Waarom de zaadcyclus mogelijk niet effectief is voor de vruchtbaarheid

By | September 15, 2023

IInstagram is de basis voor welzijnstrends, en als je goed kijkt naar de onlangs geposte regenboogkleurige smoothie bowls en no-cook energiebites, zul je waarschijnlijk berichten en afbeeldingen zien die iets heel anders promoten: zaadcycli.

“Zaadcyclus is een geweldige manier om de kracht van voedsel en het effect ervan op veranderende hormonen gedurende de maand te erkennen”, zegt Alisa Vitti, HHC, raadslid van Well+Good, oprichter van FLOLiving en populaire hormonale gezondheidsexpert bij Women, eerder tegen Goed + Goed. De praktijk is ook gepromoot door influencers zoals Lee From America-blogger Lee Tighlman, evenals andere populaire holistische gezondheidsexperts, als een manier om het hormonale evenwicht te verbeteren – en daardoor de vruchtbaarheid te vergroten.

Maar wat is de zaadcyclus precies en wat hebben zaden te maken met hormonale gezondheid? Hier is alles wat u moet weten over de aanhoudende welzijnstrend, rechtstreeks van gezondheidsexperts.

Zaadcyclus 101

‘Seed cycling’ is het natuurgeneeskundige concept waarbij specifieke zaden in specifieke doses en op specifieke tijdstippen gedurende de maand worden geconsumeerd om uw menstruatiecyclus te reguleren en te normaliseren, zegt Chiti Parikh, MD, uitvoerend directeur van het Integrative Health and Wellbeing-programma bij NewYork-Presbyterian. Voorstanders van deze praktijk zeggen dat de voedingsstoffen in deze voedingsmiddelen kunnen helpen de hormoonspiegels van een persoon in evenwicht te brengen (met name oestrogeen en progesteron, twee hormonen die de meerderheid van de gebeurtenissen tijdens je cyclus bepalen), waardoor een gezonde ovulatie en de algehele gezondheid van de ondersteuningsperioden worden bevorderd. .

Tijdens het eerste deel van uw menstruatiecyclus, ook wel de folliculaire fase genoemd, moet u dagelijks één tot twee eetlepels lijnzaad en pompoenpitten eten om de oestrogeenproductie te stimuleren (wat ook bijdraagt ​​aan de groei van het baarmoederslijmvlies tijdens deze fase). verhoging van de zin in seks). Tijdens de luteale fase, de laatste 14 dagen van uw cyclus, moet u overschakelen op één eetlepel zonnebloem- en sesamzaadjes per dag om de productie van progesteron te bevorderen (wat helpt het baarmoederslijmvlies te stabiliseren en uw baarmoeder voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap). Zuigeling).

Uiteraard vereist dit een grondige kennis van de ritmes van uw individuele cyclus. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een kortere menstruatie dan anderen of ovuleren op enigszins verschillende tijdstippen in hun cyclus en kunnen er daarom voor kiezen sperma op een ander tijdstip te eten. Fans van zaadcyclus zeggen echter dat het volgen van een dergelijk dieet om gezonde hormoonspiegels te bevorderen alles kan verbeteren, van acne en PMS tot vruchtbaarheid en PCOS-symptomen.

Wat zegt het onderzoek?

Het idee dat zaden een positief effect kunnen hebben op de hormonale gezondheid (en dus de vruchtbaarheid) is zeker gerechtvaardigd. Noten en zaden zijn “zeer rijk aan zogenaamde fyto-oestrogenen of lignanen”, zegt dr. Parikh. “Ze helpen bij het moduleren en verbeteren van het vermogen van uw lichaam om de oestrogeenwerking te verbeteren. [And] Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het belangrijkste gezondheidsvoordeel van veel van deze noten en zaden feitelijk voortkomt uit hun prebiotische effecten. Deze noten en zaden bevatten verschillende soorten vezels die feitelijk de groei van bepaalde goede bacteriën in de darmen bevorderen, en deze bacteriën in de darmen spelen, zo leren we, een uiterst belangrijke rol bij het moduleren van je hormonen.

Zaden kunnen een impact hebben op je hormonale gezondheid. Er is echter geen onderzoek dat het fietsgedeelte van de vergelijking ondersteunt.

Er is beperkt onderzoek dat zaden (en bepaalde verbindingen die ze bevatten) koppelt aan hormonale voordelen. Uit een klein onderzoek uit 1993 bleek bijvoorbeeld dat het consumeren van lijnzaadpoeder geassocieerd was met meer ovulatiecycli en langere luteale fasen. Uit ander onderzoek is gebleken dat omega-3-vetzuren (die veel voorkomen in veel zaden, waaronder lijnzaad) de secretie van progesteron bij dieren bevorderen. Onlangs bleek uit een Duits onderzoek uit 2012 dat het consumeren van zonnebloem- en pompoenpitten geassocieerd was met een significant lager risico op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen vergeleken met het zich onthouden van consumptie.

Dus ja, zaden kunnen een factor zijn in je hormonale gezondheid. Maar het leuke – en dat is een belangrijke – is dat er geen onderzoek is dat het wielergedeelte van de vergelijking ondersteunt. “Er is onderzoek gedaan naar de voordelen van het consumeren van bepaalde zaden om je hormonen qua voedingswaarde te ondersteunen, maar niet naar het verband tussen het voorgestelde zaadcyclusprotocol en het hormonale evenwicht”, schrijft Tracy Lockwood Beckerman, RD en gastheer van Well+Good’s. Jij versus eten serie in haar nieuwe boek, De betere oplossing voor menstruatievoeding.

Op zoek naar andere voedingsmiddelen die een gezonde menstruatie kunnen ondersteunen? Bekijk deze door voedingsdeskundigen aanbevolen tips:Is zaadcycli de moeite waard?

Dat gezegd hebbende, is het zeker geen slechte zaak om na te denken over het toevoegen van een behoorlijke hoeveelheid zaden aan je dieet. Ze leveren voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamine E en zink, zegt Isabel Maples, MEd, RDN, woordvoerder van de Academie voor Voeding en Diëtetiek.

Volgens de Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 zouden volwassenen die dagelijks ongeveer 1.600 of 1.800 calorieën consumeren vier porties noten of zaden van een half ons per week moeten consumeren. En zoals Maples opmerkt, blijft de gemiddelde wekelijkse inname van zaden en noten voor vrouwen van 19 tot 30 jaar ver achter bij deze aanbeveling.

“Het toevoegen van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals zaden, zou een manier zijn om de voedingswaarde te verhogen en dan hopelijk een deel van het voedsel te vervangen waar we niet zoveel van nodig hebben, zoals voedsel met meer suiker of voedsel met meer verzadigd vet, of alleen voedingsmiddelen die meer calorieën bevatten”, zegt Maples.

Vooral als het om de vruchtbaarheid gaat, wordt het mediterrane dieet, dat rijk is aan groenten en fruit, volle granen, bonen, olijfolie en vooral zaden en noten, geassocieerd met hogere IVF-succespercentages. (En andere vruchtbaarheidsexperts zijn er dol op.)

Een ander bijkomend voordeel van de zaadcyclus is dat het je aanmoedigt om verschillende soorten zaden te eten, en variatie is een hoeksteen van een gezond algemeen dieet, zegt Dr. Parikh. “Door te mengen”, zegt ze, “krijg je een heel ander micronutriëntenprofiel.”

Het oordeel? Het fietsen van je zaden is niet schadelijk; het klinkt gewoon zo veel Voor iets werken zonder veel onderzoek om het te ondersteunen. Maar eet jij wel de aanbevolen hoeveelheid van verschillende soorten zaden en noten? Onze experts zeggen dat dit om een ​​aantal gezondheidsredenen zorgwekkend is.

Benieuwd naar meer vruchtbaarheidsmythen? Dit zijn degenen die gynaecologen en gynaecologen niet meer kunnen horen. En hier zijn enkele van de meest voorkomende vragen over vruchtbaarheid, beantwoord door experts.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *