Waarom houd ik zo veel van vreemde geuren zoals benzine?

By | September 11, 2023

FMijn eerste baan op de middelbare school was als badmeester bij het zwembad van het plaatselijke gemeenschapscentrum. Afgezien van de gemakkelijke toegang tot het zwembad, het extra zakgeld en het mooie kleurtje, moet ik toegeven dat ik Echt Ik genoot ‘s ochtends van de vreemde geur van vers chloor.

De geur van chloor is een vreemd genot. Chloor kan ongelooflijk giftig zijn voor mensen; Inhalatie van grote doses kan longoedeem veroorzaken. De chemische eigenschappen zijn zo krachtig dat blond haar groen kan worden en de natuurlijke oliën van de huid kunnen worden ontdaan, en toch verlang ik elk jaar als de lente aanbreekt naar de geur ervan.

De waarneming van vreemde geuren lijkt een universele ervaring. Koeienmest, verse tennisballen, benzine en zelfs de onderkant van hondenpoten (fritos iemand?) zijn slechts enkele van de vreemde geuren waarvan mensen zeggen dat ze er geen genoeg van kunnen krijgen. Waar komt onze affiniteit voor vreemde, soms schadelijke geuren vandaan? Weet de neus iets wat wij niet weten?


Experts in dit artikel

  • Mandy Naglich, Mandy Naglich is een gecertificeerde Advanced Cicerone, bierdocent, voedingsstylist en auteur van How to Taste: A Guide to Discovering Flavor and Savouring Life.
  • Phil Riportella, Phil Riportella is mede-oprichter van Snif, een luxe indie-geurmerk dat unieke geurprofielen gebruikt om nostalgische parfums te creëren.

Waarom hou je zo van vreemde geuren?

Voordat we ons verdiepen in waarom we van vreemde geuren houden, is het belangrijk om de relatie tussen geuren en het menselijk brein te begrijpen. Terwijl geuren door onze neus reizen, raken ze uiteindelijk de reukzenuw, die zich in een klein stukje weefsel hoog in de neusholte bevindt. Deze zenuw herbergt receptoren die geurmoleculen herkennen en die informatie doorgeven aan de reukbollen in de hersenen. Deze gloeilamp maakt deel uit van het limbisch systeem van onze hersenen, het deel van onze hersenen dat de vorming en herinnering van herinneringen regelt.

Geheugen

Als je van een specifieke vreemde geur houdt, is de kans groot dat deze rechtstreeks verband houdt met je geheugen. Volgens Mandy Naglich, biersmaakexpert en auteur van Hoe te proeven: een gids voor het ontdekken van smaak en genieten van het leven, zegt dat geur, net als smaak, het vermogen heeft om autobiografische herinneringen op de lange termijn op te roepen op een manier die de andere zintuigen niet kunnen. Uit onderzoek is gebleken dat het herinneren van een goede herinnering je in een goed humeur kan brengen. Dus als je als kind goede herinneringen hebt aan het tennissen met je gezin, zul je eerder genieten van de geur van tennisballen.

“Wetenschappers denken na over deze delen van de hersenen [limbic system] zijn verantwoordelijk voor het toekennen van emotionele betekenis aan gebeurtenissen”, zegt Naglich. “Autobiografische herinneringen die door geuren worden opgeroepen, moeten uiteraard ook een emotie oproepen. Emotie en herinnering zijn geen gelijktijdige herinneringen, maar zijn inherent verbonden tot een eenheid.”

Het zit in je genen

Mensen variëren enorm als het gaat om onze voorkeuren en antipathieën voor geuren. Ieder van ons heeft ongeveer 400 reukreceptoren, en tussen twee mensen is het waarschijnlijk dat de reukreceptorfunctie met 30 procent verschilt. Ons reukvermogen is uniek en geheel aan ons, wat kan verklaren waarom sommige mensen dol zijn op de geur van zaagsel van Home Depot, terwijl anderen het helemaal niet lijken op te merken.

context

Zelfs als je houdt van de geur van benzine op een koele winteravond of van de geur van stinkdier terwijl je door het land rijdt, wil je het waarschijnlijk niet in je eigen huis ruiken. Dat komt omdat de context van geuren bepaalt of we ze op dit moment lekker vinden of niet. Omdat het reukvermogen rechtstreeks verband houdt met ons geheugen, is de kans groter dat we positief reageren op de geur wanneer we deze ruiken in de context waarin we goede herinneringen hebben gevormd.

Veelvoorkomende rare geuren en waarom je ze lekker vindt

benzine

De zoete geur van benzeen, een chemisch oplosmiddel dat in ruwe olie wordt aangetroffen, kan verantwoordelijk zijn voor onze collectieve obsessie met de geur van benzine. Sigaretten en vuren bevatten ook sporen van de aromatische verbinding, wat zou kunnen verklaren waarom de geur van kampvuren en tabak zelfs onder niet-rokers zo populair is.

Onze liefde voor het ruiken van vreemde geuren, vooral benzine, is zo wijdverbreid dat luxe parfummerken zoals Snif ze zijn gaan gebruiken als inspiratie voor nieuwe geuren. Snif staat bekend om zijn experimentele ‘daarbuiten’-geuren en heeft een geur gecreëerd voor zijn geheime NoNoses-menu genaamd ‘Dead Dino’, met een geurprofiel gebaseerd op de sterke geur van benzine.

“We wilden dat onze eerste geur een soort nostalgie zou oproepen, en terwijl we onze gemeenschap onderzochten, bleef de geur van benzine naar boven komen, en zo werd Dead Dino geboren”, zegt Phil Riportella, mede-oprichter van Snif. “Het zijn echt de herinneringen die aan deze nostalgische geuren verbonden zijn, die het zo interessant maken.”

chloor

Dit is een beetje vies. De sterke geur van zwembadchloor is te wijten aan chlooramines, vluchtige stoffen die in zwembadwater ontstaan ​​wanneer chloor zich bindt aan waterverontreinigingen zoals zweet en pis (ew). Uit ervaring blijkt dat ruw chloorpoeder en -pellets erg sterk ruiken, maar de kans is groot dat u de chlooramines van het water ruikt, aangezien chloor wordt opgeslagen in luchtdichte containers die verborgen zijn in de onderhoudsruimte van het zwembad.

Zoals bij alle vreemde geuren is de context van belang, en onze liefde voor zwembadgeuren is nauw verbonden met jeugdherinneringen aan zwemmen met familie en vrienden.

De oksels van je partner

Als je geniet van de geur van de oksels van je vriend, ben je niet de enige. De verklaring hiervoor is eigenlijk best romantisch. Om te beginnen kan de lichaamsgeur van uw partner u een gevoel van troost of opwinding geven; Geuren blijven hangen, en als je een vleugje van haar vuile T-shirt opmerkt, word je aan haar herinnerd.

Ten tweede vermoeden wetenschappers dat onze unieke grote histocompatibiliteitscomplexen (MHC), verzamelingen van genen die coderen voor eiwitten die ons immuunsysteem ondersteunen, onze biologische aantrekkingskracht op potentiële romantische partners kunnen bepalen. In één onderzoek werd vrouwen gevraagd de aangename lichaamsgeur te beoordelen van zes verschillende overhemden, die allemaal op twee opeenvolgende dagen door verschillende mannen werden gedragen. Uiteindelijk gaf de groep de voorkeur aan de geur van overhemden die werden gedragen door mannen wier MHC-make-up verschilde van die van hen, wat erop wijst dat tegenpolen *aantrekken*.

De neus weet het

Als je het nog steeds vies vindt dat sommigen van ons van de geur van stinkdier houden, dan snappen we dat. Hoe *walgelijk* ze ook mogen zijn, de sterke geuren van chloor, stinkdier, benzine en zweterige oksels hebben de kracht om ons terug in de tijd te vervoeren. De prachtige samenwerking tussen ons reuksysteem en onze hersenen – een ingewikkelde combinatie die volledig uniek is voor ieder van ons – is niet om mee te spotten.

Onze redactie selecteert deze producten zelf. Als u via onze links een aankoop doet, kan Well+Good een commissie ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *