Shaz & Kiks verbindt mij met mijn Zuid-Aziatische cultuur

By | September 9, 2023

Bij Well+Good SHOP gebruiken onze redacteuren hun jarenlange expertise om producten te selecteren (van huidverzorging tot zelfverzorging en meer) waarvan ze wedden dat je ze geweldig zult vinden. Hoewel onze redacteuren deze producten onafhankelijk selecteren, kan Well+Good een commissie ontvangen als u via onze links koopt. Veel plezier met winkelen! Ontdek de WINKEL

Als vreemde Pakistaanse vrouw die in Amerika woont, is het moeilijk om je volledig verbonden te voelen met mijn cultuur. Ik ervaar het op kleine manieren, zoals wanneer ik desi-outfits draag naar bruiloften of jhumka’s in mijn oren, maar ik ben ook ongelooflijk onafhankelijk, praat openlijk over geld en financiële vrijheid, en ben vastbesloten iets voor mezelf op te bouwen – mijn voorouders zouden dat ook zijn verrast, maar ook trots. Een van de belangrijkste manieren waarop ik in contact ben gekomen met mijn cultuur is via mijn grootmoeder, die onvoorwaardelijke liefde belichaamt in de manier waarop ze voor me zorgt en vaak mijn favoriete Pakistaanse gerechten voor me kookt, zoals kitchari of chapli kebab. Elke keer als ze me vertelt dat ze van me houdt, herinnert ze me er tot op de dag van vandaag aan om de boodschap ook aan mijn verloofde door te geven.

Ik herinner me dat ik als kind aan het uiteinde van haar stoel zat terwijl ze olie in mijn haar masseerde – een ayurvedische praktijk die bekend staat als haaroliën – om het langer en sterker te maken. Hoewel een deel van mij wist dat dit proces mij met mijn cultuur verbond, had ik er aanvankelijk een hekel aan omdat het mijn haar vettig maakte en mij ‘anders’ maakte op de overwegend blanke scholen waar ik naar toe ging. In mijn aanvankelijke zoektocht om te voldoen aan de eurocentrische schoonheidsnormen leken er geen plaats te zijn voor mijn Zuid-Aziatische tradities.

Pas toen ik volwassen was, leerde ik de methoden van mijn grootmoeder en de culturele banden die daarmee gepaard gingen, waarderen. Nadat ik snel dunner werd als gevolg van stress, kleurschade en te strakke paardenstaarten, besefte ik dat het tijd was om mijn haar de broodnodige regeneratie te geven. Ik stopte met het highlighten van mijn lokken en begon te genieten van hun natuurlijke duisternis, en toen de oude kleur eenmaal uitgroeide, had ik een sterke basis die ik kon behouden met maskers. Dit was rond dezelfde tijd dat ik begon met het plannen van mijn bruiloft en een diep verlangen voelde om de Zuid-Aziatische gebruiken terug in mijn leven te brengen.

Enter: Shaz & Kiks, een lijn Ayurvedische haarverzorgingsproducten met een oorsprongsverhaal dat mijn eigen schoonheidsreis nabootst. De medeoprichters van het merk, de zussen Shaz Rajashekar Kiku Chauduri, ontdekten haaroliën terwijl ze de zomers doorbrachten bij hun grootmoeder in de Himalaya. Daar stelde ze een zelfgemaakt haarmasker samen met planten en kruiden afkomstig uit de regio, afgestemd op het weer en het seizoen, en gemaakt volgens de Ayurvedische principes.

Deze inzichten hebben de ontwikkeling van Shaz & Kiks’ Scalp and Hair Prewash ($40) beïnvloed, die traditionele haarolie-ingrediënten gebruikt, maar deze opnieuw interpreteert op een manier die geen vettig residu achterlaat. “De meeste ingrediënten hebben hun wortels in Ayurvedische rituelen en we geven ze nieuw leven in het laboratorium om de uiteindelijke formule te creëren, allemaal zonder het gebruik van synthetische kleur- of geurstoffen”, zegt Chaudhuri. “De geur brengt je terug naar waar de ingrediënten vandaan komen.”

Shaz & Kiks hoofdhuid- en haarvoorwasmasker – $ 62,00

Veel Ayurvedische haarmaskers bevatten ingrediënten zoals kurkumaolie, neemolie en amla-olie, die bedoeld zijn om de bloedsomloop te verbeteren, de olieproductie van de hoofdhuid in evenwicht te brengen en ontstekingen te verminderen zonder het haar of de hoofdhuid te beschadigen. De Shaz & Kik Scalp and Hair Prewash bevat ze alle drie, evenals kokumboter, waardoor het haar alle broodnodige voedingsstoffen beter kan opnemen.

Net als de haarrituelen die ik vroeger met mijn grootmoeder deed, is dit masker bedoeld om aan te brengen vóór het douchen, zodat het in het haar kan trekken voordat het wordt uitgewassen. Ik draag hem vaak in mijn haar tijdens de laatste vergadering van de dag of tijdens het sporten thuis, zodat hij minimaal 30 minuten kan blijven zitten. En elke keer dat ik het gebruik, heb ik het gevoel dat ik een oud ritueel in mijn huidige leven breng. Hoewel ik geen tijd heb om mijn eigen formule te creëren, heeft het gebruik van een formule van een Zuid-Aziatisch bedrijf, gemaakt met Zuid-Aziatische ingrediënten, mij een sterkere verbinding met mijn roots gegeven.

In het Sanskriet is het woord voor olie –Sneha– vertaalt zich grofweg naar ‘liefde’, wat aanvoelt als een knipoog naar het zorgniveau dat gepaard gaat met het masseren van de hoofdhuid van een geliefde met massageolie. Mijn grootmoeder heeft het voor mij gemaakt en nu maak ik het niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn verloofde. Dit is mijn manier om haar mijn liefde te tonen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat haar haar gezond en verzorgd is. Het ritueel helpt ons allebei te ontspannen na een lange dag en is een kleine manier waarop ik haar kan helpen voor zichzelf te zorgen.

Het terugwinnen van haarolie verbond mij dieper met mijn cultuur op een manier die bij mijn leven van vandaag past. Bovendien zorgt het ervoor dat mijn haar nog beter aanvoelt.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *