Make-up als meditatie? Pro’s zeggen “Absoluut”

ODoor de jaren heen heeft mijn relatie met make-up vele fasen doorlopen – sommige meer betreurenswaardig dan andere (kijkend naar jou, oranje pannenkoek-concealer). En hoewel het enige tijd duurde voordat ik vertrouwd raakte met cosmetica, probeer ik ze tegenwoordig eerder te gebruiken om een ​​bepaalde stemming op te roepen dan om een ​​bepaalde look te bereiken. Soms wil ik krachtig en indrukwekkend overkomen, dus een opvallende lippenstift is gepast. Soms heb ik behoefte aan ontspanning en verfrissing, dus concentreer ik me meer op het ritueel van het aanbrengen van producten dan op de daadwerkelijke esthetiek.

Voor mij is make-up geëvolueerd van een hulpmiddel om onvolkomenheden te verbergen naar een vorm van zelfexpressie en zelfzorg. En ik ben niet de enige.

“Steeds meer mensen zien make-up niet alleen als een middel ter verfraaiing, maar ook als onderdeel van hun welzijns- en zelfzorgroutine”, zegt Joanne Hsieh, CEO van Astral Health & Beauty, eigenaar van merken als PÜR Cosmetics, Butter Londen en Cosmedix Huidverzorging. Ooit een voorspelbaar onderdeel van de schoonheidsroutine, is make-up nu een krachtig hulpmiddel voor welzijn geworden.

Een extra niveau van vertrouwen

Ervoor zorgen dat u zich goed voelt, is een belangrijk onderdeel van zelfzorg. Make-upkunstenaar en wellnesstrainer Heather O’Boyle Erman zit op de eerste rij over hoe make-up de manier kan veranderen waarop we onszelf zien. “Zo vaak kijkt een vrouw na een sessie met mij in de spiegel en verandert haar energie compleet”, zegt ze. “Ze is dezelfde persoon, maar ze heeft een innerlijk vertrouwen dat er voorheen niet was. En zodra we het proberen, weten we dat het voor ons toegankelijk is, met of zonder make-up.”

Zelfs mondiale iconen als Lady Gaga kunnen zich er in vinden. In een recent interview vertelde de zangeres hoe make-up haar zelfvertrouwen zowel vanbinnen als vanbuiten vergroot, en beschreef het als een verlengstuk van haar zelfzorgroutine. “[Makeup] geeft me een extra boost aan zelfvertrouwen”, zegt Gaga, die in 2019 Haus Labs Makeup oprichtte. “Ik heb het gevoel dat ik alles aankan wat op mijn pad komt, omdat ik echt de tijd voor mezelf heb genomen.”

Make-up wordt steeds meer een manier om verschillen uit te drukken en te vieren, en weerspiegelt de manier waarop het identiteitsconcept van de samenleving vloeibaarder is geworden. Zelfs traditioneel uniforme industrieën zoals de luchtvaart passen zich aan. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airlines heeft onlangs haar eisen herzien om stewardessen van elk geslacht toe te staan ​​make-up te dragen tijdens hun dienst.

Steeds meer mensen gebruiken ook make-up om de rol te erkennen die hun ‘imperfecties’ spelen in het algehele uiterlijk van hun gezicht. Dit heeft geleid tot de opkomst van sproetenpotloden bij modellen als Paige Billiot, die make-up op leuke en flamboyante manieren gebruikt om haar moedervlek met wijnvlekken te accentueren in plaats van deze te verbergen.

Naarmate meer mensen hun humeur en persoonlijkheid via make-up proberen uit te drukken, merkt Hsieh op dat de industrie op weg is naar inclusiviteit. “Merken bieden een breder assortiment producten aan die geschikt zijn voor alle huidtinten en -types, mannen en vrouwen”, zegt ze. “Er is een groeiende acceptatie en zelfs viering van persoonlijke expressie door middel van cosmetica.”

Make-up als mindfulness

Hoewel we allemaal wel eens ochtenden hebben meegemaakt waarop we ons haastten om de deur uit te gaan, suggereert Yael Shy, mindfulnessconsulent en auteur, dat het vertragen van onze huidverzorgings- en make-uproutines kan dienen als een kans voor mindfulness. Ze biedt een snel recept om van deze dagelijkse rituelen een mini-meditatie te maken:

  1. Dompel jezelf onder in het huidige moment door te genieten van de texturen, zachte geluiden en geuren van je producten.
  2. Laat gedachten en to-do-lijstjes voorzichtig los en geef je over aan de ervaring.
  3. Wanneer uw geest u probeert te leiden in de richting van het oplossen van problemen of het nadenken over het verleden, keer dan terug naar het kalmerende ritme van uw vingers en de ervaring van de schoonheidsroutine die op dat moment plaatsvindt.

Shy benadrukt het belangrijke verschil tussen in de spiegel kijken om onvolkomenheden op te merken en make-up gebruiken om ze te verbergen en met tederheid en eigenliefde naar deze waargenomen gebreken kijken en make-up gebruiken om ze te benadrukken en te spelen. “Het gaat er niet om hoe je er daadwerkelijk uitziet”, zegt ze. “Het gaat om jouw intentie, jouw keuze, om jouw schoonheid en waardigheid te omarmen zoals je bent. Deze verschuiving in perspectief kan een diepgaande invloed hebben op hoe je je voelt als je make-up opdoet.”

Terwijl de cosmeticamarkt blijft groeien en naar verwachting in 2030 een waarde van 417 miljard dollar zal bereiken, evolueert ook de manier waarop we met make-up omgaan. Wat ooit een hulpmiddel was voor conformiteit en het verbergen van gebreken, is getransformeerd in een hulpmiddel voor zelfexpressie en holistisch welzijn. Nu steeds meer mensen cosmetica gebruiken als onderdeel van hun zelfzorgrituelen, is één ding duidelijk: make-up gaat niet langer alleen over verbergen; Het gaat over het onthullen en vieren van de innerlijke schoonheid.

Leave a Comment