Moeten mammografieën pijnlijk zijn? Nee – verlicht het ongemak op deze manier

GEen mammografie laten maken zal nooit aanvoelen als een ontspannende spabehandeling. Maar moeten mammografieën pijnlijk zijn? Nee. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de test fysiek en emotioneel minder ongemakkelijk te maken.

Hoe nerveus of angstig u zich ook voelt over een mammografie, screening is essentieel voor de vroege detectie van borstkanker, zegt radioloog Dana Bonaminio, MD, die gespecialiseerd is in borstbeeldvorming en beeldgeleide procedures. “Eén op de acht vrouwen krijgt tijdens haar leven de diagnose borstkanker. Routineonderzoeken kunnen Het sterftecijfer door borstkanker met 40 procent terugdringen1en kan de ziekte detecteren voordat deze groot genoeg is om symptomen te voelen of te veroorzaken”, legt Dr. Bonaminio.

“Routinescreening kan het sterftecijfer door borstkanker met 40 procent terugdringen.” – Dana Bonaminio, MD

Ze zegt dat vroege detectie van borstkanker niet alleen de overlevingskansen verbetert, maar de behandeling ook gemakkelijker en betaalbaarder kan maken. Jaarlijkse mammografieën zijn de beste manier om de tumorgroei in de gaten te houden, zodat deze niet onopgemerkt blijft en zich naar latere stadia verspreidt, waardoor de behandeling invasiever wordt.


Experts in dit artikel

 • Dana Bonaminio, MD, radioloog gespecialiseerd in borstbeeldvorming en beeldgeleide procedures

Om ervoor te zorgen dat we het examen niet uit de weg gaan, deelt ze hier de mammografie-informatie die iedereen met borsten zou moeten weten, evenals haar beste tips die kunnen helpen mammografieën minder pijnlijk te maken – zowel fysiek als mentaal.

Wat kun je verwachten van een mammografie?

Een deel van de mammogramangst die veel mensen hebben, heeft te maken met simpelweg niet weten wat ze kunnen verwachten. Dus dr. Bonaminio door de stappen van een typisch mammografie-examen.

 1. Wanneer u in de onderzoekskamer aankomt, zal een mammografietechnicus u naar de juiste positie op het apparaat begeleiden om ervoor te zorgen dat de best mogelijke beelden worden vastgelegd.
 2. Uw borsten worden één voor één belicht om twee beelden te maken met de mammografiemachine. Eén foto toont de boven- en onderkant van de borst en de tweede van links naar rechts.
 3. Wanneer u een 3D-mammografie-onderzoek ondergaat, beweegt het apparaat in een boog over uw borsten en wordt u mogelijk gevraagd uw adem in te houden tijdens dit deel van het onderzoek.

“Je zult waarschijnlijk ongeveer vier keer compressie ondergaan in verschillende posities en hoeken”, voegt Dr. Bonaminio voegde eraan toe. “Het kan zijn dat u wat ongemak ervaart, maar het onderzoek mag niet pijnlijk zijn.”

dr. Bonaminio zegt dat hoewel een mammografie intimiderend kan lijken, vooral als je nog nooit eerder een mammografie hebt gehad, het hele proces van zeer korte duur is. “Mammografieën zijn snel te maken – een typisch screeningsonderzoek duurt ongeveer 20 minuten, waarbij de daadwerkelijke borstcompressie voor elk beeld ongeveer 10 tot 15 seconden duurt”, zegt Dr. Bonaminio.

Na uw mammografie zal een radioloog uw beelden beoordelen en binnen enkele dagen de resultaten per telefoon of e-mail met u delen.

“Het is heel gebruikelijk dat u wordt teruggebeld voor verder onderzoek, vooral na het eerste mammogram of de basislijnmammografie”, zegt Dr. Bonaminio. “Het kan zijn dat uw radioloog u ook een rapport stuurt over uw borstdichtheid. Als je merkt dat je dichte borsten hebt, vraag dan zeker naar een 3D-mammogram of tomosynthese, waarmee kanker in dicht weefsel beter kan worden gedetecteerd dan met een 2D-mammogram.”

Moeten mammografieën pijnlijk zijn?

Hoewel het ongemak tijdens een mammografie van patiënt tot patiënt kan variëren, zegt Dr. Bonaminio zei dat sommige vrouwen de compressie en borstkompressen die voor een mammografie worden gebruikt, ongemakkelijk vinden.

“Traditionele compressiepaddles zijn ontworpen om plat te liggen en zijn niet inherent flexibel, wat betekent dat ze zich niet aanpassen aan de natuurlijke vorm van de borsten”, legt Dr. Bonaminio. “Bovendien zorgen deze apparaten niet altijd voor een gelijkmatige druk op de borst, wat kan leiden tot pijn en beknelling.”

Gelukkig is de mammografieapparatuur aanzienlijk vooruitgegaan, en deze vooruitgang heeft het examen voor de meeste vrouwen comfortabeler gemaakt. “Veel van de huidige systemen zijn voorzien van gebogen compressiepaddles van acryl die zich naar de borst vormen om beknelling te verminderen”, zegt Dr. Bonaminio. “Het is zelfs aangetoond dat deze gebogen borstpaddles het comfort verbeteren bij 93 procent van de patiënten die eerder matig tot ernstig ongemak rapporteerden bij het gebruik van standaard mammografiecompressietechnologie.”

Ze voegt eraan toe dat sommige patiënten zich ongemakkelijk kunnen voelen tijdens mammografieën, omdat de technicus ze in verschillende posities en hoeken beweegt. Sommige van deze bewegingen voelen misschien niet natuurlijk aan, maar Dr. Bonaminio zegt dat de verschillende posities nodig zijn om tijdens het onderzoek de beste beelden van je borsten vast te leggen.

“Aarzel niet om het uw mammografietechnicus te vertellen als u zich tijdens een examen ongemakkelijk voelt”, zegt Dr. Bonaminio. “Ze kunnen mogelijk uw positie en de compressie van de machine aanpassen om uw ervaring te verbeteren.”

8 manieren om mammografieën comfortabeler te maken

Een sleutel tot een positieve mammografie-ervaring is voorbereiding op succes. Hier zijn de beste tips van Dr. Bonaminio:

 1. Draag een tweedelige outfit (in plaats van een jurk of jumpsuit), omdat u voor het examen uw topje en beha moet verwijderen.
 2. Wees niet bang om vragen aan uw technicus te stellen Je hebt tijdens je examen. De mammografietechnicus kan u helpen bij het uitleggen van elke stap van de procedure en u begeleiden bij de volgende stap.
 3. Plan uw mammografie gedurende één tot twee weken na Jouw menstruatie omdat de borsten het meest gevoelig zijn in de week vóór en tijdens de menstruatie.
 4. Neem een ​​vrij verkrijgbare pijnstiller B. paracetamol of ibuprofen, één uur vóór het mammogram om het ongemak te verlichten.
 5. Vraag uw technicus om een ​​gebogen borstcompressiepeddel te gebruiken (indien beschikbaar), wat beknelling en ongemak kan verminderen.
 6. Vraag om een ​​borstkussen. Het kussen kan compressiepijn verlichten omdat het tussen uw borsten en de bodemplaat van de machine wordt geplaatst.
 7. Informeer uw technicus als u enig ongemak ervaart. Zij kunnen mogelijk de compressieniveaus aanpassen en u helpen in een comfortabelere positie te komen.
 8. Overweeg om uw mammografie-examen rond dezelfde tijd te plannen als dat van een vriend Zodat jullie beiden een ingebouwd ondersteuningssysteem hebben en elkaar ter verantwoording kunnen roepen.

Wat moet u doen als u bang bent voor een mammografie?

Terwijl mensen met een gemiddeld risico op 40-jarige leeftijd beginnen met jaarlijkse mammografieën, zou elke vrouw met borsten al op 25-jarige leeftijd met haar arts over screening moeten praten, suggereert Dr. Bonaminio. “Sommige patiënten kunnen als een hoog risico worden beschouwd vanwege een familiegeschiedenis van borstkanker, dicht borstweefsel of andere factoren”, zegt ze. Het is belangrijk dat u zich niet laat weerhouden door nervositeit om een ​​afspraak te maken.

“Probeer uw mammografie te behandelen als een regulier gezondheidsonderzoek, zoals een tandenpoetsbeurt of een jaarlijks onderzoek. Het onderzoek is een cruciaal hulpmiddel voor het verbeteren van uw gezondheid op de lange termijn”, zegt Dr. Bonaminio. “Je kunt ook een lijst met vragen maken die je aan je arts of mammografietechnoloog kunt stellen om een ​​aantal onduidelijkheden over het examen op te helderen.”

Simpel gezegd: vroege screening redt levens. “Jaarlijkse mammografiescreening blijft ons beste instrument in de strijd tegen borstkanker”, zegt Dr. Bonaminio. “Je eigen belangenbehartiger zijn en een actieve rol spelen in de gezondheid van je borsten geeft kracht!”


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

 1. Monticicciolo, Debra L. et al. “Aanbevelingen voor screening op borstkanker die alle vrouwen met een gemiddeld risico omvatten: update van de ACR en de Society of Breast Imaging.” Tijdschrift van het American College of Radiology, deel 18, nr. 9, 2021, https://doi.org/10.1016/j.jacr.2021.04.021.

 2. Friedewald, Sarah M et al. “Borstkankerpreventie met behulp van tomosynthese in combinatie met digitale mammografie.” JAMA Deel 311.24 (2014): 2499-507. doi:10.1001/jama.2014.6095


Leave a Comment