Voordelen van saffraan voor gezondheid en koken, door een RD

DAfhankelijk van je smaakvoorkeuren kunnen bepaalde kruiden, waaronder onder andere oregano, cayennepeper en kaneel, een basisbestanddeel van je voorraadkast zijn. Een minder vaak voorkomende specerij die je misschien niet op voorraad hebt, is saffraan. Misschien komt dat omdat je het nog niet hebt geprobeerd en niet zeker weet bij welke gerechten het goed past… of misschien komt het omdat het bekend staat als het duurste kruid ter wereld.

Dus wat is dit luxueuze en vaak ongrijpbare kruid precies? Hieronder onthullen twee voedingsdeskundigen de voordelen van saffraan, hoe het uw thuiskoken kan inspireren en meer.

Wat is saffraan?

Saffraan wordt verkregen uit de gedroogde stempels van de plant Krokus sativus L., legt voedingsdeskundige Maya Feller, MS, RD, CDN uit Brooklyn uit. “De gedroogde stempels zien eruit als draden of strengen, zijn vaak fel roodoranje en worden bij talloze kooktoepassingen gebruikt”, vervolgt ze.

Wat de smaak betreft, zegt Feller dat deze moeilijk te beschrijven is. “Het is aards en toch subtiel zoet” en “zeer herkenbaar en gedenkwaardig” als je het eenmaal hebt geprobeerd. Bovendien merkt ze op dat de smaak polariserend kan zijn: “Je houdt ervan of je houdt er niet van, en de meeste mensen zijn er dol op.” Gaby Vaca-Flores, RDN, een voedingsdeskundige uit Los Angeles, voegt eraan toe dat saffraan “ een aardse, sterke smaak die kan worden omschreven als zowel halfzoet als bitter.” Naast smaakdoeleinden wordt saffraan ook gebruikt als natuurlijke kleurstof in voedingsmiddelen en cosmetica vanwege de karakteristieke rijke tint.

Gezondheidsvoordelen van saffraan

“Saffraan bestaat uit vier actieve ingrediënten: crocin, crocetin, safranal en picrocrocin. Crocin, een carotenoïde, is verantwoordelijk voor de heldere geelrode kleur”, vertelt Feller. Saffraan wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, die de voedingsdeskundige voornamelijk toeschrijft aan de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

“Het wordt vaak gebruikt in mediterrane, Midden-Oosterse en Zuid-Aziatische gerechten tahdig en Spaans Paëlla“, legt Vaca-Flores uit. Feller vermeldt dat saffraan soms wordt gebruikt in soepen en stoofschotels, vooral in sommige Noord-Afrikaanse keukens.

“Een van de belangrijkste gezondheidseffecten van saffraan is het verbeteren van de stemming”, zegt Vaca-Flores. “Het heeft vooral een positief effect op het verbeteren van de stemming bij mensen met milde tot matige depressie.” Volgens een meta-review uit 2013 van vijf gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken vertoonden volwassenen die saffraan als voedingssupplement gebruikten aanzienlijk minder symptomen van depressie vergeleken met een placebogroep. Opmerkelijk genoeg bleek saffraan ook even effectief te zijn als antidepressiva. (Opmerking: dit betekent zeker niet dat u uw Rx moet laten varen ten gunste van het kruid, maar het kan de moeite waard zijn om uw zorgteam te raadplegen om erachter te komen of saffraan via de voeding een aanvulling kan zijn op uw behandelingsprotocol voor de geestelijke gezondheidszorg.) Meer over de stemming: Vaca – Flores zegt dat saffraan je bondgenoot kan zijn tegen ongewenste stemmingswisselingen gerelateerd aan PMS of PMDD, zoals: B. Prikkelbaarheid, met minimale bijwerkingen.

Vanwege het krachtige gehalte aan antioxidanten wordt de specerij “in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder cognitieve ondersteuning en bescherming tegen oxidatieve stress”, vervolgt Vaca-Flores. Feller voegt eraan toe dat de actieve ingrediënten in saffraan hart- en neuroprotectief zouden zijn. Een groeiend aantal onderzoeken toont de veelbelovende voordelen van saffraan aan bij het voorkomen en soms zelfs behandelen van verschillende leeftijdsgebonden ziekten, variërend van maculaire degeneratie en glaucoom tot de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Hoe saffraan te gebruiken bij het koken

Omdat saffraan net zo duur als heilzaam is, wilt u misschien een gerecht met saffraan bestellen voordat u het in uw eigen culinaire creaties investeert, als u nog niet bekend bent met de heerlijke, aardse smaak ervan. “Saffraan wordt gebruikt in een aantal spectaculaire mediterrane, Midden-Oosterse en Zuid-Aziatische gerechten, zoals: tahdig en Spaans Paëlla“legt Vaca-Flores uit. Feller vermeldt dat saffraan soms wordt gebruikt in soepen en stoofschotels, maar ook in sommige Noord-Afrikaanse keukens.

“Een van de belangrijkste gezondheidseffecten van saffraan is het verbeteren van de stemming”, zegt Vaca-Flores. “Het heeft vooral een positief effect op het verbeteren van de stemming bij mensen met een milde tot matige depressie.”

Maar als je al fan bent en meer wilt profiteren van de stemmingsverhogende en leeftijdsbevorderende voordelen van saffraan in je leven, kijk dan eens naar voedingsdeskundigen om je eigen kookkunsten te inspireren. Vaca-Flores noemt saffraanrisotto als haar favoriete gerecht. Feller’s favoriet is nu haar eigen branzino bouillabaisse-recept, dat je kunt lezen in haar kookboek. Eten vanuit onze wortels: meer dan 80 gezonde zelfgemaakte favorieten uit culturen over de hele wereld.

Vele manen geleden investeerde ik in saffraan nadat ik tijdens een reis naar Spanje verliefd werd op paella… om mijn voorraad van $ 30 op te maken eenmaal nadat mijn eigen paella in vergelijking faalde. Het is duidelijk dat ik er nog steeds niet overheen ben en ik smeek je om van mijn fouten te leren en je eigen fouten goed te gebruiken. Ja, het is duur, maar laat dat je er niet van weerhouden om rechtstreeks vanuit je eigen keuken te genieten van een culinaire excursie rond de wereld.

Uiteindelijk kan het uitbreiden van uw smaakpapillen u helpen een langer en gezonder leven te leiden – en kunt u na verloop van tijd blijven genieten van de diverse voordelen en onnavolgbare smaak van saffraan. “Het is ook heel sterk, dus zelfs een kleine hoeveelheid is genoeg”, stelt Feller ons gerust.


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Hausenblas, Heather Ann et al. “Saffraan (Crocus sativus L.) en depressieve stoornis: een meta-analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken.” Tijdschrift voor Integratieve Geneeskunde Deel 11.6 (2013): 377-83. doi:10.3736/jintegrmed2013056

  2. Rajabi, Fatemeh et al. “Saffraan voor de behandeling van premenstruele dysforie: een gerandomiseerde gecontroleerde studie.” Geavanceerd biomedisch onderzoek Deel 9 60. 30 oktober 2020, doi:10.4103/abr.abr_49_20

  3. Hosseini, Azar et al. “Farmacokinetische eigenschappen van saffraan en zijn actieve ingrediënten.” Europees tijdschrift voor geneesmiddelenmetabolisme en farmacokinetiek Deel 43.4 (2018): 383-390. doi:10.1007/s13318-017-0449-3

  4. El Midaoui, Adil et al. “Saffraan (Krokus sativus L.): Een bron van voedingsstoffen voor de gezondheid en voor de behandeling van neuropsychiatrische en leeftijdsgebonden ziekten.” voedingsstof Deel 14.3 597. 29 januari 2022, doi:10.3390/nu14030597


Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Comment