Ontspannen of natuurlijk, gezond getextureerd haar vergt werk

By | September 8, 2023

WToen ik in 2014 besloot tot een natuurlijke haarbehandeling, ging ik ervan uit dat gezond haar een garantie was als ik mijn reguliere ontspanningsafspraken en tweewekelijkse zijdepersen zou overslaan. Destijds leek het alsof mijn voorouders de gezondheid van het haar in mijn DNA hadden ingebakken, en het enige dat ik hoefde te doen om de vruchten te plukken was het omarmen van mijn natuurlijke textuur. Maar zoals ik in de bijna tien jaar daarna heb ontdekt, werkt het niet op die manier.

‘Natuurlijk’ haar wordt al lang geassocieerd met eenvoud, gezondheid en, eerlijk gezegd, superioriteit, wat verklaart waarom zoveel vrouwen (waaronder ikzelf) de afgelopen jaren hebben besloten de overstap te maken. Tussen 2017 en 2020 is het percentage zwarte vrouwen dat een natuurlijke haartextuur verlangt met 23 procent gestegen, en gedurende die tijd is de natuurlijke levensstijl synoniem geworden met het omarmen van je ware zelf. Het opgeven van relaxers was een manier om te breken met eurocentrische schoonheidsnormen en in plaats daarvan een routine te omarmen die minder onderhoud vergt en beter is voor je haar. En voor mij leek het een manier om op een natuurlijke manier aan de coolste kindertafel te zitten en tegelijkertijd mijn hoofdhuid en haar terug te brengen naar de gezondste versie.De afgelopen acht jaar heb ik echter op de harde manier geleerd dat ‘natuurlijk’ niet automatisch ‘bloeiend’ betekent. Zeker: als je op je natuurlijke huidtextuur let, hoef je misschien niet elke zes weken naar de kapper om je relaxer op te frissen. Maar het vergt nog steeds evenveel, zo niet meer, inspanning om het vol te houden – en heel veel liefde, energie en aandacht om gezond te blijven.

‘Natuurlijk’ betekent niet noodzakelijkerwijs ‘gezond’

Vanwege de potentiële risico’s die gepaard gaan met het gebruik van chemische relaxers – zonder de juiste verzorging kunnen ze de integriteit van uw haar vernietigen; en de formules zijn losjes verbonden met verschillende gezondheidsproblemen – veel mensen geloven dat het elimineren ervan alleen maar hoeft te gebeuren om het haar weer gezond te maken. Maar volgens Tippie kortervooraanstaand kapper en mondiaal artistiek directeur bij Mizani, dat is niet noodzakelijk het geval.

“De misvatting is dat natuurlijk haar gezonder is”, zegt ze. “Als je er tijd en energie in steekt, maakt het niet uit als je dat niet doet.

Ze herinnert zich een voormalige cliënte die op natuurlijke wijze probeerde de droogte die ze ervoer als gevolg van chemische behandelingen aan te pakken, maar ontdekte dat de omschakeling het tegenovergestelde effect had. “Haar haar begon te breken omdat haar natuurlijke haar strakker was dan ze had verwacht, dat wil zeggen, het was droger, dikker, grover en had meer verzorging en tijd nodig om te ontspannen”, zegt ze.

Hoewel er een groot aantal doe-het-zelf-meisjes zijn die sterk zijn, kan het schadelijk zijn om natuurlijk te gaan zonder consequent gezonde haargewoonten te ontwikkelen. “Het verzorgen van natuurlijk haar kost eigenlijk zoveel tijd, energie en moeite”, zegt Aicha Ouermi, haarstylist en nationaal docent bij Phyto. “Zelfs met de hele beweging van tien jaar geleden om terug te gaan naar natuurlijk haar… het zag er supergemakkelijk uit als je al deze tutorials op YouTube bekeek, en veel mensen raakten erin verwikkeld en deden dat niet. Realiseer je niet dat ze je haar daadwerkelijk kunnen beschadigen.

Aangezien natuurlijke haarverzorging niet noodzakelijkerwijs het magische wondermiddel voor de haargezondheid is dat ons was beloofd, hebben veel vrouwen ervoor gekozen terug te keren naar relaxers om gemak en beheersbaarheid in hun routine op te nemen. Google zoekt naar ‘stijltang’.“Sinds 2020 zijn de zaken langzaam en gestaag verbeterd en mijn TikTok-feed staat vol met video’s van meisjes die een pauze krijgen na bijna tien jaar natuurlijk te zijn geweest.

Maar ondanks deze gewekte interesse blijven chemische behandelingen een controversiële keuze: meisjes plaatsen hun ontspannen haarvideo’s met triggerwaarschuwingen op TikTok. En aangezien veel mensen in de natuurlijke haarindustrie chemische behandelingen nog steeds afkeuren, is er in de commentarensectie discussie over de vraag of chemisch gesteild haar wel of niet gezond kan zijn. Maar volgens de profs kan het zeker wel. Een gezonde haarstructuur heeft niets te maken met de vraag of het natuurlijk of chemisch behandeld is. Het hangt af van de moeite die u in het onderhoud steekt.

Je haar kan onder alle omstandigheden gezond zijn

Het vinden van de juiste producten voor getextureerd haar – of je het nu natuurlijk draagt ​​of niet – is in de loop van de tijd gemakkelijker geworden dankzij de toenemende financiering en steun voor merken van Black. Als je eenmaal een solide arsenaal aan producten hebt, zegt Harris dat er drie belangrijke dingen zijn die je in gedachten moet houden om een ​​‘goed’ regime te behouden.

“Het belangrijkste is om te weten wat je haar nodig heeft”, zegt hij. “Nummer twee is het begrijpen van de frequentie van haarverzorging. Wast u op de juiste frequentie? Bescherm jij je haar elke nacht? En let ten slotte op hoe je haar reageert op de producten die je gebruikt. Gebruikt u de juiste producten en technieken op basis van hoe uw haar reageert?”

Hoe je natuurlijk haar gezond kunt houden

Het belangrijkste om te onthouden bij de verzorging van natuurlijk haar is dat hydratatie cruciaal is. “Het vermogen om vocht te herstellen is erg belangrijk als je kroeshaar, krullend haar hebt, dus ik ben een groot voorstander van diepe conditionering”, zegt Adeline Kikam, DO, board-gecertificeerde dermatoloog en oprichter van Brown Skin Derm. Het toevoegen van een diepe conditioner met een warmtekap zal helpen om de zaken naar een hoger niveau te tillen.

“Toen ik wist dat ik voor natuurlijk zou gaan, had ik al een goede, gezonde routine voor mijn haar”, zegt Ouermi, die tien jaar geleden voor natuurlijk ging na tien jaar relaxers te hebben gebruikt. “Ontspannen of natuurlijk, voor mij heeft het mijn routine helemaal niet veranderd. Behalve het stylinggedeelte, dat was compleet anders. Als mensen geen goed regime volgen voordat ze op natuurlijke wijze gaan, kan dit zeker ernstige problemen met zich meebrengen.”

Zorg ervoor dat je het haar regelmatig ontwart (idealiter met een ontwarrende conditioner) en style met je vingers in plaats van met een borstel, vooral als het haar nat is.

Zo blijft steil haar gezond

“Zolang je goede producten, voorbereiding, bescherming, levensstijl en verzorging hebt, kun je je haar zeker regelmatig steil dragen zonder het te beschadigen”, zegt Al Campbell, een in Chicago gevestigde Mizani-kunstenaar en haarstylist. Hij voegt eraan toe dat het eigenlijk ontspannend is om je haar steil te dragen beter voor zijn gezondheid als hittestyling. “Waarom ontspannen we het haar niet en hervormen we de haarverbindingen zodat het permanent glad en gezond is, in plaats van het permanent te beschadigen door hitte?”, zegt hij.

Om ontspannen haar gezond te houden, moet u ervoor zorgen dat u hechtvormende producten in uw routine opneemt om de effecten van chemische behandelingen tegen te gaan. “Het aanbrengen van eiwitten is zo belangrijk omdat chemisch ontkrullen de eiwitbindingen in je haar afbreekt”, zegt Candace Mitchell Harris, medeoprichter en CEO van Myavana, een schoonheidstechnologiebedrijf. “Bij elke behandeling die je doet, moet je denken: ‘Als ik mijn haar op deze manier verander, hoe kan ik het dan vervangen? Hoe kan ik ze versterken?’ zodat het niet verder beschadigd raakt.

U kunt ook iets minder harde afvlakkingsmethoden gebruiken. Ouremi is bijvoorbeeld dol op de Phyto Relaxer ($ 65) omdat deze is gemaakt met volledig natuurlijke ingrediënten en ingrediënten die de band opbouwen. En een keratinebehandeling zou een goed alternatief kunnen zijn voor een relaxer, omdat deze warmte gebruiken om de bindingen te veranderen in plaats van ze te verbreken. Bovendien krijgt het haar na enkele maanden zijn natuurlijke textuur terug.

Bovendien kunnen maandelijkse stoombehandelingen (indien niet tweewekelijks) ervoor zorgen dat uw haar vocht vasthoudt. “Tachtig procent van je haarproblemen komt voort uit het niet voldoende vasthouden van vocht; droogheid is de belangrijkste oorzaak van haarbreuk”, zegt Harris. “Stoomtherapie verhoogt echt het vasthouden van vocht.”

Ik vervolg mijn eigen haarreis

Na bijna een decennium van minimale doe-het-zelf-natuurlijke haarverzorging (als je dat zo mag noemen), gaf ik eindelijk toe en ging met mijn achterste in een salonstoel zitten. Het beheer van mijn Type 4-spoelen wordt nu toevertrouwd aan een geduldige professional die regelmatig trimmen, diepe conditionering en stoombehandelingen uitvoert. Ik gebruik 2023 om me te concentreren op het herstellen van mijn haar na jaren van verwaarlozing en het creëren van veel beschermende stijlen. En misschien ga ik volgend jaar gewoon wat spelen en een keratinebehandeling krijgen. In ieder geval zal ik ervoor zorgen dat ik de basisprincipes van haarverzorging onder de knie krijg en mijn lokken sterk, gevoed en gezond houd op een manier die voor mij hanteerbaar en realistisch is.

“Denk na over realistische behandelplannen die je nodig hebt om je haar gezond te houden, en denk dan na over hoe jij je het beste voelt”, zegt Harris. “Hoe gaat het Jij Wil je je haar dragen? Uiteindelijk gaat het erom waar jij je het beste bij voelt, en dat is voor ieder persoon verschillend. Niet iedereen hoeft natuurlijk te zijn of krullend haar te dragen – het gaat erom hoe jij er op je best uitziet en je goed voelt.”

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *