Wanneer u zich zorgen moet maken over hartkloppingen – of niet Goed+Goed

By | September 13, 2023

HAardsymptomen kunnen een beetje zenuwslopend zijn, Amirite? Of je nu aan het afkoelen bent na een zwaarbevochten partijtje tennis of ‘s avonds in bed springt, het gevoel van een bonzend gevoel in je borst (of een ander deel van je lichaam!) kan gemakkelijk leiden tot angstige Google-zoekopdrachten.

Meestal zijn hartkloppingen – snelle, fladderende of bonzende hartslagen – gewoon onderdeel van het leven in het menselijk lichaam. Maar hoe weet je of er iets mis is of dat je gewoon diep adem moet halen? Hieronder leggen cardiologen uit wanneer het ‘normaal’ is om uw hartslag te voelen of te horen, wat dat betekent en welke tekenen erop wijzen dat u uw hartslag door een arts moet laten controleren.


Experts in dit artikel

  • Anjali Dutta, MD, een cardiovasculaire specialist bij Atlantic Medical Group die zich richt op alle aspecten van diagnostische cardiologie en behandeling van hartziekten
  • Sam Setareh, MD, cardioloog bij het Beverly Hills Cardiovascular Institute, gespecialiseerd in sportcardiologie, preventieve cardiologie en cardiale beeldvorming

Is het normaal dat u uw hartslag voelt?

Tijdens de training?

Het blijkt dat het horen van je hartslag als je naar de sportschool gaat niet alleen gebruikelijk is, maar ook wordt verwacht (pfff!) – vooral als je het opmerkt op het hoogtepunt van je training, aldus Dr. Anjali Dutta, een cardioloog bij het Morristown Medical Center in New Jersey. Ze legt uit dat je hartslag meestal stijgt als je hard traint: je spieren hebben meer zuurstof nodig, wat betekent dat je hart sneller klopt om je bloed door je aderen te pompen en te transporteren. Het resultaat? Het is waarschijnlijker dat u een kloppend gevoel in uw borst opmerkt.

Als er echter andere symptomen optreden – pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, duizeligheid of bewustzijnsverlies – of als u uw hartslag nog steeds voelt/hoort na het sporten, zal Dr. Dutta om met uw arts te praten.

Liggen of rusten?

Als je ooit in bed bent gekropen en je hart sneller hebt voelen kloppen, weet je dat dit niet noodzakelijkerwijs reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. “Het is normaal om je hartslag in rust te voelen/horen, deze duurt enkele seconden tot minuten”, zegt Dr. Dutta. “Er zijn in dit geval geen grote gezondheidsproblemen.”

Er kunnen verschillende oorzaken verantwoordelijk zijn, vervolgt ze, waaronder stress, angst, uitdroging, verhoogde inname van cafeïne, abnormale schildklierwaarden en bloedarmoede.

Sam Setareh, MD, directeur cardiologie bij Beverly Hills Cardiovascular, wijst ook op uw slaaphouding. “Slapen op je zij, voorovergebogen of opgerold, kan de interne druk verhogen en hartkloppingen veroorzaken”, legt hij uit. (Ook al is dit de meest comfortabele positie!)

Maar wanneer moet je naar een dokter? dr. Dutta zegt dat als u merkt dat dit meerdere keren per dag, meerdere dagen achter elkaar of langer dan een paar minuten gebeurt, u naar uw patiëntenportaal moet gaan om een ​​afspraak te maken.

In andere delen van je lichaam?

Het opmerken of voelen van de hartslag is al schokkend genoeg. Maar wat als u het op onverwachte plaatsen voelt, zoals uw maag of oor? “Symptomen kunnen op beide plaatsen voorkomen”, zegt Dr. Dutta en stelt dat ze zich geen grote zorgen maakt.

Ze vermeldt echter dat mensen eerder aritmieën (een onregelmatige hartslag) in de borst of het oor opmerken.

Maar het goede nieuws is dit grotendeels, Dit is niet het geval, tenzij uw hart vaak te snel, te langzaam of in een onregelmatig ritme klopt. Volgens dr. Dutta, hartritmeproblemen kunnen waarschijnlijker zijn als uw symptomen vaak voorkomen. Als dit het geval is, kan uw arts met u praten over verdere tests en behandeling, zegt zij.

Wat veroorzaakt hartkloppingen en hartritmestoornissen?

Er zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat uw hart zorgwekkend in uw borst (of maag of oren) bonkt. dr. Setareh noemt slaapapneu, angst of stress, depressie, uitdroging, verstoorde elektrolytenbalans, dieetpillen, nasale decongestiva die pseudo-efedrine, nicotine, alcohol, cafeïne en meer bevatten als mogelijke redenen.

Wat elektrolyten betreft, zorg ervoor dat u deze micronutriënten consumeert. “De meest voorkomende verstoorde elektrolytenbalans die tot hartkloppingen en hartritmestoornissen kan leiden, houdt verband met magnesium en kalium”, voegt Dr. Setareh voegde eraan toe. Magnesiumrijke snacks zijn onder meer trailmix, avocadotoost en pure chocolade. Om voldoende kalium binnen te krijgen, vergeet bananen, edamame en zoete aardappelen niet.

Wat als je *altijd* naar je hart zou luisteren?

Niet iedereen krijgt een pauze als hij zijn hartslag hoort. “Als iemand zijn hartslag hoort zonder inspanning, kan dit een teken zijn van pulserende tinnitus”, zegt Dr. Setareh. “Ppulsatiele tinnitus is een zeldzame vorm van tinnitus waarbij mensen hun hartslag in hun oor horen.” Het geluid kan luid of zacht zijn, zegt hij, en het klinkt in de maat van je hartslag.

“Ppulsatiele tinnitus kan verschillende oorzaken hebben; De meeste zijn redelijk onschadelijk, terwijl andere potentieel gevaarlijk zijn”, vervolgt hij. In dit geval kunt u – u raadt het al – het beste contact opnemen met uw arts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *