Nieuwe kenmerkende geuren gaan verder dan een noot| Goed+Goed

By | September 13, 2023

A De kenmerkende geur is als een visitekaartje: het vertegenwoordigt een zeer persoonlijk deel van de identiteit van de drager en heeft het vermogen om zijn verhaal zonder woorden te vertellen. De reden voor deze kracht is de verbinding tussen geur en de hersenen. Rachel Herz, PhD, universitair hoofddocent en neurowetenschapper aan de Brown University die gespecialiseerd is in de psychologische wetenschap van geur, zegt dat geur nauw verweven is met onze emoties, omdat het een directe verbinding heeft met de drie kritieke gebieden van de hersenen: de orbitofrontale cortex, de hippocampus en de amygdala, die elk geassocieerd zijn met gedrag, geheugen en emoties. Dit aangeboren verband tussen geur en emotie kan verklaren waarom mensen hun kenmerkende geur met dezelfde wreedheid bewaken als ze het chocoladekoekjesrecept van hun grootmoeder bewaken.

Daarom is het logisch dat merken letten op hoe serieus consumenten de zoektocht naar hun kenmerkende geur nemen. NPD Group voorspelt zelfs dat geur in 2023 de categorie met de grootste weerklank zal zijn onder schoonheidsshoppers. Maar met de opkomst van TikTok en influencers die optreden als ieders grote zus en broer, verliezen kenmerkende geuren hun individualiteit en worden ze overgenomen door een handvol grote spelers: Le Labo Santal 33, Phlur Missing Person, Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 en Yves Saint Laurent Libre Intense, om er maar een paar te noemen.

De collectieve obsessie met deze geselecteerde geuren en hun luxeprijzen is waarschijnlijk een gevolg van de jaren die de samenleving in een minder luxueuze pandemie heeft doorgebracht. Het grootste probleem is dat tegen de tijd dat mensen denken dat ze hun persoonlijke geur hebben gevonden, deze geuren ook op de For You-pagina van iedereen terecht zijn gekomen. En hoewel iedereen graag zijn favoriete anti-opgezwollen oogcrème of essentiële geurende wintercrème deelt, wil niemand tijdens het diner net zo ruiken als alle anderen. Zo werd er in het verleden tenminste over gedacht.

“Als je naar de geschiedenis kijkt, is parfum altijd een weerspiegeling geweest van het huidige sociale klimaat”, zegt Herz. Vroeger wilde de samenleving uniek zijn, maar het huidige klimaat is meer gericht op onze behoefte om tot een gemeenschap te behoren, zegt Lee Phillips, LCSW, psychotherapeut en gecertificeerd seks- en relatietherapeut. “Daarom zien we een toestroom van mensen die dezelfde outfits en kenmerkende geuren dragen met kalmerende en warme tonen zoals bloemen en bourbon vanille.”

Deze aantekeningen bieden troost omdat ze worden geassocieerd met positieve herinneringen en neurologische voordelen hebben. Vanille kan bijvoorbeeld endorfines in de hersenen activeren die de bloeddruk en angst kunnen verlagen, terwijl bourbon (dat ruikt naar een combinatie van vanille en karamel) ontspanning bevordert door ‘iemand te omhullen met een wolk van zoete jeugdherinneringen’. zegt dr. Philips. Op dezelfde manier hebben bloemige tonen een stemmingsverbeterend effect bij mensen omdat ze een drietal ‘gelukshormonen’ in de hersenen activeren, waaronder serotonine, dopamine en oxytocine, waardoor de hersenen worden verzadigd met ‘gelukkige olie’. hij zegt.

Hoewel budgettaire beperkingen ooit veel mensen ervan weerhielden zichzelf op parfum te trakteren, heeft de pandemie zakgeld vrijgemaakt doordat uitgaven als uit eten gaan en reizen zijn opgeschort. “We zien dat jongere generaties de kans krijgen om deze luxe geuren te ontdekken en erin te investeren, die ooit voorbehouden waren aan vrouwen van in de dertig en veertig”, legt Suzy Nightingale uit, geurexpert, journalist en mede-presentator van de Op de geur Podcast.

De verschuiving naar gemeenschap en het verlangen om deel uit te maken van iets dat groter is dan wijzelf, heeft een ander exclusief niveau van de parfumindustrie tot stilstand gebracht: smaakdiefstal. Het stelen van iemands kenmerkende geur, opzettelijk of onopzettelijk, werd ooit beschouwd als de ultieme doodzonde voor parfums, maar dat is tegenwoordig niet langer het geval. De afgelopen jaren zorgt het ruiken en ruiken van dezelfde geuren voor een gevoel van saamhorigheid. Bovendien ruikt geen enkel parfum bij twee personen precies hetzelfde. “Je DNA, je huidtype, wat je hebt gegeten (tot twee weken eerder), de temperatuur, je hormonen – al deze dingen kunnen de geur van een geur bij jou drastisch veranderen in vergelijking met die van anderen”, legt Nightingale uit.

Wat betekent dit voor de toekomst van kenmerkende geuren? Zoals dr. Zoals Herz het stelt: geurtrends slingeren als een slinger. “We bevinden ons nu misschien in een gourmand, zoete, zelfde trend, maar de populariteit van unieke, kenmerkende geuren zal terugkeren”, zegt ze. “Ze zijn zeker niet helemaal verdwenen. Er is altijd een groep geweest die draagt ​​wat ze willen en met hun geur een onderscheidend statement wil maken.” Naarmate mensen ouder worden en meer levenservaring (en geurervaring) opdoen, voelen ze zich comfortabeler in het dragen van wat ze leuk vinden – ook al is het geen bestseller.

Ja, er zullen mensen zijn die geurtrends volgen, zegt Dr. Hertz. “Maar over het algemeen zullen mensen blijven doen wat ze willen met hun geuren, omdat geuren zo verweven zijn met het leven – van identiteit, emoties, herinneringen en routines tot…” de manier waarop mensen gemeenschappen opbouwen en met elkaar omgaan.

Onze redactie selecteert deze producten zelf. Als u via onze links een aankoop doet, kan Well+Good een commissie ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *