Verlies ik de liefde of voel ik me gewoon op mijn gemak?

By | September 13, 2023

MGevuld met bubbels in je maag en een glimlach van wang tot wang, is ontluikende romantiek een van de meest opwindende menselijke ervaringen. Zozeer zelfs dat er een aparte term is voor de golf van emoties (en de daaruit voortvloeiende fysiologische reactie) die je kunt ervaren als je verliefd wordt op een nieuwe partner: nieuwe relatie-energie, of NRE. Maar net als tijdens de huwelijksreis zal dit gevoel zeker niet eeuwig duren. En als het vervaagt, kan het ervoor zorgen dat een deel van de relatievonk daarmee verdwijnt… waardoor je je misschien afvraagt: word ik uit liefde of raak ik gewoon gewend aan mijn partner?

Een van de redenen waarom nieuwe relatie-energie zo hard toeslaat – en waarom de afwezigheid ervan net zo diep kan aanvoelen – is omdat het letterlijk een chemische high is. Wanneer je voor het eerst met iemand uitgaat, komt er vaak een vloedgolf aan feel-good neurotransmitters zoals dopamine en oxytocine vrij in de hersenen, zegt Gigi Engle, ACS, CSE, CSC, gecertificeerde sekscoach voor de dating-app 3Fun en auteur van Allemaal verdomde fouten. NRE is het resulterende gevoel van ‘euforie en enorme opwinding die velen van ons ervaren als we dat zijn’. [dating] een nieuwe partner”, zegt Emily Matlack, docent relatie- en polyamorie, mede-presentator van de Multiamorie Podcast en co-auteur van Multiamorie: essentiële hulpmiddelen voor moderne relatiesS.

“Nieuwe relatie-energie is het gevoel van euforie en enorme opwinding dat velen van ons ervaren als we dat zijn [dating] een nieuwe partner.” —Emily Matlack, relatie- en polyamorie-docent

Maar omdat NRE niet synoniem is met liefde (ook al gaat het er vaak aan vooraf in een relatie), is het ook niet aan het vervagen ervan. niet hetzelfde als opnieuw verliefd worden. In feite moet NRE op een gegeven moment verdwijnen, zodat er een relatie kan ontstaan ​​en de mensen erin kunnen overgaan naar diepere emoties – emoties die niet zozeer gebaseerd zijn op opwinding en nieuwigheid, maar eerder op intimiteit, vertrouwen, comfort, etc. en kwetsbaarheid.Zoals Bell Hooks schrijft Alles over liefde“Liefde is een wilsdaad, zowel een intentie als een handeling.” NRE daarentegen is min of meer een chemische ervaring waar je geen controle over hebt. En hoewel NRE uiteindelijk zal afnemen, zul je de liefde pas verliezen als je je losmaakt van liefdevolle daden – als je ophoudt met het tonen van zorg en genegenheid aan een partner, het vermijden van quality time met hem of haar door te brengen, of ophoudt met het compromitteren ervan, omdat je hebt besloten dat je delen niet dezelfde doelen of waarden of zijn anderszins onverenigbaar.

Hoe het eruit ziet als de nieuwe relatie-energie is uitgewerkt

Hoe gelukkig, vervullend, sexy en vreugdevol uw relatie vanaf het begin ook mag zijn, NRE-mislukking is net zo onvermijdelijk als het betalen van belasting of het ontvangen van een sms-bericht van uw ex (wat volkomen onvermijdelijk is). “Het gevoel van high-on-love is niet duurzaam, en op een gegeven moment zul jij dat ook wel doen zullen Ga terug naar je basisniveau van emoties”, zegt Engle – wat, voor alle duidelijkheid, een goede en gezonde zaak is.

Zoals Matlack het verwoordt: “Hoewel het geweldig en leuk kan zijn om NRE een tijdje te ervaren, is het ook heel fijn om die gevoelens te laten verdwijnen, zodat je de andere fasen van een relatie kunt ervaren.”

Nu NRE begint te verdwijnen, krijg je de kans om te ervaren hoe multidimensionaal je partner kan zijn. De transitie houdt doorgaans in dat mensen de tekortkomingen van een partner beginnen te zien nadat ze maandenlang alleen hun potentieel hebben gezien, zegt Leanne Yau, oprichter van Poly Philia, een socialemediaproject gewijd aan educatie en entertainment gewijd aan polyamorie en niet-monogamie. Dit betekent dat wanneer de NRE is uitgewerkt, u informatie over uw partner ontvangt waarmee u kunt bepalen of u wel of niet in aanmerking komt Strikt gesproken Ik wil doorgaan met daten met deze persoon, zegt ze (tenminste als je perspectief niet wordt vertroebeld door de opwinding van het nieuwe).

Maar hoe lang gaat NRE precies mee? Meestal slechts een paar weken tot een paar maanden, volgens seksvoorlichter en auteur Zachary Zane, auteur van Boyslut: een memoires en een manifest en seksexpert voor de datingapp Archer. Engle wijst er echter op dat het in sommige relaties jaren kan duren. Het exacte schema hangt af van hoe vaak je elkaar ziet, hoeveel tijd er is verstreken sinds je NRE voor het laatst hebt meegemaakt, de andere relaties die je mogelijk samen ervaart, en meer, zegt ze.

Hier leest u hoe u kunt bepalen of u niet meer verliefd bent of dat u zich gewoon op uw gemak voelt in een relatie

Er is een groot verschil tussen het uit elkaar gaan met NRE en een persoon, en het uit elkaar gaan met liefde voor een andere persoon. Hoewel dit laatste waarschijnlijk zal leiden tot het einde van de relatie (althans op romantisch niveau), is het eerste een natuurlijk en normaal verloop van een relatie, zegt Engle, en kan het tot veel troost en vreugde leiden.

Helaas bestaat er geen snelle of makkelijke formule die je met absolute zekerheid kan vertellen of je verliefd wordt op iemand of gewoon door een fase gaat (dat wil zeggen, niet blijvend) waarin je je apathisch of gewoon op je gemak voelt. Relatie zonder NRE , zegt Matlack.

Dit betekent dat het beantwoorden van de vraag enige zelfreflectie vergt. Bedenk eerst hoe u erover denkt om plannen te maken met uw partner. “Als het plannen van een date met je partner je bang maakt of als een hele opgave voelt, zijn dit tekenen dat je niet meer verliefd bent”, zegt Zane. Als de NRE-bril versleten is, breng je misschien minder tijd met je partner door, zegt Matlack, maar meestal komt dat doordat je andere verplichtingen en plannen hebt verwaarloosd terwijl je je NRE-bril droeg en ze nu gewoon weer oppakt – En niet omdat je niet langer geïnteresseerd bent om tijd met je partner door te brengen (wat meer duidt op “Lost Lost”).

“Als je je echt gelukkig en veilig voelt als je bij je partner bent, zijn dit tekenen dat, hoewel de NRE is vervaagd, je waarschijnlijk niet uit liefde bent gevallen.” -Matlack

Denk vervolgens na over hoe u over uw partner denkt als u samen tijd doorbrengt. “Als je je echt gelukkig en veilig voelt als je bij je partner bent, zijn dit tekenen dat, hoewel de NRE is vervaagd, je waarschijnlijk niet uit liefde bent gevallen”, zegt Matlack. Aan de andere kant, als je merkt dat je een reeks negatieve bijvoeglijke naamwoorden opzegt over je gemoedstoestand terwijl je bij hen bent, is dat een teken dat jullie niet langer aanhankelijk met elkaar zijn, en dat het misschien tijd is om dat te doen. ga verder met de relatie, zegt Yau. “Als je ze niet meer respecteert, ze niet meer als gelijken ziet, of minachting jegens ze voelt als je samen of niet meer samen bent, zijn dit ook tekenen dat je uit liefde bent gevallen”, zegt ze.

Naarmate NRE afneemt, begin je de persoon met wie je een relatie hebt doorgaans beter te begrijpen, in plaats van alleen maar positieve eigenschappen te zien (of aan te nemen), zegt Yau. Maar hoewel u misschien de niet zo geweldige eigenschappen van uw partner opmerkt of zich er meer bewust van wordt, kunt u ook de positieve eigenschappen van uw partner opmerken (en er enthousiast over zijn) als het alleen maar een afname van NRE is.

Je kunt een relatie beëindigen, ongeacht of de liefde of de NRE vervaagt

Het is de moeite waard om te verduidelijken dat als u om welke reden dan ook neutraal begint te voelen tegenover een partner, u het volste recht hebt om de relatie te beëindigen, ongeacht hoe lang u al bij hen bent. “Soms beginnen mensen zich neutraal te voelen tegenover iemand voor wie ze ooit ongelooflijk veel nieuwe relatie-energie hadden of Liefde”, zegt Yau. Dit is normaal en oké – en misschien is het tijd om de relatie te beëindigen. Ondanks de algemene misvatting dat relaties alleen mogen eindigen als de betrokken mensen elkaar bijna haten, is het redelijk om ervoor te kiezen een relatie die gewoon niet prettig voelt, te beëindigen (of te de-escaleren). meh.

“Een relatie hoeft niet ‘slecht’ of ‘giftig’ te zijn om de verkeerde voor jou te zijn”, zegt Matlack. Het kan zijn dat u zelfs de liefde voor uw partner behoudt en toch besluit de relatie te beëindigen, omdat deze u uiteindelijk niet dient. “Als de dynamiek tussen jou en je partner er een is van veel conflicten en weinig oplossingen, je voortdurend obstakels tegenkomt, of je hebt ingezien dat je fundamentele verschillen hebt in waarden, wensen of behoeften, dan is het misschien tijd om na te denken over ‘veranderen’. iets verder dan de relatie”, zegt Matlack.

Dat wegnemen

Regelmatig nadenken over hoe u over een partner denkt en over de relatie die u opbouwt, is een geweldige manier om bewust te daten en lief te hebben. Hoewel het in het begin beangstigend kan zijn om veranderingen in je gevoelens jegens iemand waar te nemen (“Oh nee, is de wittebroodswekenfase voorbij?”), is het niet altijd reden tot bezorgdheid.

In het geval van de verdwijning van NRE is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de aanvankelijke plezierige emoties plaats maken voor diepere, langduriger emoties, zegt Engle. Intussen omdat liefde gebouwd is op het fundament van liefhebben Acties, Als je merkt dat je verliefd begint te worden op je partner (en het is niet alleen maar een bruisend vonkje), dan raak je achterop In Liefde kan zo simpel zijn als er actief voor kiezen om op een zorgzame, communicatieve en liefdevolle manier met hen om te gaan.

Als NRE iets wordt dat simpelweg minder aantrekkelijk voor je is, of als je niet langer geïnteresseerd bent in het co-creëren van liefde met je partner, is dat ook goed, zegt Matlack. Het simpelweg beseffen dat zowel de optie om bij deze persoon te blijven als om het uit te maken op elk moment in gelijke mate beschikbaar zijn, kan je waardevol inzicht geven in wat je zou willen doen – en of die gevoelens één zijn. nog steeds doorsijpelen in de loop van NRE.

Onze redactie selecteert deze producten zelf. Als u via onze links een aankoop doet, kan Well+Good een commissie ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *