstmatig vervaardigd – maar dit verandert niets aan de smaak of de manier waarop het door het lichaam wordt opgenomen. Door dit proces is allulose echter iets duurder dan tafelsuiker en zelfs veel andere suikervervangers op de markt.

Als je dit zoete spul eenmaal in de hand hebt, kun je het toevoegen aan gebak of drankjes, over grapefruit strooien, of hoe je extra suiker ook gebruikt in je dagelijks leven. Er komen ook veel allulose-gezoete producten op de markt, van Magic Spoon-ontbijtgranen en Catalina Crunch-snacks tot Chobani-yoghurt en SmartSweets-snoepjes.

Onthoud echter: hoe meer zoete voedingsmiddelen je eet (ongeacht hoe ze gezoet zijn), hoe meer je ernaar zult verlangen, zelfs als ze gezoet zijn met allulose. “Zoals bij elke zoetstof is gematigdheid de sleutel”, zegt Davis. “Hoewel het een veelbelovende nieuwe zoetstof lijkt te zijn, is het altijd het beste om je zoetekauw te bevredigen met natuurlijk voorkomende suikers uit voedingsrijke groenten en fruit”, zegt Davis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *