Voordelen van schaken voor de hersenen, volgens hersendokters

By | September 9, 2023

LNet als vele anderen ben ik opgegroeid met het af en toe schaken met familieleden. Jarenlang kende ik de regels, een paar standaardzetten, en dat was het. Maar in 2020 kwam de release van de populaire Netflix-show Het Koningingambiet Mijn interesse in het spel werd hernieuwd en samen met miljoenen anderen werd ik verliefd op de schaaktheorie en -strategie. Omdat ik tijdens de strikte quarantaine de meeste activiteiten buitenshuis niet kon doen, begon ik YouTube-video’s over schaken te bekijken, schaakboeken te lenen uit mijn plaatselijke bibliotheek en het ene na het andere spel online te spelen.

Drie jaar later, tot op de dag van vandaag, is de populariteit van het spel niet afgenomen; Sterker nog, de belangstelling voor schaken neemt nog steeds toe. Uit een recente analyse van online gamingplatform World of Card Games blijkt dat schaken het bordspel is met het hoogste gemiddelde aantal maandelijkse Google-zoekopdrachten, met bijna 500.000. Maar het blijkt dat de intellectuele uitdaging en de prikkelende voldoening van het te slim af zijn van je tegenstander niet alleen maar een leuk tijdverdrijf zijn. Volgens hersenexperts heeft het spelen (en actief verbeteren) van schaken een aantal voordelen voor de hersenen en de cognitieve functies, of je nu net begint met schaken of het je hele leven hebt gespeeld.

“De voordelen van cognitieve betrokkenheid, zoals het creëren en onderhouden van neurale verbindingen, zijn aanzienlijk, ongeacht wanneer we beginnen.” – Faye Begeti, PhD, neurowetenschapper

Natuurlijk kun je, net als bij de meeste spellen, beter zijn in schaken als je op jonge leeftijd begint, vooral omdat “de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van onze hersenen, neuroplasticiteit genoemd, op jonge leeftijd meer uitgesproken is”, zegt neurowetenschapper Faye Begeti, PhD, auteur van De telefoonreparatie. “Het is echter belangrijk op te merken dat leren op elke leeftijd kan plaatsvinden en dat de voordelen van cognitieve betrokkenheid, zoals het creëren en onderhouden van neurale verbindingen, aanzienlijk zijn, ongeacht wanneer we beginnen.”Terwijl schaken dat niet zou moeten zijn alleen Wat u ook doet om de gezondheid van uw hersenen te ondersteunen (om te beginnen kunt u ook een hersenstimulerend dieet volgen, uw lichaam regelmatig bewegen en andere cognitief stimulerende activiteiten ondernemen), het eeuwenoude spel kan zeker een waardevol onderdeel zijn van uw moderne gamingtoolkit. tot welzijn. Hieronder zetten hersenexperts alle redenen uiteen waarom jij (en je hersenen) er baat bij zullen hebben de volgende keer dat je een vriend (of vijand) uitdaagt om te schaken.

3 voordelen van schaken voor de hersenen

1. Het versterkt je leiderschapsfunctie

In sommige opzichten zijn de hersenen als een spier; Hoe meer je het gebruikt, hoe minder je het kwijtraakt. En schaken zou een manier kunnen zijn om een ​​belangrijk deel ervan te trainen: je frontale kwab, of wat Roger Miller, PhD, senior neuropsycholoog bij Aviv Clinics, de ‘CEO van de hersenen’ noemt. Schaken gaat over het ontwikkelen van strategieën, plannen en het oplossen van problemen – en het gaat om uitvoerende functies, of een reeks hersenprocessen die betrokken zijn bij de besluitvorming en het bereiken van een doel.

Uit onderzoeken naar schaaktrainingsprogramma’s bij zowel oudere volwassenen (60 jaar en ouder) als kinderen (8 tot 17 jaar) is gebleken dat het spel de prestaties verbetert in belangrijke uitvoerende functies, zoals werkgeheugen en besluitvorming.

Hoe meer je deze uitvoerende functies gebruikt en verbetert (bijvoorbeeld door voortdurend je volgende zet te plannen om je tegenstander te overtreffen), hoe meer je de frontale kwab in de loop van de tijd versterkt, zegt Dr. Molenaar. En dat is van cruciaal belang naarmate we ouder worden, omdat de frontale kwab in de loop van de tijd erg vatbaar is voor atrofie en, nog belangrijker, noodzakelijk is voor zoveel van de taken die we elke dag uitvoeren, voegt hij eraan toe.

Neem bijvoorbeeld autorijden: om veilig te rijden moet je voortdurend je route plannen, potentiële obstakels vermijden, problemen oplossen en reageren op de beslissingen van anderen – en elk van deze taken vereist leiderschap, zegt Dr. Molenaar. Benadrukken van de langdurige effecten van het ondersteunen van dit deel van de hersenen.

2. Het helpt je ‘cognitieve reserve’ te ontwikkelen.

Op een nog breder niveau zou de mentale berekening die nodig is bij het schaken, kunnen bijdragen aan het versterken van wat wetenschappers ‘cognitieve reserve’ noemen, zegt dr.

“De hersenen van degenen die deelnemen aan intellectueel veeleisende activiteiten hebben een groter aantal verbindingen en een grotere algehele dikte.” -DR. Begeti

De term ‘cognitieve reserve’ werd voor het eerst bedacht eind jaren tachtig en verwijst naar het vermogen van de hersenen om te compenseren voor natuurlijk leeftijdsgerelateerd volumeverlies (evenals andere pathologische veranderingen) terwijl de functie nog steeds behouden blijft.

“Uit onderzoek blijkt dat er na de leeftijd van 35 jaar een jaarlijks verlies aan hersenvolume is van 0,2 procent, en dit versnelt tot ruim 0,5 procent bij mensen boven de 60”, zegt dr. Begeti. Deze veranderingen zijn in de loop van de tijd onvermijdelijk, maar degenen met een grotere cognitieve reserve zijn degenen die zich er beter aan kunnen aanpassen: hun hersenen kunnen de schade in wezen omzeilen en toegang krijgen tot een ‘reserve’ van alternatieve neurale netwerken om hun denkvermogen te behouden.

Schaken kan, net als andere mentaal stimulerende bezigheden, deze ‘reserve’ in de loop van de tijd helpen vergroten, zodat u er toegang toe kunt krijgen wanneer u het nodig heeft. En hoe meer je jezelf uitdaagt en ernaar streeft om beter te worden in het spel – door nieuwe openingen, eindspelen en algemene strategieën te leren – hoe groter de kans dat je neurale verbindingen opbouwt en versterkt, waardoor je cognitieve reserve nog verder toeneemt, voegt Dr. Voegde Begeti toe.

Maar wees gerust: zelfs als je niet per se een meester wilt worden of zelfs maar op een hoog niveau wilt spelen, pluk je nog steeds de vruchten van schaken voor je hersenen, zolang de manier waarop je speelt goed is en je je hersenen erbij betrekken en vereisen dat je strategisch nadenkt en vooruit plant, zegt ze.

3. Het vergroot je creativiteit

Het herkennen van patronen en het ontwikkelen van strategieën kan je zeker helpen een schaaktegenstander te slim af te zijn, net als het onthouden van een groot aantal mogelijke zetten. Maar als jij en je tegenstander even bedreven zijn in al het bovenstaande, kan jouw respectievelijke creativiteit de beslissende factor zijn bij de overwinning, een vaardigheid die vaak over het hoofd wordt gezien bij sommige van de beste schakers.

Uiteindelijk vergt het creativiteit om buiten de gebaande paden te denken en een zet te bedenken die je tegenstander zal verrassen of hem bij de volgende zet volledig van zijn stuk zal brengen. En terwijl je eraan werkt om deze baanbrekende stappen te ontdekken – en ze beter te herkennen – verbeter je ook je vermogen om kritisch en creatief te denken, zegt Dr. Molenaar.

“Als je problemen op deze manier oplost, stimuleer je het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor die functie, dat op zijn beurt deel uitmaakt van de frontaalkwab”, zegt Dr. Molenaar. “Ze zorgen voor meer bloedstroom, waardoor meer zuurstof wordt geleverd en het kan gedijen.”

Onderzoek heeft zelfs gewezen op de potentiële creativiteitsboost van schaken, zij het bij kinderen. Uit twee kleine onderzoeken waarin de voordelen van schaaktraining bij kinderen gedurende meerdere maanden werden onderzocht, één in India en één in Turkije, bleek dat deelnemers die de training volgden een statistisch significante toename lieten zien in hun creatieve denkvaardigheden. En er is geen reden om aan te nemen dat volwassenen die schaaklessen volgen, niet van dezelfde voordelen kunnen profiteren.

Online spelen is net zo effectief als spelen op het bord

Tegenwoordig is schaken toegankelijker dan ooit. Gratis websites zoals chess.com en lichess.org bieden spelers de mogelijkheid om tegen duizenden andere mensen over de hele wereld te spelen, en bieden ook lessen, puzzels om op te lossen en analyses na het spel. En als het gaat om de voordelen van schaken voor de hersenen, is er weinig verschil tussen virtueel en fysiek spel, afgezien van het verlies aan interpersoonlijke dynamiek, zegt dr. Molenaar.

dr. Begeti stelt voor om na te denken over online en persoonlijk schaken op dezelfde manier waarop je zou denken over hardlopen op een loopband of buiten gaan hardlopen. “Neurologisch gezien bieden beide scenario’s vergelijkbare voordelen”, zegt ze. “Maar als een optie toegankelijker is en je aanmoedigt om vaker mee te doen, dan is dat een groot voordeel.”

Daarnaast heeft dr. Begeti wijst erop dat de mogelijkheid van schaakapps en onlineplatforms om real-time en post-game feedback te geven – iets wat niet beschikbaar is bij traditioneel analoog spelen – ook een positieve eigenschap kan zijn voor de gezondheid van de hersenen en voor jou om je spel te verbeteren. Denk nog eens goed na strategisch in de tijd.

Als u van schaken houdt, zult u er nog meer profijt van hebben

Schaken bestaat al meer dan 1500 jaar in een of andere vorm, wat waarschijnlijk niet het geval zou zijn als veel mensen er niet van zouden genieten. En volgens dr. Bovendien, het is deze leuke factor en het persoonlijke plezier dat velen aan schaken ontlenen, waardoor het zich onderscheidt van andere spellen en activiteiten die strategisch denken en plannen vereisen.

“We hebben de neiging om dingen te doen die we leuk vinden en die de moeite waard zijn, en dat bevordert de betrokkenheid op de lange termijn”, zegt Dr. Begeti, “wat ook belangrijk is voor het bereiken van duurzame cognitieve voordelen.” Dus de volgende keer dat u tijdens uw lunchpauze een online schaakspel start of met een vriend het schaakbord uitpakt, weet dan dat de voordelen die op tafel liggen veel verder gaan dan dat. zo bevredigend schaakmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *