Waarom Gotu Kola uw gezondheid en een lang leven ten goede komt

By | September 8, 2023

LWil je gezonde voedingsstoffen? Je hebt waarschijnlijk gehoord dat Gotu Kola het volgende niveau vertegenwoordigt als het gaat om het verlengen van de levensduur en de gezondheid van de hersenen. Maar wat is Gotu Kola precies?

“Gotu kola is een kruid uit de wortelfamilie en is verwant aan peterselie, koriander en venkel”, zegt Bill Rawls, MD, medeoprichter en medisch directeur van Vital Plan. “De bladeren zijn klein, rond en eetbaar. Hij groeit graag in vochtige gebieden en heeft een lang, warm groeiseizoen nodig.” Om deze reden groeit Gotu Kola hoogstwaarschijnlijk in Australië, de Stille Zuidzee, Zuidoost-Azië, India, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika – hoewel Dr. Rawls merkt op dat de plant al in natte gebieden aan de kust van South Carolina groeit.


Experts in dit artikel

  • Bill Rawls, MD, medeoprichter en medisch directeur van Vital Plan
  • Mahmud Kara, MD, functionele geneeskundearts en oprichter van het voedingssupplementenbedrijf KaraMD

De belangrijkste voordelen van Gotu Kola

“Gotu kola wordt al eeuwenlang gebruikt voor infecties, spijsverteringsproblemen, wondgenezing en andere aandoeningen, maar de laatste jaren wordt gotu kola ook wel het ‘kruid van een lang leven’ genoemd, omdat onderzoek het in verband heeft gebracht met een verbeterde cognitieve functie, vooral als het afhangt van leren. en geheugen”, zegt Mahmud Kara, MD, arts in de functionele geneeskunde en oprichter van KaraMD. “Bovendien suggereren sommige onderzoeken dat Gotu Kola zenuw- en hersencellen kan helpen beschermen tegen de opbouw van tandplak, wat vaak wordt geassocieerd met de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve ziekten.”

Een ander belangrijk voordeel van Gotu Kola voor uw gezondheid, aldus Dr. Kara zegt dat het stress kan helpen verlichten. “De toestroom van hormonen en veranderingen die je lichaam ervaart tijdens langdurige perioden van stress kunnen in de loop van de tijd een aanzienlijke impact hebben op je gezondheid. Chronische gezondheidsproblemen en ziekten zijn de grootste factoren bij het verkorten van uw levensduur – en chronische stress kan, als deze niet onder controle wordt gehouden, uw risico op het ontwikkelen van chronische gezondheidsproblemen vergroten. Daarom is elke methode voor stressvermindering, zoals Gotu Kola, belangrijk als het gaat om het verbeteren van uw gezondheid op korte en lange termijn”, zegt Dr. Kara.

“Gotu kola wordt al eeuwenlang gebruikt voor infecties, spijsverteringsproblemen, wondgenezing en andere aandoeningen, maar de laatste jaren wordt gotu kola het ‘kruid van een lang leven’ genoemd omdat onderzoek het in verband heeft gebracht met een verbeterde cognitieve functie.”
—Mahmud Kara, MD, arts in de functionele geneeskunde

Hoe smaakt Gotu Kola?

Terwijl sommigen zeggen dat het bitter is, zeggen anderen dat Gotu Kola helemaal geen specifieke smaak of geur heeft. Volgens de experts met wie we spraken, moet je echter mogelijk een therapeutische dosis van het kruid innemen als een gestandaardiseerd extract (lees: in een capsule) om de geneeskrachtige effecten te bereiken. “Het zou moeilijk zijn om dat niveau te bereiken via een dieet”, zegt Dr. Kara.

“Als je op zoek bent naar therapeutische effecten, met name voordelen voor de gezondheid van de hersenen, moet Gotu Kola ook gedurende een langere periode dagelijks worden ingenomen”, zegt Dr. Rawls. Hij benadrukt het belang van het kopen van gestandaardiseerde extracten die ook zijn getest op zware metalen en andere verontreinigingen – en van het spreken met een arts voordat u nieuwe supplementen probeert.

“Als u op zoek bent naar therapeutische effecten, met name voordelen voor de gezondheid van de hersenen, moet Gotu Kola ook gedurende een langere periode dagelijks worden ingenomen.”
–Bill Rawls, MD

Echter, dr. Rawls wijst er verder op dat gotuola een relatief veilig kruid is dat gedurende een lange periode met minimaal risico kan worden ingenomen. “Ook hier zou ik eerst met je arts praten. Volg vanaf daar de pakketinstructies voor het product dat u hebt gekocht. Voor capsules is 250 mg tot 500 mg twee- tot driemaal daags de standaarddosering. Als het een tinctuur is, probeer dan driemaal daags 40 tot 60 druppels. “Houd er ook rekening mee dat Gotu Kola doorgaans niet als een op zichzelf staand supplement wordt ingenomen, maar meestal wordt gecombineerd met andere kruiden zoals kurkuma, reishi en rhodiola om synergetische voordelen voor het hele lichaam te bieden”, zegt Dr. Rawls.

Als u nog niet klaar bent voor suppletie, zijn er andere manieren om Gotu Kola in uw dieet op te nemen. Hoewel de meest effectieve manier om het kruid in je routine op te nemen via supplementen is, kan het ook worden toegevoegd aan gerechten zoals salades, soepen of roerbakgerechten. Het is zelfs bekend dat het kruid bij consumptie een aantal waardevolle voedingseigenschappen bezit, waaronder essentiële mineralen, carotenoïden en vitamine C.

“Neem een ​​handvol Gotu Kola-bladeren en een handvol boerenkool, voeg olijfolie en knoflook toe en bak alles samen voordat je het bestrooit met zeezout en zwarte peper naar smaak”, zegt Dr. Rawls.

Als je geen toegang hebt tot verse bladeren, kun je overwegen om poeder aan een smoothie toe te voegen. dr. Rawls beveelt het volgende recept aan:

Romig recept voor smoothie met aardbei en rauwe cacao

Ingrediënten:
1 kop notenmelk (optioneel)
1 el notenboter (optioneel)
1 kopje aardbeien
1/2 banaan
2 eetlepels rauw cacaopoeder
1 theelepel Gotu Kola-poeder

instructies:
1. Meng in een krachtige blender en geniet ervan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *