Waarom knieblessures zo vaak voorkomen bij vrouwen

By | September 12, 2023

KKniepijn en knieblessures kunnen iedereen op elke leeftijd overkomen, of u nu lichamelijk actief bent of niet. Volgens de American Academy of Family Physicians (AAFP) lijdt ongeveer 25 procent van de volwassenen in de VS aan chronische kniepijn als gevolg van een blessure, artrose of andere redenen. “Uit onderzoek is echter gebleken dat vrouwen een groter risico lopen op knieblessures dan mannen”, zegt Struan Coleman, MD, orthopedisch chirurg bij het Hospital for Special Surgery (HSS), medeoprichter van Motive Health en voormalig teamarts voor de New York Mets. “Vooral bij vrouwelijke atleten is de kans veel groter dat ze de kruisbanden scheuren dan bij mannen – tot wel vijf keer vaker, vooral bij sporten als voetbal en basketbal.”

Experts in dit artikel

  • Struan Coleman, MD, Struan Coleman, MD, orthopedisch chirurg bij het Hospital for Special Surgery (HSS), mede-oprichter van Motive Health en voormalig teamarts van de New York Mets.

Waarom zijn vrouwen gevoeliger voor VKB-blessures dan mannen?

dr. Coleman zegt dat hoewel er nog geen sluitend bewijs is voor een specifieke oorzaak, er verschillende factoren zijn die waarschijnlijk bijdragen aan de ongelijkheid. “Het lichaam van mannen en vrouwen heeft unieke verschillen in spieren, ligamenten en botstructuur”, zegt hij. “Vrouwen hebben doorgaans bredere heupen dan mannen, wat invloed heeft op de krachten op het kniegewricht.” SStudies hebben aangetoond dat de kniebanden van vrouwen slapper zijn, evenals andere delen van het lichaam, en veranderingen in zowel de hormoonspiegels als de menstruatie kunnen een rol spelen bij ligamentlaxiteit.”

Een andere belangrijke factor die het risico op VKB-letsel bij vrouwen verhoogt in vergelijking met mannen, aldus Dr. Coleman bracht verbanden aan met verschillen in spieractiveringspatronen en relatieve kracht rond de knie tijdens het springen en landen, die bij vrouwen kunnen resulteren in hogere krachten op de voorste kruisband.

“Een belangrijke factor die tot VKB-blessures bij vrouwelijke atleten leidt, is de zwakte van de quadriceps-spieren boven de knie”, vertelt hij. “Het versterken van de quadriceps-spieren bij vrouwelijke atleten kan het kniegewricht helpen beschermen tegen blessures.”

Welke activiteiten en risicofactoren veroorzaken de meeste knieblessures bij vrouwen?

Er zijn bepaalde activiteiten of sporten die vrouwen vatbaarder kunnen maken voor VKB-blessures dan andere, voornamelijk als gevolg van de bewegingspatronen en spanningen die op het kniegewricht worden uitgeoefend. “Vrouwen die deelnemen aan sporten waarbij snijdende en draaiende bewegingen nodig zijn, zoals voetbal, basketbal, skiën en lacrosse, lopen een bijzonder risico op een knieblessure omdat deze bewegingen grote krachten uitoefenen op de ligamenten van de knie”, legt Dr. Coleman.

Bovendien: “Elke repetitieve activiteit die aanhoudende druk op uw knie veroorzaakt, brengt u het risico op knieblessures en daaruit voortvloeiende pijn met zich mee.” Dit omvat rennen, springen, diep buigen van de knie of hurken. deze activiteiten niet mogen uitvoeren. In feite zijn gewichtdragende oefeningen zoals hardlopen en krachttraining enkele van de beste manieren om uw gewrichten te beschermen. U wilt er alleen zeker van zijn dat u in de juiste vorm traint en niet overtraint.

Interessant is dat dr. Coleman zei dat er mogelijk ook externe leefstijlfactoren zijn die het risico op knieblessures, zoals kruisbandscheuren, verder vergroten. Hij legt uit: “Vermoeidheid en uitdroging zijn ook grote risicofactoren voor een knieblessure, omdat beide ervoor kunnen zorgen dat de spieren die de knie ondersteunen verzwakken, wat kan leiden tot letsel aan ligamenten of kraakbeen in het kniegewricht.”

Wat kunnen vrouwen doen om hun knieën tegen blessures te beschermen?

dr. Coleman is een groot voorstander van preventie als eerste verdedigingslinie bij de behandeling van knieblessures bij vrouwen. Om kniepijn en VKB-scheuren te voorkomen, moet u er eerst voor zorgen dat uw spieren en gewrichten voldoende kracht en flexibiliteit hebben (ook wel bewegingsbereik genoemd) voor de oefeningen en trainingen die u uitvoert.

“Veel onderzoeken hebben aangetoond dat sterke en flexibele quadriceps- en hamstringspieren – vooral bij vrouwen – de beste manier zijn om knieblessures te voorkomen, vooral kruisbandscheuren”, adviseert Dr. Coleman. “Het is belangrijk om krachttraining in elke trainingsroutine op te nemen. Naast het versterken van de beenspieren zoals de quadriceps en de hamstrings, moet je je ook concentreren op de grotere kernspieren.”

Als het gaat om het versterken van je kern, wat uiteindelijk cruciaal is voor het stabiliseren van je lichaam tijdens elke vorm van fysieke activiteit, zegt Dr. Coleman Pilates. “Bovendien is eenvoudige, proactieve thuistherapie, zoals het gebruik van een Motive Knee-apparaat dat specifiek op de knie is gericht, een geweldig hulpmiddel voor pijnbeheersing om toe te voegen aan uw welzijnsroutine”, zegt hij. “Het is app-gebaseerd en kan thuis gebruikt worden om de quadricepsspieren boven het kniegewricht te versterken [through electrical stimulation therapy]. Uit ons klinisch bewijsmateriaal blijkt dat sterkere quadricepsspieren de krachten op het kniegewricht verminderen, wat resulteert in minder kniepijn, een betere gewrichtsgezondheid en een grotere mobiliteit.”

dr. Coleman zegt dat Motive Kee het enige door de FDA goedgekeurde stimulatieapparaat is dat kniepijn behandelt en de mobiliteit vergroot door de oorzaak van de pijn te behandelen – een gebrek aan quadricepsspierkracht – en dat het door iedereen veilig kan worden gebruikt.

Kan ik actief blijven als ik kniepijn heb?

Hoewel veel mensen de gedachte hebben dat ze, als ze kniepijn hebben, moeten stoppen met trainen en/of pijnstillers moeten nemen, aldus Dr. Coleman deed eigenlijk het tegenovergestelde. “Als kniepijn wordt veroorzaakt door spierzwakte, is het belangrijk om de spieren rond de knie te versterken, vooral de quadricepsspieren. Bovendien kunnen medicijnen nuttig zijn, maar medicijnen behandelen het onderliggende probleem niet. De sleutel is om de spieren rond de knie zo sterk mogelijk te houden om kniepijn te verlichten en blessures te voorkomen.

Uiteindelijk heeft dr. Coleman is van mening dat kniepijn voor veel mensen vaak een kruispunt in hun leven kan worden: “Eén manier is om proactief te zijn en de onderliggende oorzaak van de kniepijn te diagnosticeren en te behandelen”, zegt hij. “De tweede manier.” Wat mensen tegen kniepijn kunnen doen, is minder actief worden en activiteiten vermijden die, hoewel leuk, tot verergering van de kniepijn leiden. Dit laatste pad leidt tot een vicieuze cirkel waarin de persoon minder actief wordt, de spieren rond de knie verzwakken en de pijn toeneemt.”

Dit betekent dat krachttraining soms de weg van de minste weerstand is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *