Vertrouwen opbouwen in de keuken na een eetstoornis

By | September 14, 2023

“Wauw, jij bent traag in hacken. Wil je het makkelijker leren?”

Ik kan niet tellen hoe vaak een partner, vriend of ouder mij dit heeft gevraagd terwijl ik een ui of paprika aan het hakken ben.

Het antwoord is altijd nee.

Mijn relatie met koken is al jaren moeilijk; Ik leer nog steeds hoe ik het moet doen. Voedsel werd de vijand van mijn leven toen mijn eetstoornis op 15-jarige leeftijd begon – en ik beloofde er zo min mogelijk mee te maken te hebben. Mijn (vreselijke, als ik erover nadenk) redenering: hoe kan ik eten vermijden als ik in de keuken kook? Ik dacht ook dat ik, als ik na het werk zou stoppen met koken, meer tijd zou hebben om te sporten en minder tijd zou hebben om te blijven staan ​​ruiken en proeven van voedsel – wat, in ieder geval gezien mijn eetstoornis, een duidelijke nederlaag zou zijn geweest.

Snel vooruit, jaren later. Tegenwoordig, na vele jaren therapie en klinische behandeling door professionals, voel ik me als volwassene nog steeds vaak ‘achter’ in de keuken. Nadat ik in een traditioneel huis was opgegroeid, had ik moeite met het ‘afleren’ van mijn verouderde overtuiging dat ik mijn ‘vrouwelijke essentie’ verwaarloosde omdat ik niet in staat was om snel en efficiënt huisgemaakte maaltijden op tafel te krijgen. Ik kook (en hak) langzaam en methodisch en wil het alleen doen.

Toen ik in 2013 begon te herstellen van mijn eetstoornis, leken mijn gestalte en uitdrukking in de keuken op een hert in koplampen. Toen ik begon te leren koken, besefte ik hoe weinig ik wist over welke voedingsmiddelen ‘bij elkaar horen’, welke kruiden ik wanneer moest gebruiken en het jargon van koken.

Eten is een universele taal, maar ik wist niet zo goed hoe ik die moest spreken. Soms voelde het alsof ik op een onbewoond eiland was – en dat is soms nog steeds het geval.

Toen de moeder van mijn partner ons onlangs in Colombia bezocht, moesten zij en ik een diner bereiden voor acht personen. Midden in wat voor mij min of meer een inzinking was toen ik naar al het verschillende voedsel en de kruiden keek, kwam zijn moeder binnen en liet het zo gemakkelijk lijken. Ze pakte verschillende spullen en zei: “Oké, hier kunnen we iets mee maken.”

Wat? Geen recept!? Ik keek haar vol ontzag aan. Ik heb nog nooit een maaltijd bereid zonder de stapsgewijze instructies te volgen. Ik behoor niet tot die mensen die zomaar een maaltijd kunnen ‘samenstellen’. Ik kreun, nerveus bij het idee dat ik een beslissing moet nemen over wat ik wil koken.

Voor mij begon genezing met zelfacceptatie

Door de jaren heen heb ik moeten werken aan het veranderen van mijn kijk op eten en koken, en aan het leren hoe ik beide op een nuttiger manier kon herinterpreteren. Ik heb geleerd dat koken inherent een proces van vallen en opstaan ​​is; Je kunt er niet perfect in zijn. Als typische Type A-persoonlijkheid vind ik dit moeilijk te accepteren.

Maar met deze kennis en nadat ik bepaalde gerechten meerdere keren heb geoefend, is het voor mij gemakkelijker geworden om ingrediënten toe te voegen, te ruilen en te bekijken. Dit zorgde op zijn beurt voor twee dingen: koken voelde natuurlijker en rustiger aan, en mijn ‘eetstoornisstem’, die vroeger calorieën op de automatische piloot telde, werd stiller. Ik heb ook geleerd een noodplan te hebben voor het geval een maaltijd misgaat.

Muziek is voor mij ook een grote steun. Als ik me zorgen maak of een groente perfect gesneden is of dat ik te veel X of Y in een kom doe, leidt muziek me af. Het is echt therapeutisch. (Meer specifiek, enkele van mijn favoriete keukendansartiesten: Muddy Waters, Sam Cooke, Frank Sinatra en Ray Charles.)

Ik heb ook geleerd de overtuiging te omarmen dat koken een gemeenschappelijke ruimte voor verbinding en zelfs een bron van vreugde kan zijn. Diners zijn een van mijn favoriete evenementen geworden waarbij mijn vrienden en ik samen koken of een gerecht meenemen. Van het neerzetten van de borden tot het aansteken van de kaarsen en het starten van de muziek, ik ervaar een opwindende ervaring – niet de angst die ik normaal gesproken zou voelen bij de gedachte aan ‘koken’.

Het ‘marathon, geen sprint’-concept is een krachtige dagelijkse herinnering

Het was erg nuttig om mijn overtuigingen op deze manier te veranderen, terwijl ik ook mijn worstelingen met koken erkende. Ik ben geen Gordon Ramsey, en dat is prima.

Ik wil echter duidelijk maken dat dit enige tijd heeft geduurd en dat ik nog steeds aan het groeien ben. Het kostte me jaren om mijn ‘angstvoedsel’ te eten, te stoppen met purgeren, eetbuien te vermijden en tevreden te zijn met het niet sporten van een bepaald aantal keren per week.

In 2019 schreef ik al een blogpost over mijn ervaringen en tips. Zelfs sindsdien zie ik hoe mijn kijk op koken is veranderd. Ik genas meer. Hoe meer ik ben toegewijd aan herstel, hoe meer vertrouwen ik heb gekregen in het kunnen leven in vrede zonder calorieën te tellen en een halve liter ijs in de vriezer te hebben zonder te denken dat ik er dronken van zal worden.

Kortom, na een eetstoornis heb ik niet altijd even veel zelfvertrouwen in de keuken. Maar ik weet dat ik en een geliefde aan het einde van het kookproces gelukkig samen zullen eten – en dat mijn zelfvertrouwen (en comfort) zal groeien.

Zoals verteld aan Lindsey Hall.

Als jij of iemand die je kent worstelt met een eetstoornis, hoef je het niet alleen te doen. Plan vandaag nog een gratis assessment met Project HEAL op www.theprojectheal.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *