Menstruatiecyclusfasen en hormonen uitgelegd door artsen

By | September 18, 2023

HHier is een popquiz voor jou: hoe lang duurt de menstruatiecyclus van de gemiddelde persoon? (Nee, je mag er niet op googlen!)

Het spoor bijster? Je bent niet alleen. De gemiddelde persoon brengt ongeveer 40 jaar van zijn leven door met zijn menstruatie. Toch begrijpen de meesten van ons het exacte proces achter onze maandelijkse bloedingen niet volledig. Uit een klein onderzoek uit 2016 bleek dat, hoewel een bemoedigende 80 procent van de vrouwen op de hoogte was van hun reproductieve anatomie, 46 procent niet wist wat ovulatie is en 50 procent niet wist hoe lang de gemiddelde menstruatiecyclus duurt. (Het antwoord is trouwens 28 dagen, hoewel het ook kort kan zijn als 21 dagen en zo lang als 32 dagen.)

Vanuit een puur biologisch perspectief “bestaat de menstruatiecyclus om de zwangerschap te ondersteunen”, zegt Molly Moravek, MD, MPH, reproductieve endocrinoloog en assistent-professor verloskunde en gynaecologie aan de Universiteit van Michigan. Hoe je ook denkt over het krijgen van kinderen, dit is het. “Het is belangrijk dat mensen begrijpen wat er met hun cyclus gebeurt”, voegt Nazaneen Homaifar, MD, MBA, verloskundige en klinisch docent verloskunde, gynaecologie en reproductieve wetenschappen aan de Universiteit van Californië, San Francisco, toegevoegd. Een regelmatige menstruatiecyclus kan een teken zijn van een goede gezondheid en hangt nauw samen met de werking van uw hormonen.

Weten wat er elke maand met je lichaam gebeurt, kan een beetje meer mysterie toevoegen aan het vruchtbaarheidsproces wanneer iemand besluit kinderen te krijgen, zegt dr. Homaifar. “Het is niet zo dat je gewoon seks hebt en zwanger wordt. Dat is wat ons wordt geleerd in seksuele voorlichting, maar je moet er eigenlijk de tijd voor nemen, en er moet veel gebeuren voordat je zwanger wordt.” (Dus coach Carr in Gemene meiden was het de hele tijd fout?)

Om eerlijk te zijn: we pijnigen allemaal onze hersenen, maar het moet gezegd worden dat de menstruatiecyclus erg complex is. Het beïnvloedt de eierstokken, de baarmoeder, delen van de hersenen en een aantal verschillende hormonen. Om het u gemakkelijker te maken, hebben wij contact opgenomen met Dr. Moravek en Dr. Homaifar sprak om de zaak op te lossen. Denk eens aan de officiële zitting van de periodeschool.

Deel één: de folliculaire fase

De eerste dag van uw menstruatie wordt technisch gezien beschouwd als de eerste dag van uw menstruatiecyclus. Het Bureau of Women’s Health meldt dat de gemiddelde menstruatiecyclus 28 dagen duurt, hoewel sommige mensen kortere cycli hebben en anderen iets langere cycli.

Terwijl uw baarmoeder aan het begin van uw cyclus het vaginale slijmvlies afwerpt in de vorm van uw menstruatie (meer daarover zo meteen), zendt de hypofyse ter grootte van een erwt aan de basis van uw hersenen een hormoon uit dat follikelstimulerend hormoon (FSH) wordt genoemd. ) helemaal tot aan de eierstokken. De FSH stimuleert de follikels in de eierstokken (vaten die onrijpe eieren bevatten) om een ​​ei te laten groeien en rijpen, zegt Dr. Moravek.

Terwijl sommige van deze follikels groeien, geven ze het hormoon oestrogeen af ​​in de bloedbaan. Oestrogeen vertelt het endometrium (de bekleding van uw baarmoeder) om te groeien en dikker te worden om een ​​mogelijk bevruchte eicel te ondersteunen. “Dit is allemaal ter voorbereiding op de voortplanting”, zegt Dr. Moravek. “Terwijl het ei groeit, bouwt het lichaam tegelijkertijd een slijmvlies op om een ​​zwangerschap te ondersteunen mocht er zich een voordoen.”

Deel twee: Ovulatie

Zodra uw oestrogeenniveaus hoog genoeg zijn, geven uw hersenen een ander hormoon af, genaamd luteïniserend hormoon (LH), zegt dr. Moravek. De LH-piek (samen met meer FSH), die ongeveer een dag of twee duurt, dwingt je eierstokken om een ​​volwassen eicel in de aangrenzende eileider vrij te geven. Het ei barst letterlijk, of barst door de follikel – iets dat sommige mensen kunnen voelen in de vorm van ernstige kramp of pijn aan de ene of de andere kant. Dit wordt ovulatie genoemd en vindt plaats tussen dag 11 en 21 van uw cyclus.

De kans is het grootst dat iemand zwanger wordt tijdens de periode van drie tot vijf dagen van de ovulatie. Om deze reden is volgens dr. Moravek meten veel vruchtbaarheidstrackers en -kits de LH-niveaus van een persoon – een plotselinge LH-piek is een belangrijke indicator voor de ovulatie. Dit is ook het moment waarop de oestrogeenspiegels het hoogst zijn, wat kan leiden tot meer zin in seks, meer vaginale smering en een nog betere, zuiverdere huid.

Derde deel: de luteale fase

Zodra het ei uit de eierstok komt, blijft het in uw eileider wachten om te worden bevrucht door een sperma. Het kan tot 24 uur na de ovulatie leven. Als het wordt bevrucht, reist het naar de baarmoeder, waar het zich waarschijnlijk in het zachte baarmoederslijmvlies zal implanteren en uitgroeien tot een foetus.

Als de eicel niet wordt bevrucht, begint de zogenaamde luteale fase van je cyclus. Dit is de achterste helft van je cyclus, die ongeveer 14 tot 16 dagen na de eisprong eindigt. De follikel die de eicel vrijgeeft, wordt het corpus luteum – een tijdelijke klier die grote hoeveelheden progesteron vrijgeeft. Het progesteron stabiliseert de groei van het baarmoederslijmvlies en bereidt het voor op de geboorte van een embryo, zegt dr. Moravek. De toename van progesteron (en de daaropvolgende verlaging van de oestrogeenspiegels als reactie) geeft de hersenen ook het signaal om de hoeveelheid FSH te vertragen. De hormonale verschuiving kan ook uw zin in seks verminderen.

Ongeveer een week vóór je menstruatie (zodra je lichaam beseft dat je niet zwanger bent), krimpt het corpus luteum en stopt met de productie van progesteron. Uw algehele hormoonspiegels dalen, wat leidt tot al uw favoriete PMS-symptomen zoals stemmingswisselingen, krampen, puistjes en een opgeblazen gevoel. “Ik zou zeggen dat progesteron waarschijnlijk veel invloed heeft op wat vrouwen voelen, meer dan welk ander hormoon dan ook”, zegt Dr. Moravek – vooral de daling van progesteron aan het einde van uw cyclus.

Vierde deel: meting

Weet je nog hoe je progesteronniveau daalde? Dit maakt de weg vrij voor je menstruatie. “Zodra er geen progesteron meer is, is het baarmoederslijmvlies niet meer stabiel en treedt er bloeding op”, zegt dr. Moravek. “Nu zijn we terug bij dag één.” Het baarmoederslijmvlies scheidt zich af van de wanden van uw baarmoeder en verlaat uw lichaam via de baarmoederhals en de vagina (samen met de opgeloste, onbevruchte eicel) in uw tampon, maandverband, menstruatiecup of in een ander menstruatieproduct naar keuze. Je oestrogeen- en progesteronniveaus zijn nu op hun laagst – een signaal naar de hersenen om de FSH-niveaus te verhogen en de hele cyclus opnieuw te beginnen.

Wil je meer kennis? Hier verdrijven we mythen over ‘menstruatiesynchronisatie’ en de veronderstelde gevaren van zwemmen in de zee tijdens je menstruatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *