Mythen over vruchtbaarheidsbevorderende voedingsmiddelen ontkracht door experts

By | September 16, 2023

DJe vriendengroep staat dicht bij het feit dat je probeert zwanger te worden, en iedereen lijkt een mening te hebben over wat je moet doen om je kansen te vergroten. Je zou de naam kunnen horen van een acupuncturist die wonderen verricht. Een ander kan een lijst delen met hun supplementensuggesties of de exacte vruchtbaarheidsbevorderende voedingsmiddelen en kruiden die ze in hun ochtendsmoothie gebruiken.

Je bedoelt het misschien goed, maar advies uit de tweede hand (of goede tips in de diepten van een Reddit-forum) is een voedingsbodem voor verkeerde informatie en verwarring. Als u overweegt uw eetgewoonten te veranderen, supplementen te nemen of kruiden aan uw welzijnsroutine toe te voegen in de hoop de vruchtbaarheid te vergroten, is het erg belangrijk om direct advies in te winnen bij vertrouwde experts.

Met dat in gedachten hebben we Tracy Lockwood Beckerman, RD, een voedingsdeskundige en auteur van: De betere oplossing voor jouw menstruatie Anita Sadaty, arts op het gebied van integratieve gynaecologie en functionele geneeskunde, en Rashmi Kudesia, arts op het gebied van reproductieve endocrinologie en onvruchtbaarheid, verhelderen drie belangrijke mythen waarin veel mensen geloven als het gaat om het verband tussen voeding en vruchtbaarheid.

Mythe 1: Het toevoegen van slechts één specifiek kruid of ingrediënt aan je routine zal de vruchtbaarheid vergroten

“Er bestaat een nauw verband tussen het voedsel dat we eten en de effecten ervan op de vruchtbaarheid”, zegt Beckerman. “Voedsel heeft de kracht om het lichaam groen licht te geven voor ‘vruchtbaarheid’… Het is bewezen dat aanpassingen van voeding en levensstijl de vruchtbaarheid met bijna 70 procent verhogen.”

Maar “de grootste mythe is dat een bepaald voedingsmiddel of supplement op wonderbaarlijke wijze je vruchtbaarheid zal verbeteren”, zegt Dr. Verdrietig. In plaats daarvan zegt ze dat het hele dieet belangrijker is dan slechts één voedingsmiddel of ingrediënt. “Alles wat de normale insulinebalans verstoort, zal je hormoonbalans en de kwaliteit van je ovulatie ruïneren”, zegt ze. Daarom adviseert ze klanten vaak om hun inname van verwerkte suikers en koolhydraten te beperken.

“De meest wijdverbreide mythe heeft betrekking op de ananas, die onofficieel het symbool is geworden van de wereld van onvruchtbaarheid”, zegt Dr. Kudesia. “Er is echter geen echt wetenschappelijk bewijs dat deze aanpak ondersteunt”, zegt ze. Dus…eet ananas als je ervan houdt, maar verwacht geen wonderen.

Volgens Tracy Lockwood Beckerman, RD, zijn dit de beste (en slechtste) voedingsmiddelen voor de vruchtbaarheid:Wat betreft welke voedingsmiddelen en voedselgroepen nuttig kunnen zijn, zegt Beckerman dat vooral onverzadigde vetten (zoals olijfolie, noten, zaden en avocado’s) in verband zijn gebracht met een verbeterde vruchtbaarheid. “Noten als walnoten zijn uniek omdat ze de grootste hoeveelheid omega-3-vetzuren van alle noten bevatten”, zegt Beckerman. “We weten dat omega-3-vetzuren ontstekingen helpen onderdrukken en de bloedstroom in het lichaam verbeteren, wat kan helpen onze voortplantingsorganen in onberispelijke staat te houden. Bovendien bevatten walnoten magnesium, wat ervoor kan zorgen dat gladde spieren, zoals de baarmoeder, ontspannen blijven, zodat de bevruchting enige tijd kan duren.” Plaats het in een koele, kalme en beheerste omgeving. Bovendien zegt ze dat een dieet met veel enkelvoudig onverzadigde vetten (die allemaal voorkomen in de hierboven genoemde voedingsmiddelen) geassocieerd is met een lager risico op ovulatoire onvruchtbaarheid, wat onvruchtbaarheid is als gevolg van ovulatieproblemen.

Als je denkt dat al dit advies veel lijkt op het mediterrane dieet, dan heb je gelijk. dr. Kudesia zegt dat dit niet alleen het beste dieetplan is voor de gezondheid van het hart, maar ook een goed plan als het gaat om je vruchtbaarheid. “Het mediterrane dieet is een ideaal eetpatroon als je zwanger probeert te worden, omdat het zich richt op verse groenten, bonen en noten en onverzadigde oliën”, zegt ze, eraan toevoegend dat het beperken van bewerkte voedingsmiddelen, vlees en alcohol ook een goede regel is. mensen die hun vruchtbaarheid willen vergroten. “Deze aanpak werkt omdat het de inname van eiwitten en noodzakelijke voedingsstoffen op de gezondste manier maximaliseert, ontstekingen vermindert en de inname van voedingsmiddelen beperkt die het slechtst zijn voor onze stofwisseling. Voor vrouwen met overgewicht kan dit dieet ook nuttig zijn.” [healthy weight management] Dit zou de vruchtbaarheid kunnen verbeteren en het aantal miskramen kunnen verminderen”, zegt ze.

Mythe 2: Zeevruchten zijn slecht voor zwangere vrouwen – en voor vrouwen die proberen zwanger te worden

Volgens de American Pregnancy Association is het alleen nodig om vissen met een hoog kwikgehalte, zoals zwaardvis en kingfish, uit te sluiten. Andere voedingsmiddelen zoals tonijn uit blik en gekookte zalm liggen nog steeds op tafel – en zijn belangrijk voor de prenatale gezondheid dankzij al die omega-3-vetzuren en B-vitamines. Om deze reden beveelt de FDA aan dat zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven 8 tot 12 ounces kwikarme vis per week eten.

Hetzelfde geldt als u probeert zwanger te worden. “Vrouwen die acht of meer porties zeevruchten per cyclus aten, bleken sneller zwanger te worden dan vrouwen die zelden zeevruchten aten”, zegt Beckerman. “Kies indien mogelijk biologische en wilde producten om blootstelling aan extra hormonen te voorkomen.”

Mogelijk wilt u ook visolie overwegen om de volgende redenen:Mythe 3: Eten om de vruchtbaarheid te vergroten moet streng en gereguleerd zijn

Zowel Beckerman als Dr. Sadaty benadrukt dat het specifiek is voedingsstof die verband houden met het verhogen van de vruchtbaarheid, en het is het beste om deze voedingsstoffen uit een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te halen en niet alleen elke dag exact dezelfde maaltijden te eten. (Goed advies dat je overigens altijd moet opvolgen.) “Dat bestaat niet een Voedingsmiddelen waardoor iemand wel of niet zwanger kan raken”, zegt Beckerman. “Als het om eten gaat, begin dan met het aanbrengen van kleine veranderingen in uw dagelijkse routine om deze meer op de vruchtbaarheid te richten, zoals het toevoegen van meer plantaardige eiwitten in plaats van vleeseiwitten, het strooien van noten of zaden in uw ochtendparfait in plaats van ontbijtgranen of het eten van meer zeevruchten.

“Superfoods voor vruchtbaarheid zijn doorgaans voedzame, vezelrijke voedingsmiddelen die bepaalde voedingsstoffen bevorderen die positieve effecten hebben op de vruchtbaarheid, maar voor zover ik uit onderzoek weet, is van bepaalde voedingsmiddelen niet onderzocht dat ze bijzonder vruchtbaarheidsbevorderend zijn. ” zegt dr. Sadaty.

Als het gaat om het stimuleren van de vruchtbaarheid door middel van voedsel, zeggen beide experts dat het belangrijkste is om je blootstelling aan ontstekingsveroorzakende voedingsmiddelen te beperken, wat je als gezonde eter waarschijnlijk al doet. “Voor het optimaliseren van de vruchtbaarheid zijn geen hightech of dure add-ins nodig”, zegt Beckerman. Hoewel uw vrienden, collega’s of buren wellicht goede bedoelingen hebben met het aanbevelen van ‘wonderwerkende’ supplementen, is er geen reden om uw budget op te blazen en ze allemaal te proberen.

Hier is het oordeel over de vraag of vruchtbaarheid genetisch bepaald is. En waarom vruchtbaarheid voor vrouwen meer betekent dan alleen het krijgen van kinderen.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *