Waarom eten als een voedingsdeskundige niet altijd het beste is

NMeer dan ooit heeft u toegang tot geregistreerde diëtistentips voor gezond eten. Wij zijn actief op sociale media en schrijven dit soort artikelen om onze professionele inzichten te delen. Naarmate ons beroep groeit, kent u misschien zelfs persoonlijk een geregistreerde diëtist in uw vrienden- of familiekring. Maar dat betekent niet dat het altijd het beste is om als een voedingsdeskundige te eten.

Toegang tot gratis informatie van geregistreerde diëtisten, een kijkje achter de schermen in hun keukens en zelfs een kijkje in hun persoonlijke eetgewoonten kunnen van invloed zijn op uw eigen eetgewoonten. Hoewel dit een geweldige manier kan zijn om kennis over voeding op te doen, kan het ook leiden tot problematisch eetgedrag als het overboord wordt gezet.

Zo worden ‘Wat ik eet op een dag’-video’s vaak gedeeld op sociale media en laten ze, zoals de naam al doet vermoeden, zien wat de maker op een dag eet. Misschien kijk je naar deze video’s die zijn gemaakt door voedingsdeskundigen en probeer je vervolgens hun eetgewoonten te imiteren in de hoop je gezondheid te verbeteren. Toch is het negeren van de signalen van uw eigen lichaam misschien niet het gezondste voor u.

4 redenen waarom eten als een voedingsdeskundige niet noodzakelijkerwijs ideaal is voor iedereen

1. Ieder van ons heeft unieke behoeften

Wat je moet eten kan heel anders zijn dan wat ik doe. Hoewel de dieetcultuur ons ervan heeft overtuigd dat we allemaal baat kunnen hebben bij het volgen van hetzelfde dieetplan en het voltooien van dezelfde trainingsroutine, is dat niet noodzakelijk het geval. Diëtisten beschikken over een schat aan voedingsinformatie, maar dat betekent niet dat eten als een diëtist in de voedingsbehoeften van iedereen in het algemeen zal voorzien.

Jouw hongersignalen kunnen anders zijn dan die van mij, die van je vriend of collega. Jij doet het misschien beter met kleine, frequente maaltijden, terwijl ik het beter doe met drie grote maaltijden en een paar tussendoortjes. Jij redt het misschien wel zonder snacks, maar ik misschien niet. Om nog maar te zwijgen van het feit dat al deze dingen van dag tot dag kunnen variëren. Bovendien kunt u gezondheidsproblemen hebben die andere voedingsinterventies rechtvaardigen dan de voedingsdeskundigen die u online volgt.

Wanneer dingen breed worden gedeeld, zoals op sociale media, is het vaak nuttig om te nemen wat u dient en weg te laten wat niet werkt. Door een diepe verbinding met jezelf op te bouwen, kun je onderscheid maken tussen deze twee.

U kunt bijvoorbeeld een artikel lezen waarin een voedingsdeskundige een specifieke maaltijd voor de gezondheid van het hart aanbeveelt. Misschien wilt u wanhopig goed voor uw hart zorgen, omdat hartziekten in uw familie voorkomen. Maar de maaltijd die ze deelden zit vol met voedsel dat je niet lekker vindt of waar je geen toegang toe hebt. Er zijn veel andere voedingsmiddelen met hart-gezonde voedingsstoffen die u kunt eten in plaats van slechts één maaltijd. In plaats van je strikt aan de aanbevolen maaltijd te houden, kun je nadenken over de voedingsstoffen in de maaltijd en andere manieren om deze binnen te krijgen.

2. Context is belangrijk

We hebben allemaal verschillende dagelijkse realiteiten. Vaak zie je mensen die bedreven zijn in foodfotografie mooie maaltijden posten op social media. U kunt uren besteden aan het voorbereiden van deze inhoud; De meeste mensen hebben echter niet zoveel tijd om een ​​luxe maaltijd te bereiden, en zelfs als je dezelfde maaltijd maakt, ziet het er misschien niet zo mooi uit als op de foto’s.

Misschien bent u bijvoorbeeld een ouder die uw kinderen voortdurend van de ene activiteit naar de andere brengt. Uw vermogen om uitgebreide, tijdrovende maaltijden te bereiden kan minimaal zijn, en dat is oké. Dat betekent niet dat je niet goed kunt eten; het betekent alleen dat je, in een bepaalde context, er rekening mee moet houden dat de voedingsdeskundige die je volgt dat misschien niet doet. Zelfs als je vasthoudt aan oudergerichte voedingsdeskundigen, zal het je geen goed doen als je jezelf met hen vergelijkt. Bedenk dat het als iemand die inhoud deelt met duizenden mensen onmogelijk is om op ieders verschillende realiteiten te reageren en dat je niet weet hoe de dingen er achter de schermen voor hen uitzien.

Iets online lezen of bekijken kan je verder niets vertellen over de dag van deze voedingsdeskundige. Ze weten niet hoe actief ze zijn, wat ze nog meer hebben gegeten, wat ze misschien niet hebben laten zien en of ze tweede of derde zijn geworden. Als u die dag bijvoorbeeld een marathon loopt en de voedingsdeskundige doet geen activiteiten, dan zijn uw behoeften veel hoger dan die van hen.

Ik zeg absoluut niet dat voedingsdeskundigen al deze informatie over zichzelf in de media moeten laten zien en delen. Mijn punt is dat het belangrijk is om deze context (of het gebrek daaraan) in overweging te nemen voordat je iemands eetgewoonten idealiseert op basis van een kleine momentopname van de dag. Zelfs als ze je alles laten zien wat ze op een dag eten, heb je nog steeds geen volledig overzicht van hun dag of week, afgezien van wat ze aten.

3. Jouw voorkeuren en cultuur kunnen verschillen van de mijne

Uw voedselvoorkeuren en cultuur spelen een rol bij het beslissen wat u gaat eten. In feite stelt de Dietary Guidelines for Americans: “Een gezond voedingspatroon is geen rigide recept, maar eerder een aanpasbaar raamwerk van kernelementen, afgestemd op persoonlijke, culturele en traditionele voorkeuren.”

Volgens de Commission on Dietetic Registration is 80 procent van de voedingsprofessionals blank. Dus als je een culturele achtergrond hebt die niet overeenkomt met die van de voedingsdeskundigen die je volgt, ben je het misschien niet eens met de voedingsmiddelen of bereidingsmethoden die zij delen. Dit betekent niet dat uw culturele eetgewoonten slecht of verkeerd zijn. Toch internaliseren velen dit idee wanneer hun culturele voedsel niet onder de aandacht wordt gebracht door voedingsdeskundigen in de media.

Om deze reden kan wat voor jou gezond eetgedrag inhoudt, heel anders zijn dan dat van de voedingsdeskundigen die je volgt. Dit betekent niet dat u uw culturele of andere favoriete gerechten moet opgeven. Wie weet? De diëtist kan verschillende favoriete voedingsmiddelen hebben die hij in zijn eigen dieet prioriteit geeft. Het is gewoon een kans om uw eigen voorkeuren te bevestigen en te overwegen.

4. Iemands eten op een voetstuk plaatsen kan leiden tot ongeordend eetgedrag of dit verergeren

Voor zowel diëtisten als de mensen die hen volgen, kan het idee dat de diëten van diëtisten perfect zijn en navolging verdienen, eetstoornissen veroorzaken of verergeren. Als voedingsdeskundigen wordt soms van ons verwacht dat we een ‘perfect’ dieet volgen (wat dat ook betekent). Sommigen van ons hebben dit carrièrepad misschien zelfs gekozen vanwege eetstoornissen of hebben deze tijdens onze opleiding ontwikkeld.

Diëtetiek is nog steeds een vakgebied waarin het gewicht centraal staat, en mensen die in grotere lichamen leven, kunnen de expertise van een voedingsdeskundige snel terzijde schuiven, waardoor ze doelbewust gewichtsverlies nastreven. Bovendien kunnen sommige mensen met een aanleg voor eetstoornissen de voedingsaanbevelingen die ze op school hebben geleerd zo goed opvolgen dat ze lijden aan orthorexia – gewoonlijk gedefinieerd als een ongezonde obsessie met ‘schoon’ of ‘gezond’ eten.

Een paar jaar geleden bleek uit een onderzoek dat diëtisten in de Verenigde Staten een hogere prevalentie van orthorexia nervosa (ON) en eetstoornissen (ED’s) hadden dan het grote publiek. Bijna 50 procent van de zelfgerapporteerde symptomen van diëtisten waren suggestief voor orthorexia nervosa. Volgens een recente studie bestaan ​​deze hoge percentages ON en ED onder voedingsprofessionals ook op mondiaal niveau.

Het is onduidelijk of dit komt doordat mensen met ON en ED vaker voor het vakgebied diëtetiek kiezen, of dat de training zelf deze gedragsproblemen veroorzaakt. Hoe dan ook, de aanhoudende veronderstelling dat de eetgewoonten van diëtisten als het toonbeeld van gezondheid moeten worden beschouwd, kan onverantwoord en schadelijk zijn voor zowel diëtisten als de mensen die hen volgen.

Er bestaat geen perfecte manier om te eten

Wat ‘gezond’ is, verschilt van persoon tot persoon, en als u uw eetgewoonten vergelijkt met die van een voedingsdeskundige of iemand anders, kunt u afleiden van uw eigen behoeften en voorkeuren. Dat wil niet zeggen dat je geen nuttige inzichten en maaltijdideeën van voedingsdeskundigen kunt krijgen. Vooral één-op-één samenwerken met een voedingsdeskundige is een geweldige manier om gepersonaliseerde aanbevelingen te krijgen die zijn afgestemd op jouw voorkeuren, behoeften en cultuur, maar overleg altijd eerst met jezelf. Vertrouw erop dat u weet wat voor u werkt en dat uw voorkeuren, behoeften en cultuur het respecteren waard zijn.

Leave a Comment