Wat er nodig is om ze in de sport te houden

By | September 15, 2023

THet valt niet te ontkennen dat het een spannende tijd is voor de vrouwensport.

Eerder dit jaar kende de FIFA Women’s World Cup recordaantallen en een recordaantal gescoorde doelpunten. De populariteit van zowel de Women’s National Basketball Association (WNBA) als de National Women’s Soccer League (NWSL) lijkt op zijn hoogtepunt te zijn. Ultrarunner Courtney Dauwalter verbaasde zelfs niet-hardlopers op sociale media toen ze deze zomer in slechts tien weken drie legendarische races van 100 mijl won. En nog maar een paar weken geleden speelde het volleybalteam van de Universiteit van Nebraska een wedstrijd in een voetbalstadion dat overvol was, waarmee het wereldrecord werd gevestigd voor deelname aan een sportevenement voor vrouwen.Maar iemand zijn die geeft om de vrouwensport betekent dat we voortdurend die overwinningen moeten vieren en tegelijkertijd moeten betreuren hoe ver we nog moeten gaan. Vrouwelijke WNBA- en NWSL-spelers verdienen bijvoorbeeld nog steeds een fractie van de salarissen die hun NBA- en MLS-tegenhangers mee naar huis nemen, en sportverhalen over vrouwen vormen slechts vier procent van de media-aandacht. Het meest verontrustende is dat meisjes volgens de Women’s Sports Foundation (WSF) nog steeds twee keer zoveel kans hebben als jongens om op 14-jarige leeftijd met sporten te stoppen. Deze meiden missen niet alleen het plezier van sport of de kans op een studiebeurs of een carrière als atleet; Volgens het WSF is lichaamsbeweging ook gekoppeld aan een beter lichaamsbeeld en zelfvertrouwen, een hogere mate van gezinstevredenheid, betere gezondheidsresultaten en levensvaardigheden zoals teamwerk en leiderschap.

Enkele van de meest voorkomende belemmeringen voor meisjes in de sport liggen voor de hand: gebrek aan kansen, sociaal stigma, minder rolmodellen. Maar eentje die je misschien niet raadt? Het gebrek aan goede coaches – en vooral coaches die specifiek zijn opgeleid om meisjes in het spel te houden.

“Een coach kan het verschil maken tussen succes en falen, vooral voor vrouwen”, zegt Mariana Lopa, uitvoerend directeur van Girls Got Game, een Filippijnse non-profitorganisatie die jonge vrouwen via sport wil empoweren door ze in contact te brengen met sterke vrouwelijke karaktertrainers en rolmodellen . Ik ontmoette Lopa onlangs tijdens een bezoek aan Manilla met Nike als onderdeel van hun werk om de toegang van meisjes tot sport te vergroten – door hen zowel meer mogelijkheden als betere coaches te geven om het spel te faciliteren.

Filippino’s zijn op zijn zachtst gezegd gepassioneerd door basketbal, maar toch bestaat er geen professionele vrouwencompetitie, en zijn vrouwen en meisjes vaak impliciet of expliciet niet welkom of worden ze verdrongen op de speeltuinen in de buurt waar lokale sterren worden geboren.

“Er zijn zoveel plaatsen op de Filipijnen – het probleem is dat iedereen graag basketbal speelt”, zegt Lopa. “In mijn ervaring moest ik er meteen na de lunch zijn om tijd op het veld te hebben, anders kwamen de jongens na school en zou je opgelucht zijn.” Andere spelers met wie ik sprak, zeiden dat het gebruikelijk was dat meisjes en vrouwen op het veld kwamen. het veld bij zonsopgang op, gewoon om wat speeltijd te krijgen.

Nike’s antwoord op dit probleem? The Courtyard, een epische, kleurrijke ruimte in een van de meest levendige buurten van Manila, met tweeënhalve baan gemaakt van gerecyclede Nike-sneakers. Op de binnenplaats wordt een programma georganiseerd genaamd “Her Hoops”, waarbij alleen meisjes en vrouwen het veld mogen betreden. “Nike die The Courtyard creëert en speciale uren voor meisjes heeft, is een groot probleem, omdat niemand onze speeltijd kan onderbreken”, zei Lopa. Nike werkt ook samen met Girls Got Game om gratis basketbalkampen op de binnenplaats te organiseren voor meisjes van alle leeftijden, omdat je meisjes de vrije hand kunt geven op het veld, maar zonder ondersteunende coaches om hun vaardigheden en liefde voor het spel te koesteren, hebben ze gewonnen. ben nog steeds niet in het nadeel.

Meisjes spelen in het meisjesbasketbalprogramma Nike Coaches in Manilla, Filippijnen
Uw banden op de binnenplaats in Manilla. Foto: Nike

Natuurlijk verdienen meisjes niet alleen op de Filippijnen meer van hun coaches: Nike’s onlangs uitgebrachte Coaching Girls Guide, opgesteld in samenwerking met het Center for Healing and Justice Through Sport, bevat richtlijnen om meisjes aan te moedigen te sporten. en is al gebruikt om wereldwijd meer dan 17.000 trainers te trainen. Dit is wat ik heb geleerd over het coachen van meisjes van de gids en mijn tijd bij The Courtyard.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom meisjes nodig hebben wat ze nodig hebben van hun coaches

Als we zeggen dat meisjes iets anders nodig hebben dan hun coaches, lopen we het risico gevaarlijke stereotypen over meisjes en sport in stand te houden, zoals dat ze niet zo begaafd zijn als jongens en daarom meer hulp nodig hebben, of dat ze op de een of andere manier gevoelig of overdreven gevoelig zijn. en moeten vertroeteld worden.

Deze stereotypen zijn niet waar. Maar het feit dat ze nog steeds bestaan, onderstreept waarom zoveel meisjes überhaupt de sport opgeven. Zelfs coaches met de beste bedoelingen kunnen per ongeluk de verkeerde boodschap overbrengen. Wat meisjes Strikt gesproken We hebben coaches nodig die zich actief tegen deze ideeën verzetten door zich te concentreren op de talenten en capaciteiten van meisjes en hen te laten zien hoe fysiek en mentaal sterk ze werkelijk zijn.

Wanneer coaches ervoor zorgen dat meisjes net zo goed bij de sport horen als jongens, kunnen ze een krachtige impact hebben, vooral bij jonge spelers die nog niet zoveel stigma hebben verteerd. “Het is nieuw bij deze meiden – ze hebben geen vooropgezette ideeën over wat basketbal is”, zegt LA Mumar, coach van een van de beste basketbalprogramma’s voor vrouwen op de Filipijnen aan de Ateneo de Manila Universiteit. “Ze vinden dit normaal, ik kan voetballen.”

Meisjes brengen hun volledige potentieel in de sport

Omdat meisjes niet altijd zo aangemoedigd worden in hun liefde voor sport als jongens, zijn persoonlijke contacten tussen coaches en spelers nog belangrijker, benadrukt Nike in haar richtlijnen. Lopa zegt dat dit in haar ervaring lijkt op een begrip dat meisjes vaak hun hele zelf in de praktijk brengen. “Als je een coach hebt die een goede relatie heeft met de speler, kan hij zeggen: Hé, ik weet dat je dit meemaakt, maar mag ik 40 minuten je aandacht?‘ Zegt ze. ‘En laten we er na 40 minuten over praten.’

Meisjes juichen tijdens een Nike-meisjestrainerevenement in Manilla
Foto: Nike

Taal is belangrijk

“Zonder dat we het bedoelen, hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om een ​​cultuur van mannelijkheid in de sport in stand te houden door middel van taal”, zegt Nike’s Coaching Girls Guide. Het lijkt misschien voor de hand liggend of onbelangrijk, maar zelfs meisjes ‘mannen’ noemen kan een onwelkom gevoel geven. (Uit een door Nike aangehaald onderzoek bleek dat meisjes in een klaslokaal waar leraren alle leerlingen ‘mannen’ noemden aanzienlijk minder geneigd waren hun hand op te steken omdat ze dachten dat de leraar niet tegen hen praatte.) Volgens Nike is het ook belangrijk dat ze een rol spelen. modellen over het hele genderspectrum.

“Meisjes voelen zich er prettiger door”, zegt Lopa, die regelmatig de Nike-gids gebruikt om Girls Got Game-trainers te trainen. “Het geeft ze het gevoel: oh, dit programma is speciaal voor mij. En ik zal altijd terug willen gaan.”

Voor meisjes is de inzet anders

In de Verenigde Staten kunnen meisjes die van sport houden dromen van een carrière in een professionele competitie als de WNBA of NWSL. Maar zelfs dan is het onwaarschijnlijk dat ze genoeg geld zullen verdienen voor een voltijdbaan. In veel landen, zoals de Filippijnen, is zelfs dat geen optie. “Het is zo gemakkelijk voor meisjes om te stoppen, omdat er niets is om naar uit te kijken”, zegt Lopa. “Het is zo makkelijk om te zeggen: ik ben klaar, ik ga het gewoon leren.”

Aangezien vrouwelijke atleten er niet van kunnen dromen de volgende Lebron James te worden zoals jongens dat wel kunnen, moeten meisjescoaches twee keer zo hard werken om meisjes aan het rennen te houden – en om de vele voordelen die dit met zich meebrengt te demonstreren – in sporten die niets te maken hebben. door op een gegeven moment te gaan sporten en er een professional van te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *