Positief constructief dagdromen houdt verband met de gezondheid van de hersenen

By | September 11, 2023

Daydreaming heeft niet bepaald de beste reputatie. Er wordt ons verteld dat het ons ervan weerhoudt ons te concentreren en ons uit het moment haalt. Maar uit onderzoek blijkt dat de meesten van ons bijna 47 procent van onze wakkere uren besteden aan het laten afdwalen van onze gedachten. (Je bent niet de enige die vandaag een mentale vakantie op Aruba heeft doorgebracht.)

Het goede nieuws: onderzoekers ontdekken dat een bepaald soort dagdromen er feitelijk mee in verband kan worden gebracht beter Ze belemmeren de hersenfunctie, helpen bij het oplossen van problemen en kunnen zelfs cognitieve achteruitgang beïnvloeden. Het heet positief constructief dagdromen en het is een beetje specifiek. Dit is wat je moet weten:Wat is positief constructief dagdromen?

De term werd bedacht door wijlen psycholoog Jerome Singer, die wel de ‘vader van het dagdromen’ wordt genoemd. Als onderdeel van zijn onderzoek verdeelde Singer dagdromen in drie categorieën:

  • Positief constructief dagdromendat speelse, weemoedige beelden en planning biedt
  • Schuldig-dysfore dagdromengekenmerkt door obsessieve en gekwelde fantasieën
  • Slechte aandachtscontroledit betekent moeite met concentreren op een doorlopende gedachte of taak die men zou moeten doen (bijvoorbeeld het soort dagdromen dat gewoonlijk een slechte reputatie krijgt)

“Positief constructief dagdromen wordt geassocieerd met een breed scala aan positieve constructies, waaronder creativiteit, planning, probleemoplossing, geheugenconsolidatie en zelfreflectie”, zegt Stella Panos, PhD, neuropsycholoog en directeur neuropsychologie aan het Pacific Neuroscience Institute in Santa Maria. Monica, Californië. “Dit is anders dan andere vormen van gedachtendwalen, die geen enkel positief effect lijken te hebben.”

In plaats van oude zorgen op te halen, gaat positief, constructief dagdromen over het op een speelse manier laten vooruitkijken van je verbeelding. Misschien denkt u erover na wat u zou doen als u de loterij zou winnen, of hoe uw kinderen eruit zouden kunnen zien als ze groot zijn.

Wat is het verband tussen dagdromen en cognitieve achteruitgang?

Het onderzoek hiernaar loopt nog en nog niet alles is duidelijk. Er zijn echter een paar dingen die het verband tussen dagdromen en verminderde cognitieve achteruitgang kunnen verklaren.

“Dagdromen lijkt in veel opzichten op mediteren”, zegt W. Christopher Winter. MD, neuroloog en slaaparts bij Charlottesville Neurology and Sleep Medicine en gastheer van de Sleep Unplugged-podcast. “Hoewel meditatie doorgaans probeert de geest helder te maken of te focussen, lijkt het mij dat dagdromen een soortgelijke onderneming zou zijn: je gedachten laten afdwalen en nadenken over prettige situaties of activiteiten.”

Dit zou mogelijk stress kunnen verminderen, uw bloeddruk kunnen verlagen en de afgifte van endorfines kunnen veroorzaken, wat uw gezondheid en hersenen in de loop van de tijd zou kunnen verbeteren, zegt Dr. Winter.

Uit onderzoek is ook gebleken dat positief constructief dagdromen verband houdt met een dikkere hersenschors – de grijze massa van je hersenen. Aan de andere kant is het dunner worden van de grijze stof in verband gebracht met de cognitieve achteruitgang die met de leeftijd gepaard gaat. Er kan dus iets aan positief, constructief dagdromen zijn dat een directe impact heeft op je hersenen, maar wetenschappers bestuderen dit nog steeds.

“Een specifiek netwerk in de hersenen – het standaardmodusnetwerk – is actief tijdens het dagdromen”, zegt dr. Panoramisch. “Dit netwerk bestaat uit kleinere systemen, waaronder het mediale temporale systeem (noodzakelijk voor ruimtelijk en episodisch geheugen) en de dorsomediale prefrontale cortex (geassocieerd met een verscheidenheid aan functies, waaronder emotionele regulatie, probleemoplossing, besluitvorming, theory of mind) en abstracte Denk).”

Neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en frontotemporale dementie worden geassocieerd met verminderde activatie van deze hersengebieden, evenals verminderde cognitieve prestaties bij meer basale taken die verband houden met het functioneren in deze gebieden, zegt Dr. Panoramisch. “Recent onderzoek is begonnen met het onderzoeken van constructies van hogere orde, zoals positief-constructief dagdromen, en heeft ontdekt dat personen met neurodegeneratieve ziekten ook minder positief-constructieve dagdromen hadden.”

Maar dr. Panos zegt dat dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat dagdromen kan bijdragen aan een betere cognitieve gezondheid. Wat Is Het is echter bekend dat je, om te kunnen dagdromen, herinneringen moet kunnen creëren en vasthouden, die informatie moet kunnen oproepen en die informatie in de toekomst moet kunnen projecteren. Kortom, je hebt een goede hersengezondheid nodig om op een positieve, constructieve manier te kunnen dromen.

dr. Panos zegt dat er momenteel niet genoeg onderzoek is om met zekerheid te zeggen dat dagdromen de cognitieve achteruitgang in de loop van de tijd zal helpen vertragen. Ze zegt echter dat er al “overtuigend bewijs” is dat het kan helpen problemen op te lossen. “Een onderbreking van de gerichte aandacht op iets kan het leerproces verbeteren”, zegt ze.

Als je positief wilt dromen, raadt Dr. Winter laat je gedachten het liefst afdwalen over toekomstplannen, zoals een komende vakantie of hoe je droomhuis eruit zou zien, terwijl je ‘s avonds in bed ligt. Als er niets anders is, kan het u helpen ontspannen en tot rust komen tijdens het slapen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *