Uw bekkenbodem en uw zwangerschap: wat er werkelijk gebeurt

By | September 10, 2023

YJe hebt waarschijnlijk wel eens gehoord over het belang van een sterke bekkenbodem: de spieren die je blaas, baarmoeder en darmen ondersteunen. Er wordt online ook veel gepraat over hoe zwangerschap en bevalling uw bekkenbodem kunnen verzwakken en mogelijk problemen voor u kunnen veroorzaken.

Deze problemen kunnen bestaan ​​uit het worstelen met incontinentie (zoals zelf plassen), het vasthouden van gas en, in ernstigere gevallen, het omgaan met een gezondheidstoestand die baarmoederverzakking wordt genoemd, waarbij de baarmoeder feitelijk in de vagina glijdt of uit de vagina steekt, zegt Cora Biese, DPT, PRPC, een fysiotherapeut bij Corewell Health die gecertificeerd is in bekkenbodemrevalidatie.


Experts in dit artikel

 • Ashley Rawlins, DPT, arts voor fysiotherapie, gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen
 • Cora Biese, DPT, PRPC, fysiotherapeut bij Corewell Health, gecertificeerd in bekkenbodemrevalidatie
 • Lauren Streicher, arts, gynaecoloog en auteur van Sex Rx-hormonen, gezondheid en je beste seks ooit
 • Lisa Hickman, een arts, gynaecoloog en gynaecoloog aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University

Ondanks dit alles wordt informatie over de gezondheid van de bekkenbodem niet regelmatig besproken, zelfs niet in het kantoor van uw arts. “De meeste vrouwen weten niet eens dat ze een bekkenbodem hebben, laat staan ​​of het voor hen werkt”, zegt Dr. Lisa Hickman, een gynaecoloog aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University. “Vaak komt het pas op de radar als het een probleem wordt.”

Als u zwanger bent of erover denkt in de nabije toekomst zwanger te worden, is het begrijpelijk dat u zich afvraagt ​​wat er eigenlijk met uw bekkenbodem gebeurt in deze tijd van enorme veranderingen in het lichaam. Hier leggen gynaecologen en bekkenbodemfysiotherapeuten de resultaten uit.

Hoe kun je zien of je bekkenbodem zwak is?

Het kan lastig zijn om hieronder te bepalen of u kracht tekort komt. “Soms weet je niet of je bekkenbodem problemen heeft”, zegt Lauren Streicher, MD, klinisch hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Er zijn mensen die geen volledig gezonde bekkenbodem hebben, maar geen merkbare problemen hebben.”

De beste manier om echt inzicht te krijgen in de status van uw bekkenbodem is door naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan voor een evaluatie, zegt Ashley Rawlins, DPT, bekkenfysiotherapeut en klinisch specialist bij Origin. Er zijn echter bepaalde symptomen die erop kunnen wijzen dat uw bekkenbodem niet zo sterk is als hij zou kunnen zijn. Volgens dr. Rawlins:

 • Lekkage van de blaas
 • Intestinaal verlies
 • Ik heb problemen met het tegenhouden van het gas
 • Het voelt alsof je eruit valt
 • Pijn in de onderrug of het bekken
 • Verminderd gevoel of moeite met orgasmen tijdens seks

Welke invloed hebben zwangerschap en bevalling op uw bekkenbodem?

“Zwangerschap staat bovenaan de lijst van risicofactoren voor bekkenbodemproblemen”, zegt Dr. Snaren. “Zwangerschap is een grote stresstest voor de bekkenbodem.” Volgens de Mayo Clinic kampt ongeveer 50 procent van de zwangere vrouwen met symptomen van bekkenbodemdisfunctie.

Je hele lichaam verandert en past zich aan tijdens de zwangerschap om je te helpen groeien en een baby ter wereld te brengen, zegt Dr. Rawlins en wijst erop dat elementen zoals houdingsaanpassingen, zachtere gewrichten en een breder bekken allemaal van invloed kunnen zijn op de gezondheid van uw bekkenbodem. “Onderzoek toont aan dat uw bekkenbodem tijdens de zwangerschap zachter kan worden en van vorm kan veranderen, wat de integriteit en prestaties van de weefsels kan beïnvloeden en het risico op bekkenbodemspierblessures kan vergroten”, zegt Dr. Rawlins.

Volgens de Mayo Clinic zorgt het extra gewicht van de foetus en de placenta voor druk op de bekkenbodemspieren, en kan de stress van constipatie (wat maar al te vaak voorkomt tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester) ook de bekkenbodemspieren verzwakken en zenuwen. Ondertussen veroorzaakt het hormoon relaxine, dat vrijkomt om het bekken te helpen openen voor de bevalling van een baby, ook extra instabiliteit in de bekkenbodem.

De bevalling belast ook je bekkenbodemspieren, of je nu een vaginale bevalling of een keizersnede hebt, zegt Rawlins. “Tijdens een vaginale bevalling moeten de bekkenbodemspieren vele malen hun natuurlijke lengte strekken om plaats te bieden aan het hoofdje van de baby. en benadrukt dat dit wordt blootgesteld tijdens de bevalling”, zegt Dr. Rawlins. Dat kan de sterkte van je bekkenbodem beïnvloeden, zegt ze. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer dan één vaginale bevalling hebben gehad een groter risico lopen op bekkenbodemdisfunctie.

“Een keizersnede biedt ook geen bescherming tegen de ontwikkeling van bekkenbodemdisfunctie”, zegt Dr. Rawlins. “Hoewel zwakte minder waarschijnlijk is, heeft onderzoek aangetoond dat spierpijn en dyspareunie (pijn tijdens seks) vaker voorkomen in het eerste jaar na een keizersnede.”

Hoe u uw bekkenbodem kunt voorbereiden op zwangerschap en geboorte

Hickman zegt dat het voor iedereen met een vagina belangrijk is om te werken aan het versterken van hun bekkenbodem. “De gemakkelijkste manier is om Kegel-oefeningen te doen, zoals proberen een knikker op te pakken met je vaginale spieren”, zegt ze. Dit is zelfs iets dat je kunt doen nadat je zwanger bent geworden, voegt Hickman toe.

Als u zwanger wordt met tekenen van bekkenbodemzwakte, raadt Rawlins bekkenbodemspiertraining (PFMT) aan. “Het is aangetoond dat dit het risico op incontinentie tijdens de zwangerschap en na de geboorte vermindert [period]’, zegt ze. (Opmerking: hiervoor moet u een bekkenbodemfysiotherapeut raadplegen om er zeker van te zijn dat u het goed doet.)

“Je wilt er ook zeker van zijn dat je niet alleen je bekkenbodem versterkt, maar ook werkt aan de flexibiliteit ervan naarmate je uitgerekende datum nadert”, zegt Dr. Rawlins. “Niet alleen is flexibiliteit belangrijk voor optimale kracht – een strakke bekkenbodem kan ook zwak zijn, omdat spanning het vermogen van een spier om kracht over te brengen kan aantasten – maar flexibiliteit is ook essentieel voor het minimaliseren van bekkenbodemblessures tijdens de bevalling.”

Tekenen om na de geboorte naar een bekkenbodemtherapeut te gaan

“In een perfecte wereld zou iedereen na de bevalling routinematig een bekkenbodemtherapeut zien”, zegt Dr. Snaren. ‘Maar dat is niet realistisch en dat gaat ook niet gebeuren.’ Er is echter een lange lijst met dringender redenen om na de bevalling naar een bekkenbodemtherapeut te gaan. dr. Biese legt het uit:

 • Lekkende urine
 • Intestinaal verlies
 • Bekkenpijn (intern of extern)
 • Constipatie of pijn tijdens de stoelgang
 • Moeilijkheden om na de geboorte terug te keren naar normale activiteiten
 • Pijn in de rug, schaamstreek, stuitje of heupen
 • Vaginale zwaarte en druk

Als u een van deze problemen ervaart, raadt Dr. Neem contact op met uw verloskundige/gynaecoloog en vraag om een ​​verwijzing naar een bekkenbodemfysiotherapeut, of neem rechtstreeks contact op met één van hen. Ze wijst er ook op dat je na de bevalling niet zes weken hoeft te wachten om naar een fysiotherapeut te gaan, ook al wordt dat soms als het gebruikelijke tijdsbestek beschouwd. “Er bestaat geen magische formule voor herstel na de bevalling”, zegt dr. Plooi.

dr. Rawlins is het daarmee eens. “Bekkenfysiotherapie is veilig om te starten zodra je thuis kunt komen om te herstellen”, zegt ze. “Het is nooit te vroeg of te laat om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan om de gezondheid van uw bekkenbodem te verbeteren.”


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

 1. Routzong, Megan R et al. “Variaties in de vorm van de bekkenbodem tijdens de zwangerschap en na een vaginale bevalling.” Computermethoden en -programma’s in de biogeneeskunde Deel 194 (2020): 105516. doi:10.1016/j.cmpb.2020.105516

 2. Ketel, Chris en Susan Tohill. “Perineale zorg.” Klinisch bewijs voor BMJ Deel 2008 1401. 24 september 2008

 3. Memon, Hafsa U en Victoria L Handa. “Vaginale bevalling en bekkenbodemproblemen.” Women’s Health (Londen, Engeland) Deel 9.3 (2013): 265-77; Toets 276-7. doi:10.2217/whe.13.17

 4. McDonald, E.A. et al. “Dyspareunie en bevalling: een prospectieve cohortstudie.” BJOG: een internationaal tijdschrift voor verloskunde en gynaecologie Deel 122.5 (2015): 672-9. doi:10.1111/1471-0528.13263

 5. Woodley SJ et al. “Bekkenbodemspiertraining om urine- en fecale incontinentie bij pre- en postpartumvrouwen te voorkomen en te behandelen.” Cochrane-database met systematische reviews Uitgave 5 (2020): CD007471. doi:10.1002/14651858.CD007471.pub4.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *