Wat de halve manen op je vingernagels betekenen

By | September 9, 2023

LLaten we eerlijk zijn: nageljaloezie is heel reëel. Nu zoveel nagelkunstenaars prachtige nagelvijlen op Instagram en TikTok plaatsen, is het niet meer dan normaal dat je zou willen dat je nagels net zo lang, kleurrijk of goed verzorgd waren. Hoewel al deze hoop en dromen werkelijkheid kunnen worden met een snel bezoek aan uw plaatselijke nagelsalon, is er één nagelkenmerk dat niet kan worden gekocht: de halve manen op uw vingernagels.

Kijk, nu kijk je naar je nagels en vraag je je af wat ze zijn of waarom je ze niet hebt. (Persoonlijk heb ik ze maar op een paar van mijn nagels, dus je bent niet de enige als je hetzelfde opmerkt.)Om erachter te komen wat het betekent als je halve manen op je vingernagels mist, sprak ik met de gecertificeerde dermatoloog Dana Stern, MD, die gespecialiseerd is in het diagnosticeren, behandelen en opereren van de nagel. Ontdek verderop wat ze te zeggen heeft over nagels.

Waarom je mogelijk halve manen op je vingernagels hebt

Als je je ooit hebt afgevraagd waar je nagels vandaan groeien, zegt Dr. Ster op je halve manen (ook bekend als de lunula van de nagels). “Crescenten vormen de helft van de nagelmatrix”, zegt ze, erop wijzend dat de matrix ook wel de nagelwortel wordt genoemd. “De nagelmatrix is ​​een ovale structuur die de eigenlijke nagelplaat vormt – het is het ‘centrum van de nagelproductie’.”

Hoewel veel nagelbeïnvloeders zichtbare halve manen hebben, lijkt het erop dat ze een belangrijk onderdeel zijn van gezonde, mooie nagels, zegt Dr. Ster dat veel mensen hun lunulae niet kunnen zien. “Voor veel mensen is de halve maan op de meeste nagels niet zichtbaar omdat deze bedekt is door huid bij de proximale nagelplooi, maar we hebben allemaal nagelmatrices en dus lunulae”, verzekert ze ons.

Wat betekenen kleine of onzichtbare halve manen op uw vingernagels?

Sommige mensen verspreiden online de verkeerde informatie dat een gebrek aan halve manen verband houdt met een vitaminetekort. En vaak wordt aangenomen dat er ook andere nagelonregelmatigheden zijn, zoals: B. bramen kunnen aan hetzelfde worden toegeschreven. In werkelijkheid heeft dr. Ster dat onze nagelmatrixen (en de halve manen die daarmee gepaard gaan) bij de geboorte zijn ontstaan ​​en niet worden beïnvloed door de vitamines die we consumeren.

“We worden geboren met onze nagelmatrix en de grootte en vorm bepalen grotendeels de nagelkwaliteit”, legt ze uit. “Als iemand zijn halve maan niet op zijn miniatuur kan zien, betekent dat over het algemeen dat hij relatief kleine matrices heeft en waarschijnlijk dunne, kleine nagels.”

Bovendien wijst ze erop dat het feit dat je de halve manen niet kunt zien, niet betekent dat ze niet bestaan. “Ze ontbreken niet, ze zijn alleen niet zichtbaar omdat ze onder de proximale nagelplooi zitten”, stelt ze ons gerust.

Dat wegnemen

Hoewel halve manen eruit zien als een cruciaal onderdeel van een gezonde nagel, zegt Dr. Sterretjes zijn meestal geen reden tot bezorgdheid (en het is ook niets om uw arts over te bellen) als ze niet zichtbaar zijn. Houd er echter rekening mee dat zichtbare lunulae lichtwit van kleur moeten zijn. Als u merkt dat ze zwart, bruin, blauw, rood of geel worden, neem dan contact op met uw arts, omdat er mogelijk een onderliggend gezondheidsprobleem (zoals diabetes, hartfalen of nierfalen) een rol speelt. Dit is echter vrij zeldzaam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *