Waarom het onveilig is om mondwater in flessen te spoelen

By | September 10, 2023

SNatuurlijk klinkt het drinken van mondwater uit een fles misschien niet per se als de ideale methode, maar het zit letterlijk in een fles. Betekenis: Heeft het geen zin om er rechtstreeks uit te drinken… vooral als je half slaapt?

Wat we eigenlijk zeggen is dat als je rechtstreeks uit de fles drinkt, er geen oordeel is. Maar tegelijkertijd moeten we ons afvragen: voorkomt het dat je mond zo schoon en fris wordt?

Wat gebeurt er als je mondwater rechtstreeks uit de fles spoelt?

Ziektekiemen worden opnieuw geïntroduceerd

Laten we het zo zeggen: tandartsen raden af ​​om rechtstreeks uit de Listerine-container te nippen. “Rechtstreeks uit de fles drinken is alsof je alle ziektekiemen in je mond vrijelijk in je mond laat komen elke keer dat je opnieuw spoelt”, zegt Nicole Mackie, DDS, MS, FACP, board-gecertificeerde tandprotheticus en tandarts-implantaatspecialist. “Het geleidt bacteriën en andere micro-organismen vanuit de mond terug naar de mondwaterfles.”

“Rechtstreeks uit de fles drinken is alsof je de ziektekiemen in je mond de vrije loop laat, elke keer dat je er nog een keer mee ronddraait. Het leidt bacteriën en andere micro-organismen vanuit de mond terug naar de mondwaterfles.” – Nicole Mackie, DDS, MS, FACP

Dit kan een bijzonder actueel probleem zijn als je mondwater deelt met een partner of kind, zegt Nathan Oakes, DMD, de praktijkeigenaar van Aspen Dental. Hierdoor kunnen bacteriën en voedseldeeltjes zich indirect gaan delen (ick).


Experts in dit artikel

  • Bill Dorfman, DDS
  • Nathan Oakes, DMD Nathan Oakes, DMD, is de praktijkeigenaar van Aspen Dental.
  • Nicole Mackie, DDS, MS, FACP Nicole Mackie, DDS, MS, FACP, is een board-gecertificeerde tandprotheticus, specialist in tandheelkundige implantaten en tandarts

Volgens de beroemde cosmetisch tandarts Bill Dorfman, DDS, is deze gewoonte niet giftig, maar kan het uw mondgezondheid en uw algehele gezondheid verslechteren. “Als schadelijke micro-organismen in je mondwater terechtkomen, kan dit het risico op mond- en keelinfecties vergroten”, zegt hij. “En als meerdere mensen hetzelfde vervuilde mondwater gebruiken, kan het een vector worden voor de overdracht van verkoudheid, griep of andere infectieziekten.”

De reinigende werking wordt geremd

Het is over het algemeen ook minder effectief. “Rechtstreeks spoelen uit de fles brengt de antiseptische eigenschappen, het fluoridegehalte en de speciaal samengestelde balans van alle actieve ingrediënten in gevaar, waarvan de meeste zich richten op specifieke tandproblemen”, voegt Dr. voegde Mackie eraan toe.

Het kan zijn dat u niet genoeg mondwater krijgt

dr. Oakes vindt het ook niet leuk dat deze methode je in het ongewisse laat. “Als je rechtstreeks uit de fles drinkt, kun je de door de fabrikant aanbevolen therapeutische dosis niet nauwkeurig meten”, zegt hij, eraan toevoegend dat de meeste mondspoelingen één ounce gedurende 30 tot 60 seconden aanbevelen.

Meer tips over mondwater en tandverzorging

Tegen deze achtergrond heeft dr. Mackie raadt aan om tweemaal daags mondwater in de dop of het kleine kopje te gieten (een keer ‘s ochtends en een keer voor het slapengaan). De dosering en lengte van de swish kunnen variëren, voegt ze eraan toe. Volg daarom de instructies op de fles.

Weet u niet zeker welk mondwater u moet gebruiken? Hier zijn enkele van de verschillende soorten en ingrediënten en hoe ze allemaal werken, volgens Dr. Mackie kan helpen:

  • Mondspoelingen met bleekversies helpen oppervlaktevlekken te verwijderen en geven de tanden een lichtere tint
  • Anti-tandsteenvarianten verminderen de vorming van tandplak en tandsteen, wat parodontitis kan voorkomen of onder controle houden
  • Mondwater tegen gaatjes bevat meestal fluoride, dat tandbederf kan voorkomen en het tandglazuur kan versterken
  • Opties voor een droge mond bevatten meestal vochtinbrengende ingrediënten om de droge mond te verlichten

dr. Oakes raadt aan om met uw tandarts te praten om er zeker van te zijn dat u het mondwater krijgt dat het beste bij uw behoeften past. Meer in het algemeen raadt hij echter aan er een te kopen die geen alcohol bevat (zodat je mond niet uitdroogt) en fluoride bevat om tandbederf te voorkomen. Bovendien adviseert hij om uw tanden te poetsen en te flossen voordat u gaat vegen en om uw mond gedurende 30 minuten na het afvegen niet te spoelen.

Tenslotte heeft dr. Dorfman, het belang van het schoonmaken van de dop van de fles (of borrelglas), d.w.z.

Dus ja, hoewel het gemakkelijker is om aan het eind van de dag gewoon uit de fles te drinken, levert dat je niet de voordelen op waar je op hoopt. Maar gelukkig heb jij een simpele oplossing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *