Voordelen van neuriën voor stressverlichting en kalmte

By | September 8, 2023

IHet is waarschijnlijk geen nieuws voor u dat we in een tijd van ongekende angst en onrust leven. Uit een enquête van Harris en de American Psychological Association (APA) uit 2022 bleek dat 27 procent van de Amerikaanse volwassenen aangeeft zich te gestrest te voelen om te functioneren en dat het gemiddelde stressniveau hoger blijft dan vóór de pandemie.

Als je jezelf tot deze 27 procent rekent, heb je waarschijnlijk alles geprobeerd om stress en angst te verminderen. Het is bewezen dat meditatie, yoga, diep ademhalen en zelfs zuchten de kalmte helpen bevorderen. Maar neuriën – weet je, wat je bij jezelf of onder de douche doet – om stress te verlichten? Blijkt dat dat ook behoorlijk legitiem is.Volgens een onderzoek uit 2022 zelfs Internationaal tijdschrift voor yoga toonde aan dat het meditatiegezang “OM”, dat eindigt met een zoemend geluid, ontspanning lijkt te bevorderen en vrede te garanderen. Een andere kleine pilotstudie uit 2023 analyseerde de hartslagvariabiliteit (HRV) van mensen om hun stressniveaus tijdens vier verschillende activiteiten te begrijpen: Bhramari (een yoga-ademhalingsoefening die het geluid van bijen nabootst door te neuriën), fysieke activiteit, emotionele stress en slaap. Uit het onderzoek bleek dat mensen de minste hoeveelheid stress ervoeren tijdens het neuriën (zelfs minder dan tijdens het slapen).

Als jij het type persoon bent dat nog nooit een dag van rust in je leven heeft gevoeld, dan is neuriën misschien wel de juiste techniek voor jou. Om meer te weten te komen, wendden we ons tot een reeks experts om de wetenschap achter neuriën uit te leggen en hoe en wanneer dit in het dagelijks leven te integreren. Ten slotte: als neuriën een snelle manier is om te kalmeren, kan het de perfecte aanvulling op je routine zijn.

De verrassende voordelen van neuriën voor geestelijk welzijn

Hoewel neuriën al honderden (zo niet duizenden) jaren een belangrijk onderdeel is van veel meditatie en spirituele oefeningen, is er beperkt onderzoek gedaan naar waarom neuriën zo goed is in het bevorderen van kalmte en ontspanning. Er zijn echter een paar manieren waarop neuriën ervoor kan zorgen dat je lichaam vertraagt ​​en ontspant.

Deskundigen zijn van mening dat een deel van de effectiviteit van neuriën ligt in het schijnbare vermogen om de nervus vagus te stimuleren, die begint in de hersenstam en zich uitstrekt tot aan de maag. Deze zenuw is een belangrijk onderdeel van het parasympathische zenuwstelsel, ook wel bekend als het ‘rust- en verterings’-gedeelte van het autonome zenuwstelsel. Wanneer de nervus vagus wordt geactiveerd, vertelt deze ons lichaam dat we veilig zijn en kunnen ontspannen, zegt Farzana Ali, geluidstherapeut en auteur van Geluidsgenezing: hoe u geluid kunt gebruiken om stress en angst te overwinnen.

“Door het te activeren [the vagus nerve], [humming] helpt ons lichaam de vecht-of-vluchtreactie tegen te gaan die we ervaren wanneer we worden geconfronteerd met mentale en fysieke stress”, zegt Katherine Chang, ND, gediplomeerd natuurgeneeskundige en directeur natuurgeneeskunde bij Remedy Place.

Het is onduidelijk precies Hoe Zoemen activeert de nervus vagus, maar deskundigen zijn van mening dat de geluiden en trillingen van het neuriën de zenuw stimuleren wanneer deze in verbinding staat met de stembanden. “De geluidstrillingen kalmeren de hersenen en het hele zenuwstelsel, waardoor zowel het zenuwstelsel als het lichaam ontspannen”, zegt Gunjan Y. Trivedi, PhD, medeoprichter van Wellness Space en auteur van verschillende onderzoeken naar de voordelen van verschillende welzijnspraktijken. over stress en gezondheid.

Neuriën vertraagt ​​ook je ademhaling, waardoor je in het algemeen dieper en langzamer kunt ademen. Normaal gesproken halen we twaalf tot achttien ademhalingen per minuut, maar neuriën en diep ademhalen vertragen de hartslag en brengen de ademhaling op ongeveer vier tot zes ademhalingen per minuut, aldus Chang. Uit voorlopig onderzoek (bij muizen) blijkt dat er een direct verband bestaat tussen het ‘ademhalingscentrum’ van de hersenen (d.w.z. het deel van de hersenen dat de ademhalingsfunctie controleert) en de opwindingsreactie (die emoties zoals angst, opwinding, enz. activeert). ). Daarom kan een langzamere ademhaling je lichaam het signaal geven dat het tijd is om wat af te koelen.

Net als andere vormen van diep ademhalen veroorzaakt neuriën de afgifte van stikstofmonoxide, een chemische stof die door je lichaam wordt aangemaakt en die de bloedstroom verbetert en de bloeddruk en hartslag verlaagt, zegt dr. Trivedi – dit alles kan je helpen ontspannen. Hoewel diep ademhalen je dit voordeel kan opleveren, zegt hij dat neuriën nog effectiever is bij het vrijkomen van stikstofmonoxide.

Neuriën kan ook enkele spirituele voordelen opleveren. “Neurien opent en brengt ook het vijfde chakra van het lichaam, het Vishuddha- of keelchakra, in evenwicht. Dit moedigt je aan om je waarheid te spreken en eerlijker te zijn in je communicatie”, zegt Manjit Devgun, gecertificeerd pranayama (ademwerk) en meditatieleraar bij The Well.

Hier leest u hoe u kunt proberen te neuriën om stress te verlichten

Als je op zoek bent naar een bewustere manier om van de voordelen van neuriën te genieten: Bhramari pranayama, ook wel bekend als bijenademhaling, is gebaseerd op baanbrekend onderzoek (evenals duizenden jaren gebruik in yoga). “Bhramari kalmeert, bevordert geluidstrillingen in het lichaam, opent het keelchakra en bevordert authentieke expressie”, zegt Devgun.

Om het meeste uit Bhramari pranayama te halen, stelt Devgun voor om tegelijkertijd na te denken over wat je dwars zit en visualisatie te gebruiken om de overweldigende gedachten als geluidsenergie los te laten en je lichaam los te laten. Stel je voor dat er stress of zorgen voor je uitstromen terwijl je het geluid uit je lichaam laat ontsnappen

  1. Zit comfortabel met uw rug recht en uw schouders naar achteren gerold om uw borst te openen. Laat je hart naar buiten stralen.
  2. Plaats uw duimen voorzichtig in elk oor, zodat de vingers elkaar bovenaan raken. Plaats uw wijsvingers op de binnenhoeken van uw gesloten ogen.
  3. Adem diep in en adem dan uit met een zacht gezoem (hmmmm) vanaf de voorkant van je gezicht. “Zoem alsof je van een gigantische glijbaan afgaat en adem afgemeten uit”, zegt Devgun.
  4. Voel de trillingen terwijl het gezoem door je gezicht en lichaam weerkaatst.
  5. Herhaal het proces, adem diep in en neurie terwijl je langzaam uitademt. Experimenteer met verschillende toonhoogtes. Merk op waar de trillingen het sterkst zijn en geef inzicht in gebieden die aandacht behoeven.

Je kunt zo vaak neuriën als je nodig hebt, want er is geen vaste regel voor de frequentie. Er zijn ook geen nadelen of bijwerkingen als je het zo vaak doet als je wilt. “Neuri als je het gevoel hebt dat je je opnieuw moet centreren, aarden of moet terugkeren naar je lichaam en jezelf moet bevrijden van alle stress of angst”, zegt Ali.

Zoals met alles is consistentie de sleutel tot het volledig ervaren van de transformerende voordelen van deze praktijk. “Een regelmatige, gestructureerde neuriënde oefening kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren en het niveau van angst en depressie verminderen”, zegt Dr. Trivedi. Neem dus elke dag wat tijd om deel te nemen aan deze kalmerende zoemoefening en profiteer van de gratis stressverminderende voordelen die het biedt.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *