Veelgestelde vragen over vrouwelijke vruchtbaarheid, beantwoord door artsen

By | September 16, 2023

IAls ik een lijst zou moeten maken van enkele van de meest verwarrende gezondheidsonderwerpen, zou vruchtbaarheid bovenaan staan. Het is een groot deel van de gezondheid van elke persoon met een baarmoeder, of ze nu kinderen willen krijgen of niet. Maar voordat iemand actief probeert zwanger te worden, baseren de meeste mensen hun kennis over de vrouwelijke vruchtbaarheid op slechte gezondheidscursussen op middelbare scholen en jaarlijkse controles bij hun gynaecoloog. veel Ruimte voor vragen.

Daarom hebben we eerder deze maand de Instagram-kijkers van Well+Good ondervraagd om hen te vragen wat zij het meest verwarrend vinden aan vruchtbaarheid. En hoewel de lezers veel van de basisfeiten juist hadden – zoals dat de vruchtbaarheid van vrouwen doorgaans afneemt na de leeftijd van 35 jaar en dat onze hormoonspiegels gedurende de maand fluctueren – stelden mensen veel van dezelfde (of soortgelijke) vragen. Er waren zoveel gemeenschappelijke thema’s dat we besloten deze prangende vragen voor te leggen aan topgynaecologen om de broodnodige tienen te krijgen. Beschouw dit als uw 200-stappencursus voor vrouwelijke vruchtbaarheid.

1. Wat kan onvruchtbaarheid veroorzaken?

De ‘basis’ van succesvolle vruchtbaarheid, zegt dr. Stephanie McClellan, Tia’s hoofdarts, is de bevruchting van een eicel door een spermacel. “Om dit te bereiken, moet eerst a [person] “Ovulatie moet plaatsvinden – wat betekent dat ze op regelmatige basis een eicel in hun eierstokken produceren – in een ondersteunende hormonale omgeving die bevruchting en implantatie van de bevruchte eicel in de baarmoeder mogelijk maakt”, zegt ze. Maar er kunnen van beide partners allerlei dingen naar voren komen die dit proces kunnen beïnvloeden en zwangerschap kunnen voorkomen, zegt ze.

Een van de grootste hindernissen is een ovulatiestoornis, zegt Alyssa Dweck, een verloskundige en gynaecoloog in New York City. Als de eierstokken geen eicel vrijgeven, heeft het sperma niets te bevruchten. Volgens de Mayo Clinic wordt één op de vier onvruchtbare paren met dit probleem geconfronteerd. Het kan worden veroorzaakt door zaken als polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of vroegtijdig falen van de eierstokken (wanneer de eicellen van een persoon ouder worden en ongewoon snel afsterven).

Enkele andere dingen aan de vrouwelijke kant die Dr. Dweck kan onvruchtbaarheid veroorzaken: geblokkeerde eileiders (die voorkomen dat sperma een eicel ontmoet), hormonale onevenwichtigheden, infecties van de baarmoeder of andere voortplantingsorganen, en structurele problemen zoals vleesbomen en poliepen of littekenweefsel.

Aan de mannelijke kant zijn een laag aantal zaadcellen (wat betekent dat er abnormaal weinig sperma in het sperma zit) en beweeglijkheid (wat betekent dat sperma niet goed of helemaal niet kan zwemmen) veelvoorkomende problemen, zegt Dr. McClellan. Problemen met het sperma kunnen de bevruchting van zelfs de gezondste eicel veel moeilijker maken. Als een sperma bijvoorbeeld niet goed kan zwemmen, heeft het minder kans om door de vagina, baarmoederhals, baarmoeder en eileider te dringen om een ​​ei te ontmoeten voor bevruchting.

2. Wanneer is het ‘vruchtbare venster’ in uw cyclus en hoe lang duurt dit?

“Het ‘vruchtbare venster’ is het moment waarop de kans het grootst is dat je zwanger wordt tijdens je menstruatiecyclus”, zegt dr. Gillian Dean, senior directeur medische diensten bij Planned Parenthood Federation of America. Dit gebeurt rond de tijd van uw eisprong, wanneer uw eierstokken een eicel in uw eileider vrijgeven. Een onbevruchte eicel kan 12 tot 24 uur in de eileider overleven, en sperma kan ongeveer zes dagen in de baarmoeder en eileider overleven. “Dit betekent dat je ongeveer zeven dagen in elke menstruatiecyclus het meest vruchtbaar bent: de vijf dagen vóór de eisprong, de dag waarop je daadwerkelijk ovuleert, en een dag of twee na de eisprong”, zegt ze.

De exacte vruchtbare periode van iedereen is echter anders: sommige mensen hebben zeer regelmatige cycli en ovuleren elke maand op hetzelfde tijdstip, terwijl anderen onregelmatige cycli hebben, waardoor het iets moeilijker wordt om precies te bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt (en dus ook het bepalen van de vruchtbare periode). ). Zijn). Hoewel een vruchtbare periode zich bijvoorbeeld meestal tussen de menstruaties voordoet, “kan bij sommige mensen, vooral degenen met korte cycli of onregelmatige bloedingen, de vruchtbare periode optreden tijdens een bloedingsdag”, zegt Dr. Decaan. Daarom is het technisch mogelijk om zwanger te worden als je onbeschermde seks hebt elk punt tijdens uw cyclus, inclusief uw menstruatie.

Daarom is het technisch mogelijk om zwanger te worden als je onbeschermde seks hebt elk punt tijdens uw cyclus, inclusief uw menstruatie.

De ovulatie vindt meestal ongeveer 14 dagen vóór uw volgende menstruatie plaats, zegt dr. Decaan; De meeste mensen kunnen erachter komen wanneer ze ovuleren door hun menstruatie bij te houden met behulp van apps of de kalendermethode (door hun cycli in kaart te brengen op een kalender en vervolgens wiskunde te doen om de vruchtbare periode te schatten). Het is zelfs nog preciezer, zegt Dr. Decaan, als je extra’s toevoegt, zoals het monitoren van de temperatuur of vaginale afscheiding, kan dat ook helpen het tijdstip van de ovulatie aan te geven. Ze zegt dat deze extra’s moeten worden gedaan met de hulp van uw arts om deze gegevens beter te begrijpen en te interpreteren.

Zie uit de eerste hand hoe een vruchtbaarheidstest eruit kan zien… als je er een krijgt in Kindbody’s Van:3. Wat betekenen onregelmatige menstruaties voor de vrouwelijke vruchtbaarheid?

Hoewel de menstruatie bij iedereen een beetje anders is, wordt een menstruatie over het algemeen als normaal of gezond beschouwd als deze elke 21 tot 35 dagen plaatsvindt en twee tot zeven dagen duurt. Volgens dr. Dean beveelt aan wanneer iemand zijn menstruatie uitstelt, zwaardere of lichtere bloedingen ervaart dan normaal, en elke maand een onvoorspelbare timing heeft. “Als veel van uw menstruaties onregelmatig zijn, neem dan contact op met uw arts om er zeker van te zijn dat alles in orde is, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat uw vruchtbaarheid zou kunnen beïnvloeden”, zegt ze.

Onregelmatige menstruaties kunnen bijvoorbeeld een teken zijn van een onregelmatige ovulatie, zegt Mary Jane Minkin, MD, klinisch hoogleraar verloskunde, gynaecologie en reproductieve wetenschappen aan de Yale School of Medicine – wat, zoals hierboven vermeld, van invloed kan zijn op iemands vermogen om zwanger te worden. .

“Bovendien kan een onregelmatige of afwezige bloedstroom te wijten zijn aan een onregelmatige schildklier of verhoogde niveaus van prolactine – een hormoon dat door de hersenen wordt uitgescheiden. [that can stop ovulation]– of zelfs een eetstoornis of overmatige lichaamsbeweging of stress”, zegt Dr.

4. Heeft hormonale anticonceptie invloed op de vruchtbaarheid van een persoon op de lange termijn?

Terwijl u voorbehoedmiddelen gebruikt, wordt uw vruchtbaarheid beïnvloed; dat is het hele punt. Je ovulatie wordt onderdrukt (zoals bij de pil) of je baarmoeder- en baarmoederhalsomgeving wordt veranderd om ze onherbergzaam te maken voor sperma (zoals bij het spiraaltje of andere langwerkende omkeerbare anticonceptie), zegt Dr. McClellan. Als u echter stopt met het gebruik van hormonale anticonceptie, zou uw vruchtbaarheid moeten verbeteren, aldus dr. Dean zal er helemaal niet door getroffen worden. “Zolang er geen andere factoren zijn die je vruchtbaarheid beïnvloeden, kun je zwanger worden, ongeacht of je in het verleden anticonceptie hebt gebruikt en voor hoe lang”, zegt ze.

Echter de reden Waarom Iemand die hormonale anticonceptiva gebruikt, kan zijn of haar vruchtbaarheid beïnvloeden, zegt dr. Dweck. Veel mensen met een onregelmatige cyclus, endometriose of hormonale onevenwichtigheden zoals PCOS kunnen bijvoorbeeld hormonale anticonceptie voorgeschreven krijgen om hun symptomen te verlichten. Al deze onderliggende ziekten kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden. Daarom kunnen mensen met deze problemen moeite hebben om zwanger te worden als ze stoppen met de pil of als hun spiraaltje wordt verwijderd. Bovendien ‘heeft leeftijd invloed op de vruchtbaarheid’, voegt ze eraan toe: de vruchtbaarheid neemt af rond de leeftijd van 35 jaar voor mensen met een baarmoeder. Iemand die al jaren de pil slikt, kan dus moeite hebben om zwanger te worden als hij of zij stopt met de pil. Dit komt echter niet noodzakelijkerwijs door de pil, maar omdat ze simpelweg ouder zijn en daarom in het begin mogelijk minder vruchtbaar.

5. Waarom gaan vrouwen (en mensen met een baarmoeder) door de menopauze, maar mannen niet?

Vanuit biologisch perspectief “zijn onze eierstokken ontworpen om op een gegeven moment te stoppen met werken”, zegt Dr. Minkin. “We worden geboren met alle eieren die we zullen hebben – stuk voor stuk [menstrual] In onze cyclus blijven de eicellen rijpen en vindt de eisprong plaats, maar na verloop van tijd raken we onze voorraad kwijt. En als alle eicellen op zijn, gaan we in de menopauze.” Ondertussen blijven mannen en mensen met testikels tot ver in de zeventig sperma en testosteron produceren, zegt ze.

“We worden geboren met alle eieren die we zullen hebben – stuk voor stuk [menstrual] In onze cyclus blijven de eieren rijpen en vindt er een eisprong plaats, maar na verloop van tijd raken we onze voorraad uitgeput.” – Dr. Minkin

“De menopauze is voor vrouwen als het vallen van een hormonale klif”, voegt Dr. voegde McClellan eraan toe. “Je hebt hormonen en dan ineens heb je ze niet meer. Je valt letterlijk van de klif. Voor mannen lijkt wat wij ‘andropauze’ noemen meer op het afrollen van een glooiende heuvel, en mannen zijn in staat zich tot op hoge leeftijd voort te planten.’

Dat klinkt… behoorlijk verschrikkelijk, vooral gezien de effecten van dit hormoonverlies: opvliegers, minder zin in seks (en pijnlijke seks), verlies van botdichtheid en andere gezondheidseffecten. Maar de menopauze is niet alleen maar slecht dankzij het ‘grootmoedereffect’, zegt dr. McClellan. Mensen kunnen tijdens de geboorte of onmiddellijk daarna overlijden aan complicaties zoals bloedstolsels en infecties; Hoewel deze gevolgen tegenwoordig over het algemeen zeldzaam zijn, waren ze in de eeuwen vóór de moderne geneeskunde heel gebruikelijk. Deze risico’s voor moeder en kind nemen toe naarmate de vrouw ouder wordt, zegt dr. McClellan.

Dus het stoppen van reproductieve kansen of het verkleinen van de kans dat deze zich voordoen, zou in feite een biologische gave kunnen zijn, zegt dr. McClellan. Vrouwen overleven niet alleen hun zwangerschappen en krijgen gezonde baby’s, maar ze leven ook om voor die kinderen te zorgen, zegt ze. Bovendien ‘kunnen vrouwen, nu vrouwen worden ontheven van hun primaire moederverantwoordelijkheden, deze koesterende ervaringsgerichte neigingen overbrengen naar de bredere gemeenschap’, zegt ze – wat bekend staat als het ‘grootmoedereffect’. (Dit effect wordt ook ondersteund door enkele antropologische gegevens.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *