Valallergieën en hoe u ze kunt vermijden, volgens een allergoloog

By | September 19, 2023

IAls er een seizoen is dat gepaard gaat met allergieën, dan is het doorgaans lente met zijn weelderige bloei van knoppen en bloemen. Maar als u last heeft van seizoensallergieën, betekent koeler weer en veranderende bladeren niet noodzakelijkerwijs dat u de tissuedoos kunt opbergen. De herfst brengt ook zijn eigen reeks allergieën met zich mee. Hoewel de symptomen vergelijkbaar zijn met die van voorjaarsallergieën – verstopte neus, niezen en tranende ogen – zijn er verschillen tussen de twee, zegt dr. Clifford Bassett, gecertificeerd allergoloog bij het Astma & Allergiecentrum van New York en auteur van TDe nieuwe allergie-oplossing.


Wat veroorzaakt valallergieën?

Snelle wetenschappelijke les: Allergieën ontstaan ​​wanneer ons immuunsysteem op een stof (zoals pollen of huidschilfers van dieren) reageert alsof deze gevaarlijk is en antilichamen aanmaakt om deze aan te vallen, zelfs als deze niet echt schadelijk voor ons is.

Boompollen zijn de belangrijkste bron van voorjaarsallergieën, maar stuifmeel van ambrosia treft in de herfst ongeveer 50 miljoen Amerikanen. Schimmelsporen, die zich vermenigvuldigen in de bladeren en in de luchtvochtigheid, zijn ook een boosdoener, voegt Dr. Bassett toegevoegd. Een sleutel tot het bestrijden van dit soort valallergieën is het verminderen van de blootstelling aan pollen: Dr. Bassett raadt aan om het aantal pollen in uw omgeving in de gaten te houden, ramen te sluiten als de aantallen hoog zijn en minder tijd buiten door te brengen op droge, winderige dagen.

De realiteit is echter dat er veel herfstallergenen op de loer liggen. “Naarmate de temperatuur daalt, hebben patiënten de neiging de ramen te sluiten en meer tijd binnenshuis door te brengen, wat leidt tot een grotere blootstelling aan allergenen binnenshuis, zoals huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en kakkerlakdeeltjes”, zegt hij. Schimmels en chemicaliën binnenshuis kunnen onze antilichamen ook in overdrive brengen.

“De luchtkwaliteit binnenshuis heeft een aanzienlijke invloed op allergische symptomen, vooral omdat we 90 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen”, zegt Dr. Bassett.

De meest effectieve manier om de binnenlucht te zuiveren

dr. Bassett is een voorstander van het gebruik van luchtreinigers om de lucht in huis schoner te maken en zo het optreden van allergieën te minimaliseren. “Dit is een strategie van onschatbare waarde die volgens mij uiterst nuttig is voor veel van onze patiënten met meerdere allergische gevoeligheden die het hele jaar door last hebben van seizoensgebonden allergieën en andere aandoeningen van de luchtwegen”, zegt hij.

Het is vooral belangrijk om een ​​luchtreiniger te vinden met HEPA-filtratie om kleine allergeendeeltjes in de lucht te verwijderen, zegt Dr. Bassett. Hij houdt van Rabbit Air, een merk met producten die zijn gecertificeerd als astma- en allergievriendelijk door de Asthma and Allergy Foundation of America en Allergy Standards Limited.

Als je (zoals ik) niet bijzonder bekend bent met de wereld van luchtfilters, is het sterproduct van Rabbit Air de A3 Ultra Quiet Air Purifier (vanaf $ 750), die beschikt over luchtkwaliteitssensoren die de prestaties aanpassen wanneer het apparaat in de automatische modus staat gelegen. “Technische factoren die de prestaties beïnvloeden zijn onder meer de grootte van de kamer, de hoeveelheid schone lucht, ventilatie van de kamer en andere factoren. Merken als Rabbit Air optimaliseren volgens deze criteria”, legt Dr. Bassett. Deze luchtreiniger is ook aanpasbaar en biedt de keuze uit een ziektekiembescherming, huisdierallergie, geurverwijderaar of toxine-absorberend filter die u kunt aanpassen, afhankelijk van uw specifieke triggers.

Nog 5 manieren om allergenen binnenshuis te minimaliseren

Naast het gebruik van een kwaliteitsluchtfilter is het creëren van een gezonde thuisomgeving van cruciaal belang voor het minimaliseren van allergische triggers binnenshuis die zich in de herfst voordoen – of op een andere tijd van het jaar, zegt Dr. Bassett. Zijn beste tips:

  • Was beddengoed wekelijks in warm water en gebruik allergeenvrije matrassen en kussenslopen.
  • Verwijder tapijten die haren van huisdieren en andere allergenen bevatten.
  • Gebruik een luchtontvochtiger om schimmelgroei te voorkomen.
  • Ruim rommel op waar stof zich ophoopt.
  • Gebruik een HEPA-stofzuiger.

Raadpleeg een allergoloog om uw triggers te achterhalen

Als u last heeft van seizoensgebonden allergieën, adviseert Dr. Dr. Bassett raadt aan om de symptomen vroeg aan te pakken door enkele weken voordat het allergieseizoen begint met medicatie te beginnen en proactieve stappen te ondernemen om triggers te verminderen. Als uw symptomen hinderlijk of langdurig zijn, raadt hij u ook aan een allergoloog te raadplegen, want medicijnen kunnen weliswaar verlichting bieden, maar kunnen ook bijwerkingen hebben en de oorzaak niet aanpakken.

“Door uw specifieke allergeentriggers te identificeren door middel van testen, kunt u proactieve stappen ondernemen om de blootstelling te minimaliseren. Als u bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt, kunt u uw matrassen en kussens bedekken, uw beddengoed wekelijks wassen, de luchtvochtigheid verlagen en regelmatig stofzuigen”, zegt dr. Bassett. “Het vermijden van triggers is effectiever voor de langetermijnbehandeling van allergieën dan alleen het behandelen van de symptomen die zich voordoen.”

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *