Schimmel in make-up en huidverzorging: wat u moet wetenGoed+Goed

By | September 15, 2023

LNet als voeding hebben ook schoonheidsproducten een houdbaarheidsdatum. Hoewel je geliefde vochtinbrengende crème na verloop van tijd hopelijk langer meegaat dan een kopje yoghurt zullen verlopen – waar sommige gebruikers op de harde manier achter kwamen toen ze schimmel in hun Kosas-concealers ontdekten.

De afgelopen weken heeft de virale $ 30 Revealer Concealer van het merk opnieuw veel ophef gemaakt, maar deze keer is het niet vanwege de onberispelijke dekking. In plaats van de esthetiek van Hailey Bieber te kopiëren (het is tenslotte een van haar favorieten), gingen ze naar sociale media om de aandacht te vestigen op zwarte vlekken en een geur van blauwe kaas (ook wel schimmel genoemd) in de buizen.Het is begrijpelijk dat dit bij consumenten veel vragen heeft achtergelaten over waarom schimmel in een schoonheidsproduct voorkomt, hoe gevaarlijk het is om het op de huid aan te brengen en hoe te voorkomen dat het in de tubes van het product zelf verschijnt. Daarom hebben we experts gevraagd dit allemaal te overwegen. Lees verder om te zien wat ze te zeggen hebben.

Waarom ontstaat er schimmel in een schoonheidsproduct?

De waarheid is dat schimmelsporen bijna overal voorkomen. “Denk: overal waar vocht is, is het warm en is er ‘voedsel’ voor hun groei”, zegt dr. Krupa Koestline, scheikundige in schone cosmetica en oprichter van KKT Consultants. “Elke keer dat het conserveringssysteem in gevaar komt, of het nu gaat om formulerings- of fabricagefouten, kan er schimmel ontstaan.” Dit geldt niet alleen voor schoonheidsproducten, maar kan bijna overal gebeuren, ook op uw brood, in uw badkamer en zelfs op de bank. uw kamerplanten.

Denk nu eens aan uw schoonheidsproducten, die vaak herhaaldelijk worden blootgesteld aan bacteriën. Wanneer we make-up en huidverzorgingsproducten aanbrengen, komen deze op natuurlijke wijze in contact met onze vingers en huid. “Onze vingers en huid bevatten oliën, bacteriën en ziektekiemen van de buitenwereld, dus er is altijd de kans dat deze antigenen in onze schoonheidsproducten terecht kunnen komen”, zegt Konstantin Vasyukevich, MD, een gecertificeerde gezichtsplastisch chirurg in New York City.

“Concealers en eventuele make-upproducten die vaak worden gebruikt en een hoog pigmentgehalte hebben, kunnen lastig zijn om goed te bewaren”, voegt Koestline toe. “Producten die in contact komen met je huid, zoals concealer of lipgloss met doe-tip, kunnen gemakkelijk gaan schimmelen.”

Dit geldt voor alle schoonheidsproducten, maar vooral ‘schone’ producten zijn gevoeliger voor schimmelvorming. Producten die beweren schoon te zijn, laten doorgaans traditionele conserveermiddelen zoals parabenen achterwege ten gunste van natuurlijke alternatieven (of helemaal geen), en het is de aanwezigheid van deze conserveermiddelen die deze sporen helpen afweren.

“Het is heel belangrijk dat we mensen afleiden van het idee van conserveermiddelvrij”, vertelde Nneka Leiba, adjunct-directeur onderzoek bij de Environmental Working Group (EWG), eerder aan Well+Good. “Wat we echt willen zien is innovatie en testen om nieuwere conserveermiddelen te vinden die veiliger zijn.”

Volgens de website van Kosas is het de concealer van het merk doet bevatten “veilige, effectieve en antimicrobiële stabilisatoren” om schimmels, gisten en ziekteverwekkers te voorkomen. “We gebruiken deze conserveermiddelen in onze producten om de houdbaarheid ervan te verlengen en tegelijkertijd onze standaard van schone ingrediënten van het hoogste niveau te behouden. Om een ​​product op de markt te kunnen brengen, moeten alle producten rigoureuze tests op het gebied van de effectiviteit van conserveringsmiddelen doorstaan ​​door een onafhankelijk analytisch laboratorium in overeenstemming met het USP 51-protocol”, schrijft het merk.

Omdat ‘schone’ conserveermiddelen doorgaans niet zo lang meegaan als hun synthetische tegenhangers (zoals parabenen of fenoxyethanol), is het echter vooral belangrijk om op de houdbaarheidsdata te letten. Zo merkte tenminste één persoon op dat ze na een jaar schimmel in hun Revealer-concealer opmerkten, maar dat het product na opening slechts zes maanden meegaat.

“Bij het formuleren van schone producten, vooral formules op waterbasis, is een robuust en grondig getest conserveringssysteem belangrijker dan ooit”, zegt Dr. Koestlijn. “Hoewel conserveermiddelen zoals natriumbenzoaat, een in water oplosbaar zout en kaliumsorbaat bij combinatie goede synergie en breedspectrumeffect hebben laten zien, worden hun sterkte en effectiviteit beïnvloed door de pH en elektrolyten van de formulering. Dit maakt het erg moeilijk om de voortgang in de tijd te monitoren en te controleren.”

Het belangrijkste punt hier is niet dat jij dat bent zou niet Gebruik cosmetica die beweren schoon te zijn (onze schoonheidsredacteuren gooien hun Kosas-formules tenminste niet weg), maar u moet zich bewust zijn van hun duurzaamheid. En daarnaast zijn er de beste praktijken om de houdbaarheid zo lang mogelijk te garanderen. (Later meer.)

Hoe herken je schimmel in cosmetica?

“Schimmelsporen kunnen microscopisch klein zijn en vrijwel niet waarneembaar met het blote oog, of ze kunnen de textuur van een formule veranderen of er zelfs harig of schilferig uitzien”, zegt Dr. Koestlijn. “Soms ruik je de schimmel voordat je hem ziet – hij ruikt een beetje aards of muskusachtig.” Let dus op eventuele veranderingen in de textuur, kleur, scheiding of geur van je schoonheidsproducten. Als een product er onaangenaam uitziet of ruikt, kun je het het beste weggooien.

Het is ook uiterst belangrijk om goed op de vervaldata te letten (op al uw producten, niet alleen op de schone producten). Ze zijn niet alleen maar een suggestie, er zit echte wetenschap achter. Op de achterkant van uw product of originele verpakking ziet u het kleine potsymbool met een nummer en de letter “m” erop, wat aangeeft hoeveel maanden het meegaat nadat het is geopend en aan de lucht is blootgesteld.

Wat zijn de gevaren van schimmel in schoonheidsproducten?

“Risico’s op de korte termijn zijn huidirritatie en infectie, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of een verzwakte huidbarrière”, zegt Dr. Koestlijn. Ze merkt op dat sommige mensen huiduitslag of netelroos kunnen krijgen die jeukt, wat kan leiden tot gezwollen ogen door al het aanraken.

“Langdurige blootstelling kan uw ademhalingssysteem aantasten en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken”, zegt Dr. Vasjoekevitsj Als u een bekende blootstelling heeft en een ernstige reactie ervaart, kunt u in ieder geval het beste uw dermatoloog en arts raadplegen om de volgende stappen en zorg te bespreken. Gooi uiteraard ook de verlopen schoonheidsproducten weg.

Welke maatregelen kunt u nemen om blootstelling aan schimmels in cosmetica te voorkomen?

1. Let op de houdbaarheidsdatum

Sommige schoonheidsproducten vervallen binnen een jaar na opening. Andere cosmetische producten die in contact komen met uw ogen, zoals mascara’s en eyeliners, hebben doorgaans een houdbaarheid van zes maanden. Je kunt altijd op de verpakking kijken of er een houdbaarheidsdatum op staat, omdat elke formulering anders is.

2. Let op de verpakking van je producten

Het behoud van uw make-up is afhankelijk van de ingrediënten en formulering van het product. Nou, we zijn niet allemaal scheikundigen; Gewoon naar de ingrediëntenlijst kijken of Googlen naar de basisprincipes van cosmetisch testen helpt niet veel. Het is echter een goed begin om te letten op de manier waarop producten zijn verpakt en hoe u ze dagelijks gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is de verpakking van producten als vitamine C-serums en tandpasta’s. Beide producten zijn lichtgevoelig, dus je zou ze nooit in doorzichtige flessen of tubes zien (en ook nooit zien).

3. Deel geen cosmetica

Weet je nog dat je moeder je vertelde dat je nooit oogmake-up mocht delen? Ze zei het met een reden! Het delen van cosmetica met iemand kan de hoeveelheid bacteriën verdubbelen en zaken als roze ogen of puistjes veroorzakende bacteriën verspreiden. Het delen van een vochtinbrengende crème is waarschijnlijk prima als je schone handen gebruikt, maar het is het beste om je eigen tube mascara of een vertrouwde zwarte vloeibare voering te gebruiken.

4. Was je make-upborstels

Het lijkt misschien een hele klus, maar het zal je op de lange termijn ten goede komen als je je make-upborstels en schoonheidssponsjes elke 7 tot 10 dagen wast. Dit vermindert het risico dat uw producten worden blootgesteld aan bacteriën en puistjes en zorgt ervoor dat uw penselen langer meegaan.

5. Raak uw gezicht niet aan met huidverzorgingsapplicators

Het mengen van uw serums en gezichtsoliën moet met uw handen gebeuren en niet door elke tinctuur rechtstreeks op uw gezicht aan te raken. Hetzelfde geldt voor vloeibare make-up. Breng de tincturen nooit in direct contact met uw gezicht, waar bacteriën zich kunnen verzamelen, en doe ze vervolgens terug in de fles, zodat er een voedingsbodem voor schimmels ontstaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *