Psoriasis-triggerende voedingsmiddelen, van een dermatoloog en voedingsdeskundige | Goed+Goed

IAls je psoriasis hebt, weet je dat alle Het is maar al te goed dat de behandeling een holistisch proces is. Er zijn plaatselijke behandelingen en door de huid toegediende injecteerbare opties die kunnen helpen bij opflakkeringen, maar een groot deel van de behandeling omvat het optimaliseren van uw levensstijl, zodat u opflakkeringen kunt voorkomen. Hoewel psoriasis een genetische aandoening is (wat betekent dat als u het heeft, het ook voorkomt). niet Dit betekent dat je iets ‘fout’ hebt gedaan waardoor dit wordt veroorzaakt.) Bepaalde zaken zoals stress, overmatig alcoholgebruik, hormonale veranderingen, roken en overmatige hitte kunnen schommelingen veroorzaken. Dit geldt ook voor de dingen die je eet.

Volgens deskundigen is de reden dat er voedingsmiddelen zijn die psoriasis veroorzaken, de verbinding tussen de darmen en de huid. “We zijn ons steeds meer bewust van de relatie tussen de darmen en de huid, met name het darmmicrobioom en het vermogen ervan om de gezondheid van de huid te beïnvloeden”, zegt Rachel Nazarian, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog gevestigd in New York City. “Er wordt gedacht dat het verband houdt met darmontsteking, de darmbarrière en de verandering in de darmflora bij patiënten met psoriasis in vergelijking met gezonde personen.”Om te begrijpen wat hier aan de hand is, is het eerst belangrijk om te begrijpen hoe het darmmicrobioom werkt – en waarom het gezond houden ervan een reële impact op uw huid kan hebben. “Het darmmicrobioom is een gemeenschap van meer dan een biljoen micro-organismen die in de dikke darm leven. Het speelt zoveel belangrijke rollen in het lichaam, van de darmgezondheid tot de gezondheid van de hersenen, maar het belangrijkste is dat het een enorme invloed heeft op de gezondheid van ons immuunsysteem door ontstekingen te verminderen en de immuunrespons te moduleren”, zegt Christina Manian, RDN. “Dit is belangrijk om op te merken omdat psoriasis een auto-immuunreactie is. Dus hoe meer we een gezond immuunsysteem kunnen ondersteunen, hoe beter.”

dr. Nazarian wijst erop dat het begrip van psoriasis-triggerende voedingsmiddelen nog steeds evolueert – vooral omdat veel psoriasispatiënten onderliggende gezondheidsproblemen hebben die geen verband houden met hun dieet – maar er zijn een paar dingen die professionals dankzij nieuwe onderzoeksresultaten met zekerheid weten. Hoewel het belangrijk is om te weten dat er geen ‘one size fits all’-dieet bestaat dat psoriasis op afstand kan houden, zijn er een paar dingen die iedereen in gedachten moet houden als het gaat om het ontwikkelen van een dieet dat de ziekte helpt oplaaien.

Vier belangrijke triggers voor psoriasis zijn voedingsmiddelen die huidontstekingen kunnen veroorzaken

“Voedingsmiddelen die psoriasis veroorzaken, worden als ‘meer ontstekingsremmend’ beschouwd of kunnen ontstekingen veroorzaken wanneer ze worden geconsumeerd”, legt Dr. Naziaan. “In de context van psoriasis, een inflammatoire huidziekte, is het de bedoeling om meer aandacht te besteden aan voedingsgewoonten die opflakkeringen kunnen verergeren.”

1. Enkelvoudige suikers

Board-gecertificeerde dermatoloog Hadley King, MD, raadt aan om voedingsmiddelen met veel suiker te vermijden, omdat “eenvoudige suikers ook de ontsteking bij psoriasis kunnen verhogen.” Wanneer suikerhoudende snacks (zoals snoep en frisdrank) of eenvoudige koolhydraten (zoals geraffineerd brood en sterk bewerkte voedingsmiddelen) uw bloedsuikerspiegel doen stijgen, kan dit leiden tot een ontstekingsreactie. Volgens een onderzoek uit 2017 onder 1.206 psoriasispatiënten meldde 14 procent van de respondenten dat hun psoriasis verergerde door de consumptie van meer suiker (10-18 extra theelepels per dag), waarmee ze de andere voedselgroepen op deze lijst van meest voorkomende voedselbronnen overtrof.

2. Alcohol

In hetzelfde onderzoek kwam alcohol op de goede tweede plaats onder psoriasisveroorzakende voedingsmiddelen (inclusief dranken), waarbij 13,8 respondenten melding maakten van opflakkeringen van psoriasis nadat ze er meer van aan hun dieet hadden toegevoegd. Nog opmerkelijker was dat 54 procent van de respondenten “volledige genezing of verbetering van psoriasis” ervoer toen ze volledig stopten met het drinken van alcohol.

“Alcohol verhoogt de pro-inflammatoire cytokines bij psoriasis”, legt Dr. Koning. Cytokinen zijn kleine eiwitten die de ontstekingsreactie van het lichaam veroorzaken, wat kan leiden tot een opflakkering van psoriasis.

3. Verzadigde vetten

Volgens een onderzoek uit 2023 kan het consumeren van grote hoeveelheden verzadigde vetten – zoals die in rood vlees en margarine – de concentratie van interleukines in de darmen verhogen. De belangrijkste taak van interleukines is om uw lichaam te vertellen dat er iets mis is, waardoor een ontstekingsreactie wordt veroorzaakt die (zoals u nu goed weet) psoriasis veroorzaakt.

4. Zuivel, gluten en citrus (…voor sommigen)

Er zijn enkele voedselgroepen – zoals zuivel, gluten en citrusvruchten – waarvan bekend is dat ze opflakkeringen van psoriasis veroorzaken, maar er is geen sluitend onderzoek dat deze beweringen ondersteunt. Het is ook vermeldenswaard dat geen van de experts waarmee we voor dit artikel hebben gesproken, ze überhaupt heeft genoemd. Dit kunnen echter voedingsmiddelen zijn die psoriasis veroorzaken omdat ze ontstekingen veroorzaken sommige Er is geen bewijs dat mensen met psoriasis een probleem vormen, vooral als ze er allergisch of gevoelig voor zijn. Als u denkt dat een van deze zaken de oorzaak van uw schommelingen kan zijn, raadpleeg dan een dermatoloog of voedingsdeskundige voordat u zichzelf gaat behandelen.

“Alcohol verhoogt pro-inflammatoire cytokines bij psoriasis.”
– Hadley King, MD, board-gecertificeerde dermatoloog

Hoe u uw dieet kunt optimaliseren om de symptomen van psoriasis te verlichten

Hoewel experts erop wijzen dat er geen voedingsmiddelen zijn die psoriasis kunnen “voorkomen”, zijn er bepaalde dingen die u aan uw dieet kunt toevoegen om opflakkeringen op afstand te houden. “Er zijn zeker voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam helpen verminderen en een gezond immuunsysteem ondersteunen, wat de symptomen van psoriasis kan helpen verlichten of mogelijk het optreden van die symptomen kan verminderen”, zegt Manian. Zoals je zou verwachten, is het sleutelwoord hier ‘ontstekingsremmend’.

“Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 en omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren worden aanbevolen voor psoriasis”, zegt Manian. “Andere ontstekingsremmende stoffen worden ook aanbevolen, waaronder vezels, polyfenolen, vitamine A, E, C en D, en mineralen zoals koper, mangaan, zink en selenium.”

Over het algemeen betekent dit wat professionals een uitgebalanceerd dieet noemen dat veel volle granen, fruit, groenten, noten en zaden, hart-gezonde oliën, kruiden en specerijen, vis en andere voedzame eiwitopties omvat. Volgens het onderzoek uit 2017 ontdekten respondenten dat het opnemen van al deze elementen in hun dieet, evenals visolie en vitamine D-supplementen, positieve effecten op hun huid had. “Deze voedingsmiddelen bieden alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven, inclusief macronutriënten zoals complexe koolhydraten, eiwitten en gezond vet, maar ook micronutriënten zoals vitamines, mineralen, fytochemicaliën en sporenelementen”, zegt Manian.

Bovendien kan het toevoegen van prebiotica en probiotica aan uw dieet helpen uw darmmicrobioom in balans te houden en pro-inflammatoire cytokines te verminderen. “Probiotica zijn met succes overwogen en gebruikt om sommige gevallen van psoriasis te verlichten, waarschijnlijk vanwege hun vermogen om de darmflora aan te passen om die van gezonde mensen na te bootsen”, zegt Dr. Naziaan.

Al met al: “Het is belangrijk op te merken dat geen enkel perfect dieet een vermindering van de ziekte van psoriasis garandeert, en omgekeerd is een ‘onevenwichtig’ dieet geenszins een garantie dat u opflakkeringen van uw psoriasis zult ervaren”, zegt Dr. Naziaan. “Passende, op bewijs gebaseerde behandelingsopties moeten met uw dermatoloog worden besproken, samen met andere veranderingen in levensstijl die nuttig kunnen zijn. Gezien het vermogen van psoriasis om de gezondheid van het hart en zelfs gewrichtsziekten te beïnvloeden, moet het zeer serieus worden genomen en op de juiste manier worden behandeld met uw arts.


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Afifi L, Danesh MJ, Lee KM, Beroukhim K, Farahnik B, Ahn RS, Yan D, Singh RK, Nakamura M, Koo J, Liao W. Dieetgedrag bij psoriasis: door de patiënt gerapporteerde resultaten van een Amerikaans nationaal onderzoek. Dermatol Ther (Heidelb). 2017 juni;7(2):227-242. doi: 10.1007/s13555-017-0183-4. Epub 2017, 19 mei. PMID: 28526915; PMCID: PMC5453925.

  2. Saalbach A, Seitz AT, Kohlmann J, Kalweit L, Vogt L, Selig L, Engel KM, Simon JC. Modulatie van voedingsvetzuren in een open onderzoek verbetert psoriasis en verzwakt de ontstekingsactivatiestatus. Voedingsstof. 30 maart 2023;15(7):1698. doi: 10.3390/nu15071698. PMID: 37049538; PMCID: PMC10097201.


Leave a Comment