Stille wandelingen: de voordelen van deze kalmerende trend

By | September 9, 2023

IAls je op zoek bent naar een nieuwe manier om te trainen, dan is TikTok iets voor jou. Van spannende meidenwandelingen tot ‘3-2-8’-workouts en trampoline-oefeningen, er is geen gebrek aan leuke ideeën. De nieuwste: de “stille wandeling”.

Stille wandelingen zijn precies hoe ze klinken: alleen wandelen, zonder afleiding, of het nu gaat om het blaffen van uw hond, het afspelen van een podcast of de laatste roddels van uw vriend. Met andere woorden, het is een angstverlichtende bewegingsmeditatie. Gezien de vele afleidingen waarmee we anders elke dag te maken krijgen, zou dit een deel van je dag kunnen zijn dat je eigenlijk besteedt aan gewoon… bij jezelf zijn.De wortels van boeddhistische meditatie

Ook al zijn stille wandelingen momenteel trending op TikTok, het idee is allesbehalve nieuw en heeft zijn wortels in het boeddhisme. Stille loopmeditatie was een belangrijk onderdeel van de leer van de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh. Hij geloofde dat het van het allergrootste belang was om vrede te integreren in al onze acties, inclusief wandelen.

Bovendien wordt de waarde van loopmeditatie in verschillende boeddhistische stromingen onderwezen. Veel boeddhistische leiders zullen je vertellen dat het een geweldige manier is om mindfulness, mindfulness, dankbaarheid en aanwezigheid te beoefenen. Bovendien zou zelfs de Boeddha zelf hebben betoogd dat loopmeditatie onder meer helpt om lichamelijk fitter te worden en beter te kunnen mediteren.

De voordelen, volgens een psycholoog

Terwijl rustigere trainingen (denk aan restauratieve yoga) stressverlichting en lichaamsbewustzijn kunnen bevorderen, wat dacht je van een volledig stille training? Vanuit het perspectief van een psycholoog zijn stille loopmeditaties op veel manieren nuttig voor je geest en humeur.

Verbetert de aandacht

Ten eerste zorgt een stille wandeling ervoor dat je je echt kunt concentreren. “Je aandacht wordt niet verdeeld als je niet aan de telefoon bent, met iemand praat of naar een podcast luistert”, zegt Samantha Gambino, PsyD, de oprichter van Strong + Mindful, een adviesbureau dat zich bezighoudt met geestelijke gezondheid op de werkplek . “Het schept ruimte voor aandacht voor verschillende dingen.”

Ze zegt bijvoorbeeld dat je je vijf zintuigen kunt gebruiken om op te merken wat er om je heen is, of om je af te stemmen op hoe je lichaam voelt.

Zorgt voor een emotionele check-in

Voor velen van ons is de dag gevuld met werken of studeren, zorgen voor het gezin, tijd doorbrengen met vrienden, schoonmaken en nog veel meer. Door een stille wandeling te maken gun je jezelf een moment van ontspanning en zorg je ervoor dat het goed met je gaat.

“Het kan een tijd zijn om te begrijpen hoe u zich voelt, hoe uw dag verloopt, of u zich zorgen maakt over dingen of iets anders dat u helpt in harmonie te komen met uzelf en uw gevoelens”, zegt Dr. Gambino. “Je kunt de tijd ook gebruiken om na te denken over een bepaalde situatie of om te beoordelen hoe je je voelt over iets dat die dag of week is gebeurd.”

En ze wijst erop dat we ons in onze snelle wereld bewust moeten zijn van de controle over onszelf.

Geeft je de mogelijkheid om de natuur te ervaren

De natuur doet werkelijk wonderen voor ons welzijn. “De natuur heeft zoveel positieve effecten op onze fysieke en mentale gezondheid, en door een rustige wandeling te maken kun je deze voordelen ervaren”, zegt Dr. Gambino.

De wetenschap bevestigt dit. Ze verwijst naar een overzicht van onderzoek waaruit blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur het geluk en de positieve gevoelens vergroot, stress vermindert en ons helpt meer betekenis en doel in ons leven te ervaren.

Als u bovendien in de buurt van water loopt, kan het ‘blauwe ruimte-effect’ een rol gaan spelen. Uit onderzoek blijkt dat de nabijheid van watermassa’s ervoor kan zorgen dat je je beter uitgerust voelt en dat het stressniveau kan verlagen.

Hiermee kunt u verbinding maken met uw natuurlijke ritme

Ons lichaam houdt van – en hunkert naar – ritme. In het boek Wat is er met je gebeurd?: Gesprekken over trauma, veerkracht en genezingKinderpsychiater en neurowetenschapper Bruce Perry schreef: “Ritme is essentieel voor een gezond lichaam en geest. Iedereen op de wereld kan zich waarschijnlijk iets ritmisch voorstellen waardoor hij of zij zich beter voelt: wandelen, zwemmen, muziek, dansen, het geluid van de golven die breken op het strand…” Als je in stilte wandelt, kun je meer in harmonie komen met het rustgevende ritme van je stappen – zelfs als je er geen directe aandacht aan besteedt.

Geeft ruimte voor jouw gedachten

De druktecultuur vertelt ons dat het ontspannen van de geest ‘onproductief’ is, maar dat is niet echt waar (of zelfs maar nuttig). Een stille wandeling kan een natuurlijke manier zijn om je hersenen wat ontspanning en dagdromen te geven, wat inderdaad voordelen heeft.

“Het afdwalen van gedachten vergroot de creativiteit en het uiteenlopende denken, d.w.z. het vermogen om nieuwe ideeën te ontwikkelen”, legt Dr. Gambino. “En nieuwe gedachten en creatieve ideeën verrijken ons leven en helpen ons problemen op te lossen, buiten de gebaande paden te denken en een completere ervaring te hebben.”


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Georgiou, Michael et al. “Mechanismen van de impact van blauwe ruimtes op de menselijke gezondheid: een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyse.” Internationaal tijdschrift voor milieuonderzoek en volksgezondheid Deel 18.5 2486. 3 maart 2021, doi:10.3390/ijerph18052486


Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *