Met Vent Writing kun je het allemaal privé uiten

HHeb je ooit een sterk geformuleerde brief (lees: vol F-bommen en uitroeptekens) aan je baas, vriend of professor geschreven zonder de bedoeling deze ooit naar hen te sturen? Voelde het… een beetje geweldig? Zo ja, dan gefeliciteerd! Je hebt een vorm van journaling onderzocht die ‘ventwriting’ wordt genoemd. En volgens therapeuten kan het heel goed zijn voor je geestelijke gezondheid En interpersoonlijke relaties. (Ja echt.)

Vent schrijven gaat in wezen over het opschrijven van al je opgekropte boze gedachten en frustraties. Zie het als precies het tegenovergestelde van dankbaarheidsjournaling, waarbij je nadenkt over de dingen waar je dankbaar voor bent, zoals familie, vrienden of het laatste seizoen van Liefde is blind. Ventwriting nodigt je daarentegen uit om te praten over van alles en nog wat je op dit moment boos maakt – een kans om te delen hoe het met je gaat *Echt* Ik heb het gevoel dat ik wordt gepasseerd voor promotie op het werk of gek word door een recente Tinder-affaire. Het gaat erom uw grieven te uiten zonder compromissen te sluiten.

“Het voelt voor mij echt bevrijdend om echt te kunnen uiten wat ik denk, zonder dat iemand anders erbij is die erdoor gekwetst wordt of er een mening over heeft. Ik hoef mezelf niet te censureren.” –– Meredith Erin, CEO van Boredwalk en auteur van Klachtendagboek

Meredith Erin, CEO en mede-oprichter van Boredwalk, vond schrijven zo bevrijdend dat ze speciaal voor deze praktijk een tijdschrift creëerde met de naam ‘ Klachtendagboek. Erin zegt dat ze moeite had met het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek en geen vrede leek te kunnen vinden bij het vinden van de positieve kant van haar leven.

“Ik heb zoveel dingen geprobeerd om verlichting te vinden, waaronder therapie, meditatie en natuurlijk het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek”, zegt Erin. “Ik heb gemerkt dat mijn dankbaarheidsdagboeken altijd op dezelfde manier eindigen, en ik merk dat ik dankbaar ben voor mijn partner, en [my] Cat, en al het andere is verschrikkelijk. Ik heb dankbaarheidsdagboeken nooit nuttig gevonden en hoe meer ik het probeerde, hoe slechter ik me voelde, omdat deze tactiek die zogenaamd voor iedereen werkte, niet voor mij werkte.

De voordelen van Vent Writing

Volgens huwelijks- en gezinstherapeut Gayane Aramayan, LMFT, kan het voortdurend dwingen van jezelf om de positieve kant van de dingen te zien schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid en leiden tot toxische positiviteit – het onauthentieke forceren van een goed humeur, de zogenaamde ‘negatieve’ emoties.“Het kan heel ongezond zijn als we voortdurend de positieve kant bekijken”, zegt Aramayan. “Ik denk dat beide waar kunnen zijn: we kunnen onze gevoelens valideren En zie de positieve kant. Ik kan heel boos zijn, maar ik weet ook dat het morgen een betere dag zal zijn.”

Voordat ze haar carrière in therapie begon, werkte Aramayan als gecertificeerd coördinator woedebeheersing, waar ze mannen en vrouwen hielp om met negatieve emoties om te gaan en deze op een gezonde manier te kanaliseren. In haar werk ontdekte Aramayan dat veel van haar cliënten in hun kindertijd leerden ‘het op te zuigen’, wat later in hun leven tot verkeerd beheerde agressie leidde.

“De meesten van ons hebben niet geleerd of geleerd hoe we met onze gevoelens moeten omgaan, en nu weten we als volwassenen niet wat we ermee moeten doen”, zegt Aramayan. “Woede op zichzelf is niet slecht. Het is een gezonde emotie. Maar het belangrijkste is hoe we het uitdrukken.”

Onderzoekers hebben consequent de krachtige voordelen voor de geestelijke gezondheid van het bijhouden van een dagboek aangetoond. Uit een cumulatief onderzoek van twintig peer-reviewed artikelen over de positieve effecten van het bijhouden van een dagboek op psychische aandoeningen is gebleken dat het regelmatig en effectief bijhouden van een dagboek therapeutisch kan zijn en een positieve invloed kan hebben op onze cognitieve verwerkings- en probleemoplossende vaardigheden.

“Journaling heeft zoveel kracht om duidelijkheid te creëren”, zegt Aramayan. “Het kalmeert verhoogde emoties, activeert het logische deel van onze hersenen en geeft je een moment om na te denken en misschien anders naar de situatie te kijken.”

Aramayan deelt ook dat het bijhouden van een dagboek je een veilige ruimte voor zelfexpressie geeft en de regulering van emoties aanmoedigt, waardoor je dierbaren worden behoed voor een schadelijke uitbarsting en jezelf voor mentale angst. “Als je je gevoelens niet uit, komen ze op andere manieren naar buiten”, zegt ze. “Sommige mensen ervaren een enorme explosie van emoties als ze dingen onderdrukken; sommige mensen krijgen angstaanvallen of driftbuien.”

Het helpt ook dat het ventilatiejournaal volledig privé is, wat betekent dat je zonder beperkingen kunt zeggen wat je wilt. Erin zegt dat schrijven zonder ontvanger een van de redenen is dat schrijven vanuit de lucht zo’n impact heeft gehad op haar geestelijke gezondheid. “Hiermee kan ik al mijn lelijkste gedachten uiten zonder dat ik me zorgen hoef te maken dat een luisteraar ze beoordeelt”, zegt Erin. “Het voelt voor mij echt bevrijdend om echt te kunnen uiten wat ik denk, zonder dat iemand anders erbij is die erdoor gekwetst wordt of er een mening over heeft. Ik hoef mezelf niet te censureren. Ik hoef mijn gedachten niet in te korten om ze voor iemand anders op hun gemak te stellen.”

Klaar om ventschrijven uit te proberen? Hieronder vindt u vijf tips om u op weg te helpen.

5 tips om te beginnen met schrijven

1. Volg een prompt

Voordat je begint met het schrijven van een lange stroom scheldwoorden in je dagboek, raadt Aramayan aan om schrijfprompts te gebruiken om je te helpen schrijven. Met aanwijzingen kunt u specifieke situaties onder ogen zien die u mogelijk van streek hebben gemaakt en kunt u vaststellen wat de negatieve emoties die u voelt teweegbracht. Ze kunnen je hersenen ook helpen een boost te geven als je het niet zeker weet Waarom Je voelt je in de eerste plaats zo waardeloos.

“Als je schrijft: ‘Dit maakt me zo overstuur, dit maakt me boos, ik haat iedereen, en niets maakt me gelukkig’, zal je je niet noodzakelijkerwijs beter laten voelen,” voegt Aramayan toe.

Enkele ideeën voor snel schrijven zijn onder meer:

  1. Wat haat u het meeste aan uw werk?
  2. Wat doet je vriend waardoor je van streek raakt?
  3. Beschrijf een moment waarop je ouders je in verlegenheid brachten.

De schrijfsuggesties in Klachtendagboek zijn specifiek en bevatten een grappige dosis sarcasme, inclusief vragen als “Wat zijn de meest teleurstellende aankopen die je ooit hebt gedaan?” en “Wat zijn de domste moves of tv-programma’s?”

“We hebben de begeleide schrijfprompts opgebroken met duistere, grappige citaten met ruimte om te krabbelen”, zegt Erin. “Om vreselijke dingen kunnen lachen voelt altijd een beetje beter, dus deze dosis humor doorbreekt echt de duisternis.”

2. Censureer jezelf niet

Om te profiteren van alle voordelen van het schrijven van vrije tekst, is het belangrijk dat u uzelf de vrijheid van volledige zelfexpressie gunt. Dit is niet het moment om woorden te hakken of je gedachtenstroom te onderdrukken. Leun op je gevoelens en sta jezelf toe om zonder overgave te schrijven.

Houd er rekening mee dat er geen menselijke ontvanger van uw brief is en dat u daarom geen risico loopt iemand om wie u geeft te beledigen. Dit is jouw kans om te zeggen wat je *wil* zeggen tegen je dierbaren in het echte leven, maar niet uit liefde en respect die je voor hen hebt.

Erin voegt eraan toe dat schrijven zonder remmingen ook een zeker gevoel van opluchting geeft dat zelfcensuur eenvoudigweg niet biedt. ‘Weet je hoe je je beter voelt als je een tijdje ziek bent geweest en eindelijk moet overgeven en een gevoel van opluchting voelt? “Zo voelde ik me toen ik schreef over wat me dwars zat”, zegt Erin.

3. Wees niet bang om kleingeestig te zijn over de kleine dingen

Als het gaat om het ventileren van uw schrijven, is er geen kritiek die te klein is. Is je huisgenoot vergeten zijn natte kleren in de droger te doen? Schrijf erover. Bent u vanochtend op weg naar uw werk door het rode licht gereden? Schrijf erover. Heeft uw kind vandaag last gehad van boezemfibrilleren? Schrijf erover.

Hoewel deze ergernissen in het grote geheel misschien klein lijken, geven ze je nog steeds negatieve gevoelens en zijn ze de moeite waard om te onderzoeken.

“Kleine dingen, zoals iemand die altijd je naam verkeerd spelt of je partner die voortdurend vergeet natte handdoeken op te hangen, kunnen zo triviaal aanvoelen, alsof ze het niet verdienen om gezegd te worden, maar dat betekent niet dat ze dat ook zijn.” zegt Erin. “Deze kleine dingen kunnen aanvoelen als kleine regendruppels die een emmer vullen. Een paar zouden genegeerd kunnen worden, maar duizenden ervan die zich in de loop van de tijd ophopen, kunnen leiden tot een overstroming, en dan verlies je de controle over iets dat klein lijkt, terwijl het in werkelijkheid niet alleen het kleine ding op zichzelf is, maar over alle kleine dingen die je meeneemt. samen.”

4. Lees en denk na over wat je hebt opgeschreven

Nadat je al je grieven hebt geuit, stelt Aramayan voor om bij je woorden te blijven en na te denken over alles wat je hebt geschreven. Wat heeft u in uw brief onthuld over de situatie? Over jou? Welke factoren hebben tot deze negatieve emotie geleid?

Deze belangrijke stap bij het schrijven van ventilatieopeningen stelt je in staat toekomstige conflicten te benaderen met een diepere kennis van wat jou triggert en waarom. Erin voegt eraan toe dat het ook kan onthullen wat jouw Mijn rol in het conflict was om u te helpen de manier aan te passen waarop u in de toekomst met verdeeldheid omgaat.

5. Bewaar het op een veilige plaats

Je dagboek is heilig en het is belangrijk om het als zodanig te behandelen. Kies voor opslag thuis een veilige plek die niet gemakkelijk toegankelijk is voor andere mensen in uw huishouden. Hoewel de gevoelens van uw dagboek zeker niet gekwetst kunnen worden, kunnen de gevoelens van uw dierbaren wel gekwetst worden. Zorg er daarom voor dat u het op een privéplaats bewaart.


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Sohal, Monika et al. “Effectiviteit van journalisering bij de behandeling van psychische aandoeningen: een systematische review en meta-analyse.” Huisartsgeneeskunde en gemeenschapsgezondheid Deel 10.1 (2022): e001154. doi:10.1136/fmch-2021-001154


Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Comment