Onze vrouwgerichte kijk op menstruatie leidt tot transgenderstigmatisering

By | September 17, 2023

SSinds ik gezondheidsredacteur ben geworden voor publicaties die voornamelijk op een vrouwelijk publiek zijn gericht, heb ik veel tijd besteed aan het redigeren van verhalen over reproductieve gezondheid, menstruatie en hormonen. Het is eigenlijk het allerbelangrijkste van mijn werk. En ik ben me heel bewust geworden van één ding als ik aan verhalen over deze onderwerpen werk: de neiging om zeer gendergebonden taal te gebruiken. Overweeg om vagina’s en vulva’s ‘lady bits’ te noemen in plaats van hun echte naam te gebruiken, of te zeggen dat menstruatie iets is ‘dat je een vrouw maakt’. Voor sommigen lijkt dit misschien onschuldig (en het is zeker normaal geworden in de Amerikaanse cultuur), maar het verband tussen menstruatie en vrouwelijkheid is problematisch en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk.

Dit komt niet alleen omdat veel mensen geen menstruatie krijgen vanwege PCOS, anticonceptie, een hysterectomie of de menopauze. Dit komt ook omdat veel transgendervrouwen zonder baarmoeder mogelijk geen menstruatie krijgen, terwijl transmannen of gender-non-conforme mensen die wel een baarmoeder hebben dat wel kunnen. Simpel gezegd: niet elke vrouw wordt ongesteld en niet alle mensen die ongesteld worden zijn vrouwen.

Dit is geen nicheprobleem. Hoewel het moeilijk is om nauwkeurige statistieken te verkrijgen over de transgender- en gender-non-conforme bevolking, schatten deskundigen dat er in de Verenigde Staten minstens een miljoen transgendervolwassenen zijn. Volgens een enquête van de Human Rights Campaign uit 2012 onder LGBTQ-jongeren identificeerde bijna 10 procent van de respondenten zichzelf als ‘transgender’ of ‘het andere geslacht’. (En ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat de zichtbaarheid van de transgender- en gender-non-conforme bevolking alleen maar is toegenomen in de zes jaar sinds dit onderzoek werd uitgevoerd.) Dit is een aanzienlijke populatie, maar nog steeds de manier waarop we erover praten periodes weerspiegelen deze diversiteit helemaal niet – wat een grote impact kan hebben op de gezondheid en het mentale welzijn van mensen wier baarmoeder niet netjes in de categorie ‘vrouw’ past.

De schade die voortkomt uit het genderiseren van iemands gezondheidsbehoeften

De opvatting dat alleen vrouwen (met name cisgendervrouwen) ongesteld worden, kan van invloed zijn op het vermogen van transgender- en gender-non-conforme mensen om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg die ze nodig hebben. “Veel van mijn patiënten zullen zeggen dat ze zich ongemakkelijk voelen als ze over hun lichaam of seksuele reproductieve gezondheid praten als ze de spreekkamer binnenlopen”, zegt Meera Shah, MD, medisch directeur van Planned Parenthood Hudson Peconic. “Ze zijn misschien bang om gestigmatiseerd of gediscrimineerd te worden.”

De overtuiging dat alleen vrouwen ongesteld zijn en gynaecologische zorg nodig hebben, is zo wijdverbreid dat Dr. Shah zegt dat veel van haar trans- en gender-non-conforme patiënten in het verleden het gevoel hadden dat ze hun artsen moesten leren hoe ze in hun behoeften konden voorzien. Ze moesten voortdurend uitleggen dat ze nog steeds een uitstrijkje of een HPV-vaccinatie nodig hadden, ook al hadden ze zeg bijvoorbeeld dat ze mannelijk zijn, of je moet ze aan hun voornaamwoorden blijven herinneren.

“Als iemand zich identificeert als man en in de samenleving als man doorgaat, kan het zijn dat hij naar een dokterspraktijk gaat om te worden gecontroleerd op een seksueel overdraagbare infectie en niet alle tests krijgt die hij nodig heeft.” – Meera Shah, MD

Als een persoon geen ondersteunende arts heeft of deze emotionele arbeid niet wil of kan verrichten, kan de arts op basis van zijn uiterlijk aannames doen over zijn gezondheidszorgbehoeften. “Als iemand zich identificeert als man en in de samenleving als man doorgaat, kan het zijn dat hij naar een dokterspraktijk gaat om te worden gecontroleerd op een seksueel overdraagbare infectie en niet alle tests krijgt of misschien mist die hij nodig heeft.” zwangerschapstest omdat ze niet vroegen naar hun lichaamsdelen en of ze seks hadden op een manier waardoor ze zwanger konden worden”, zegt dr. Sjah.

Het kan zelfs een probleem worden om toegang te krijgen tot verzekeringen, zegt Anna Kiesnowski, LSW, manager genderservices bij het Mazzoni Center in Philadelphia, dat uitgebreide gezondheids- en welzijnsdiensten aanbiedt in een LGBTQ-gerichte omgeving. “Zorgverzekeringssystemen zijn nog steeds erg binair”, zegt ze. Dat betekent dat als u bijvoorbeeld een transgender man bent maar bij uw geboorte een vrouw bent toegewezen, veel van uw officiële documenten mogelijk nog steeds een “F” in het veld “Geslacht” of “Gender” hebben. (Geboorteakte, paspoort, rijbewijs en ja, de gegevens van uw ziektekostenverzekering.) Maar Kiesnowski zegt dat als de transgenderman al zijn gegevens zou kunnen wijzigen om zijn ware geslacht weer te geven, zijn zorgverzekeraar de dekking voor bepaalde medische aandoeningen zou kunnen weigeren. – Behoefte aan zorg over de hele linie (bijvoorbeeld antibiotica voor een schimmelinfectie of hormonale anticonceptie), aangezien deze diensten doorgaans alleen zijn goedgekeurd voor vrouwen. Volgens Kiesnowski is dit nog een belemmering voor mensen die de zorg krijgen die ze nodig hebben, simpelweg vanwege hun geslacht.

Stigma en schaamte nemen toe

Naast fysieke gezondheid kan de gefeminiseerde manier waarop we over menstruatie praten ook emotionele gevolgen hebben. “Een van de eerste toegangspunten voor jongeren tot seks en seksualiteit is schaamte”, zegt Joanna McClintick, LMSW, coördinator seksuele gezondheid voor jongeren bij The Center in New York City, een belangenbehartigings-, gezondheids- en culturele organisatie die zich inzet voor het vervullen van de behoeften van mensen. voor de LGBTQ-gemeenschap. Voor de meeste mensen, zegt ze, zijn hun eerste ontmoetingen met seks erg stressvol, zoals het kijken naar porno, dat vaak beladen is met morele connotaties, of per ongeluk zien hoe hun ouders seks hebben, wat gênant is. Het is vergelijkbaar, zo betoogt McClintick, met de manier waarop we over menstruatie leren en erover praten – vaak in het geheim, vaak met schaamte of schaamte. “En veel mensen associëren het krijgen van hun menstruatie met de mogelijkheid om zwanger te worden”, zegt McClintick. Daarom worden de twee concepten vaak geassocieerd met een vergelijkbaar niveau van schaamte en walging in de hoofden van mensen. (Hallo, menstruatiestigma!)

Dit stigma en deze schaamte kunnen nog sterker zijn als je je niet als vrouw identificeert en toch ongesteld bent. “Met betrekking tot de gender-non-conforme en transmasculiene gemeenschap kan het voor de eerste keer ongesteld worden of gewoon ongesteld worden heel traumatisch of teleurstellend zijn”, zegt McClintick. Bij sommige kinderen met wie ze werkt, zegt ze dat hun menstruatie verdriet of angst kan veroorzaken over hoe ze zullen uitgroeien tot hun volwassen lichaam. “Deze tekenen van de puberteit en hoe de biologie kan bepalen hoe we blijven groeien, kunnen zorgwekkend zijn”, zegt ze. Alleen al de ervaring van een maandelijkse menstruatie kan genderdysforisch zijn, voegt ze eraan toe, waardoor mensen zich nog meer op gespannen voet voelen tussen hun lichaam en hun identiteit.

“Met betrekking tot de gender-nonconforme en transmasculiene gemeenschap kan het voor de eerste keer ongesteld worden of gewoon ongesteld worden heel traumatisch of teleurstellend zijn.” – Joanna McClintick, LMSW

Aan de andere kant kan het uitblijven van een menstruatie net zo verontrustend zijn voor transgendervrouwen en anderen die zich identificeren als vrouw, maar mogelijk geen baarmoeder hebben. Kiesnowski zegt dat ze met veel transgendervrouwen heeft gewerkt die ‘rouwen’ omdat ze niet menstrueren of zelf kinderen kunnen krijgen – niet noodzakelijkerwijs omdat ze kinderen willen, maar ook omdat ze hopen dat de zwangerschap hun vrouwelijkheid zal bevestigen. “En [women are] zoveel meer dan dat”, zegt Kiesnowski.

Een betere weg vooruit

Dus wat kunnen we doen om dit te veranderen? Laten we eerst de supergeslachtelijke taal afkoelen. “Ik vraag me af of gesprekken of taalgebruik meer inclusief en transbevestigend waren, als menstruatie niet zo sterk geassocieerd zou worden met het vrouw-zijn, het misschien niet zo verontrustend zou zijn”, zegt McClintick. Zowel zij als Kiesnowski gebruiken termen als ‘mensen met menstruatie’, ‘mensen die menstrueren’ of ‘mensen met baarmoeders’ wanneer ze met hun cliënten werken en in het algemeen.

Zo ook zegt dr. Shah zegt dat ze veel feedback heeft gekregen van patiënten die vinden dat zelfs het woord ‘menstruatie’ geladen is met zulke sterke vrouwelijke associaties en dat ze het niet graag gebruiken om hun eigen ervaringen te beschrijven. Daarom probeert ze haar taalgebruik zo te houden. genderneutraal mogelijk. “Ik zeg standaard altijd ‘maandelijkse genitale bloeding'”, zegt ze. “Als [my patients] laten we zeggen punt, dan zal ik die taal gebruiken, maar ik zal openen met [monthly genital bleeding].”

De taalvoorkeuren van iedereen zijn ook anders, voegen de experts toe, en daarom is het belangrijk om iemand te ontmoeten waar hij of zij zich bevindt. “Terwijl de ene persoon in algemene termen over zijn geslachtsdelen praat, wil een andere transvrouw misschien graag over zijn penis of zijn testikels praten”, zegt Kiesnowski.

Naast taal betoogt McClintick dat bedrijven die producten maken voor specifieke perioden nog een lange weg te gaan hebben voordat ze echt inclusief zijn. Ze haalt het historische ondergoedbedrijf Thinx aan, dat in 2016 de krantenkoppen haalde omdat het een transman in een advertentie in de metro van New York plaatste. Ze zegt dat dit aanvankelijk erg spannend was voor veel van de jonge mensen met wie ze bij The Center werkte, totdat ze de Thinx-website op de URL shethinx.com bezochten. “Ze waren teleurgesteld dat dit geslachtsvoornaamwoord werd gebruikt om het ondergoed te beschrijven, en dat het niet echt transmasculine of transmasculine-inclusief aanvoelde.” McClintick voegt eraan toe dat menstruatieproducten consequent in roze en paars worden verpakt en in de drogisterij-sectie liggen. Er worden ‘vrouwelijke hygiëne’ verkocht – dit alles kan ervoor zorgen dat iemand die zich niet als vrouw identificeert zich anders voelt over de aankoop van deze producten.

Als het gaat om toegang tot gezondheidszorg, zegt dr. Shah moedigt aanbieders aan om zich te concentreren op gedrag in plaats van op genderaannames. “Het is heel belangrijk om iemands identiteit te respecteren… maar je moet je ook concentreren op het gedrag dat hij of zij vertoont ten opzichte van andere mensen, zoals vragen welke lichaamsdelen worden gebruikt voor seks”, zegt ze – en om open en onopvallend te zijn – bevooroordeeld tegenover deze gedragingen. Deze dialoog helpt artsen de meest nauwkeurige zorg te bieden (afhankelijk van wat ze horen, weten ze dat ze de mond en anus van een persoon moeten uitstrijken op SOA’s, bijvoorbeeld niet alleen de vagina), en kan uiteindelijk leiden tot betere zorg en tot betere resultaten voor de patiënt.

We hebben allemaal nog veel werk te doen om genderassociaties uit menstruaties te verwijderen – en het zal zeker een tijdje duren voordat mensen ermee in het reine komen. Maar het is een belangrijk onderdeel van de voortdurende strijd tegen het algemene stigma rond menstruatie, zegt Kiesnowski. “We willen niet alleen deze cultuur van schaamte ontmantelen en vernietigen, we willen mensen ook de kans geven om echt openlijk te praten”, zegt ze. En dat betekent dat alle mensen, ongeacht hun identiteit of huidige menstruatiestatus, deel moeten uitmaken van het gesprek.

Wil je minder onzin rondom je menstruatie? Hier is sprake van periodeneutraliteit. Ik zeg het je ook niet graag, maar periodesynchronisatie is een totale mythe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *