Testosteron is belangrijk bij vrouwen en wordt over het hoofd gezien voor de gezondheid

By | September 15, 2023

TEstosteron wordt lange tijd beschouwd als het mannelijke alfahormoon. Het wordt al lang beschouwd (en is in sommige kringen nog steeds) een sleutelfactor in wat iemand tot een man of een vrouw maakt. Maar naarmate ons begrip van geslacht is geëvolueerd, is ook onze kennis van testosteron geëvolueerd.

Zie je, in werkelijkheid is testosteron een van de belangrijkste geslachtshormonen van het lichaam alle. En het kan aanzienlijke gezondheidseffecten hebben (goede en slechte) voor mensen die zich niet als man identificeren. Hier leggen vooraanstaande hormoonexperts alles uit wat u moet weten over testosteron, inclusief de rol die het speelt in het vrouwelijk lichaam en wat er gebeurt als het uit balans raakt.

De rol die testosteron speelt bij vrouwen en mensen met baarmoeders

“Testosteron is een van de bekendste geslachtshormonen in het lichaam, samen met oestrogeen en progesteron”, zegt Dr. Arianna Sholes-Douglas, integratief arts en hormoonexpert. Het is cruciaal voor de ontwikkeling van de penis en testikels, sperma en zelfs spieren en botten. Hoewel mensen met een baarmoeder over het algemeen veel lagere testosteronniveaus hebben dan mensen met testikels, werken de drie belangrijkste geslachtshormonen allemaal samen, zegt ze; Als er één uit balans raakt, heeft dat invloed op het niveau van de anderen.

Testosteron is belangrijk voor de zin in seks en het verlangen bij mensen met een baarmoeder; te weinig, en het kan voor iemand moeilijker zijn om zich opgewonden of in de stemming te voelen. “De medische gemeenschap weet al lang dat lage testosteronniveaus verband houden met een verminderd seksueel verlangen bij zowel mannen als vrouwen”, zegt vruchtbaarheidsexpert Norbert Gleicher, MD. Terwijl dr. Sholes-Douglas zegt dat, hoewel de reden voor het verband niet duidelijk is, welke artsen dat zijn Doen We weten dat de zin in seks afneemt als de testosteronniveaus dalen.

Omdat geslachtshormonen zo nauw samenwerken, aldus Dr. Sholes-Douglas benadrukt de bijnieren (die belangrijk zijn voor het reguleren van de stofwisseling, stress en bloeddruk) wanneer de testosteronniveaus te laag worden. “Het zorgt ervoor dat oestrogeen en progesteron het moeilijker hebben om te compenseren, en dat legt druk op het lichaam”, zegt ze. “Dit kan leiden tot slaapproblemen, wat kan leiden tot prikkelbaarheid”, zegt ze.

Natuurlijk leidt een omgekeerde onevenwichtigheid – te veel testosteron – op zichzelf tot problemen. “Te veel testosteron is de belangrijkste oorzaak van anovulatoire onvruchtbaarheid bij vrouwen [when the ovaries do not release an egg during a menstrual cycle] en is het centrale kenmerk van polycysteus ovariumsyndroom”, zegt Dr. Sara Gottfried, de auteur van De hormoonbehandeling, Het hormoonresetdieetEn Hersenlichaam dieet. “Tekenen zijn onder meer onregelmatige cycli, haaruitval of onhandelbaar haar op de kin en elders, cysten op de eierstokken, gewichtstoename en puistjes.” Te veel testosteron kan mogelijk ook de stofwisseling beïnvloeden, voegt Dr. Gottfried voegde eraan toe: “We weten ook dat hoge niveaus van androgenen, waaronder testosteron, verband houden met insulineresistentie, waardoor vrouwen zich mistig voelen en een sterke hunkering naar koolhydraten ervaren.”

dr. Gottfried zegt dat het normaal is dat zowel testosteron als progesteron afnemen tijdens de perimenopauze en de menopauze. “Zodra de eierstokken de oestrogeenproductie beginnen te verminderen, beginnen de testosteronniveaus te dalen”, zegt ze. Dit is een reden waarom vrouwen tijdens de menopauze meer problemen kunnen hebben met gewichtsbeheersing dan toen ze jonger waren. “Het kan ervoor zorgen dat vet aan je lichaam blijft plakken, waardoor je ondanks regelmatige krachtopbouwende oefeningen niet voldoende effect ziet; het is moeilijk om spieren op te bouwen”, zegt ze.

dr. Sholes-Douglas zegt dat stress ook de testosteronniveaus kan beïnvloeden. “Als je veel stress hebt, kunnen je progesteron-, oestrogeen- en testosteronniveaus dalen”, zegt ze, eraan toevoegend dat dit een cyclisch probleem kan veroorzaken, omdat het lichaam onder stress (opnieuw) slaapproblemen veroorzaakt. De stress verergert.

Hoe u de testosteronniveaus onder controle kunt houden

Het is niet verrassend dat stressmanagement een grote rol speelt. “Schrijf elke avond een dankbaarheidslijst met drie grote successen, beoefen vergevingsgezindheid en maak bewust verbinding met degenen van wie je houdt”, suggereert Dr. Gottfried eerder. “Het is aangetoond dat het focussen op het positieve de cortisolspiegel met 23 procent verlaagt en DHEA verhoogt, de voorloper van testosteron.” Met andere woorden: dit is niet alleen maar een goed advies; Het is belangrijk voor je hormonen. Andere manieren om met stress om te gaan: sporten (zelfs als je er een hekel aan hebt), voedsel eten dat een stabiele bloedsuikerspiegel bevordert (en dus een evenwichtiger humeur), en een aantal op Ayurveda geïnspireerde technieken in je routine opnemen. dr. Gottfried stelt ook voor om de blootstelling aan bepaalde synthetische chemicaliën (zoals plastics en pesticiden) zoveel mogelijk te beperken, omdat deze de oestrogeenspiegels verstoren, wat op zijn beurt leidt tot een verstoorde testosteronbalans.

Wat de medische behandeling betreft, zei Dr. Sholes-Douglas dat er geen door de FDA goedgekeurd testosteronverhogend medicijn voor vrouwen bestaat (behalve hormoontherapie voor de overgang van vrouw naar man). “Dit is een groot probleem voor mij omdat het laat zien dat mensen het belang van testosteron bij vrouwen nog steeds niet begrijpen”, zegt ze. (Er zijn recepten voor medicijnen die zowel oestrogeen als testosteron verhogen, maar niet alleen testosteron.) Om dit probleem te omzeilen, gebruikt ze het eerder genoemde DHEA, een hormoon dat in de bijnieren wordt geproduceerd en dat het lichaam omzet in testosteron en andere geslachtshormonen. Ze zegt dat ze patiënten indien nodig vaginaal met DHEA injecteert, omdat het clitorale gebied het meest gevoelig is voor testosteron. DHEA is echter ook verkrijgbaar als voedingssupplement in capsulevorm, waarvan Dr. Hetzelfde wordt vaak aanbevolen voor vrouwen met een laag libido. (Hij formuleerde er specifiek een genaamd Vivo.)

Zoals deze experts duidelijk maken, is de rol van testosteron in het lichaam net zo belangrijk als oestrogeen of progesteron. Hoewel leeftijd, stress en andere factoren (bijvoorbeeld PCOS) de niveaus kunnen beïnvloeden, is er goed nieuws over hoe u hiermee kunt omgaan en het lichaam weer in balans kunt brengen.

Wat je eet heeft ook invloed op je hormonen. Bekijk de onderstaande video voor tips over hormoonbalancerende voedingsmiddelen:



En hoe lichaamsbeweging uw hormonen beïnvloedt. En hier leest u of u uw hormoonspiegels moet laten controleren.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *