Les Mills Shapes combineert Pilates, Barre en Power Yoga

By | September 7, 2023

DTijdens mijn laatste jaren in New York City was Lagree – een Megaformer-training met hoge intensiteit en weinig impact, vergelijkbaar met Reformer Pilates – mijn favoriete fitnessprogramma. Er was iets zo bevredigend aan de bijna meditatieve langzame, gecontroleerde bewegingen die tegelijkertijd grote kracht- en flexibiliteitsvoordelen boden. Bovendien was het routinematig uitvoeren van core-shake-oefeningen in een les van 45 minuten op zichzelf een oefening in uithoudingsvermogen en mentale weerbaarheid.

Toen ik echter naar Virginia verhuisde, wist ik dat de toegang tot dit soort training voor mij vrijwel verloren was, tenzij ik bereid was duizenden dollars uit te geven aan een mega (of micro) shaper voor thuis of 20 minuten om naar de dichtstbijzijnde sportschool te rijden. [solidcore] en herintroduceer boetiekfitnessprijzen. Geloof me, ik kwam in de verleiding: ik heb nooit een thuistraining gevonden die de uitdaging en voldoening kon evenaren die Lagree bood.

Nu, iets meer dan drie jaar later, bestaat zo’n klasse – geen hervormer of megavormer nodig – dankzij Les Mills.


Experts in dit artikel

  • Erin Maw, Les Mills trainer en hoofdontwikkelaar van Les Mills Grit and Shapes

Les Mills: Uitgelegd

Voor degenen die het niet weten: Les Mills is toonaangevend op het gebied van groepsfitness en biedt lessen ter plaatse en op aanvraag (via Les Mills+). In totaal biedt het bedrijf 13 fitnesslessen, evenals vier HIIT-specifieke trainingen en jeugdlessen voor vijf niveaus, waarvan er vele te vinden zijn in plaatselijke sportscholen. Ze bieden alles, van fiets- en danstrainingen tot op yoga en boksen geïnspireerde reeksen. En nu, als je een Pilates- en Barre-babe bent, is er ook iets voor jou.

Maak kennis met Les Mills-vormen

Als bedrijf dat er trots op is het huidige fitnessklimaat en de huidige trends te omarmen, was het slechts een kwestie van tijd voordat Pilates en Barre – twee van de meest populaire fitnessmodaliteiten van de jaren 2020 – hun weg naar Les Mills vonden.

“We hebben de meest uitdagende aspecten van Pilates, barre en poweryoga genomen, deze synergetisch gecombineerd en samengesmolten op een manier die het beste in elk naar boven haalt”, zegt Les Mills-trainer Erin Maw, de hoofdmaker van Shapes. “Dit betekent dat poweryoga unieke Pilates-bewegingen, de principes van de barre (dus veel impulsen) en innovatieve toevoegingen zoals sliders en halterschijven omvat.”

Om ‘Shapes’ te creëren, werkte Maw samen met verschillende fysiotherapeuten en met de hoofdcoach van Les Mills, Sarah Baron, die een professionele balletachtergrond heeft en een hervormde Pilates- en barre-instructeur is. En hoewel het drie verschillende fitnessinspiraties combineert, is er één hoofddoel van de training: het aanboren van de ‘hotspot’.

“De hotspot gaat over het vinden van het bijtpunt waar je de hitte in de spieren voelt terwijl ze specifiek worden geactiveerd”, zegt Maw. “Deze training biedt mogelijkheden voor iedereen en je kunt in je eigen tempo vooruitgang boeken. Het gaat er echt om dat je jouw hotspot vindt en deze voor je laat werken.”

Nog een verschil met traditionele Pilates of yoga? In plaats van een kalme, stille studio brengt Shapes de beat en zet het volume hoger.

Mijn eerlijke mening over Les Mills Shapes

Ik kon Shapes vóór het officiële debuut uitproberen toen ik eind juli Les Mills Live LA bijwoonde. Nadat ik Bodypump, Grit en The Trip had genomen, verwachtte ik dat Shapes een meer herstellende, minder intensieve training zou zijn, perfect voor de zondagochtend waarvoor ik het had geboekt. Oh, wat had ik het mis.

Als iemand die vier tot vijf keer per week traint en in het verleden Megaformer-trainingen heeft gedaan (wat overgaat in slider- en bandgebaseerde trainingen), dacht ik dat dit een no-brainer zou zijn, ook al zou het me een beetje opleveren spierpijn zou drie klassen duren. In plaats daarvan besefte ik binnen ongeveer 10 minuten na de snelle training met hoge hartslag dat ik een hartverbrandende traktatie te wachten stond.

Als beginner gebruikte ik een lichte band en lichte platen voor de op een slider gebaseerde Shapes-training (er zijn trouwens ook op yoga gebaseerde opties). Terwijl het been omhoog ging, gespreide pinguïncrunches, lumbale rotatie-strekkingen en squat-pulsen toegankelijk en toch effectief waren, ontdekte ik dat de ‘squat-loopvlak’ vanuit een beat-perspectief bijna onmogelijk was vanwege mijn niet-sterrencoördinatie. Maar dat was helemaal prima – ik concentreerde me gewoon op de pols. Ongeacht of ik een wijziging heb aangebracht of niet, elk van de oefeningen zet mijn kern en billen op gang en doet me denken dat ik officieel mijn nieuwe favoriete training voor thuis heb gevonden.

Waarom zijn Les Mills Shapes zo effectief?

Nadat ik uit de eerste hand het branden van hotspots had ervaren, moest ik Maw vragen naar haar benadering van bewegingsselectie en algehele flow.

“Als je andere oefeningen doet, kun je soms een bepaalde spiergroep missen”, zegt ze. “Maar met deze training richten we ons op de glute maximus, dan op de glute medius en dan op de binnenkant van het dijbeen, zodat we niets missen. We vermoeien één bepaald gebied en dan vermoeien we een ander specifiek gebied. En we gebruiken veel intrinsieke en bijkomende spieren die we niet zouden gebruiken bij samengestelde oefeningen zoals rack squats.”

Opvallend is ook het hoge aantal herhalingen, afgestemd op de muziek. “De bewegingen zijn intens, maar ze zijn leuk – en dat is wat ervoor zorgt dat je terug blijft komen”, zegt ze.

Ik merkte dat trainen ook een opmerkelijk effect heeft op de geest. “De training heeft een mentale component met de nadruk op authentieke Pilates-ademhaling, waardoor je je meer gecentreerd en verbonden met je kern voelt”, benadrukt Maw. Op deze manier is het een training voor het hele lichaam met dubbele focus die zowel uw spieren als uw humeur kan verbeteren.

Hoe Les Mills Shapes te benaderen

Ben je nieuwsgierig? Volgens Maw is deze les geweldig voor iedereen die zijn conditie wil verbeteren en aan kracht en stabiliteit wil werken. Het beste is dat je het thuis kunt doen of bij een deelnemende sportschool bij jou in de buurt.

Maar wees niet verbaasd als je spieren tegen je schreeuwen nadat je je eerste Shapes-les hebt afgerond. Bovendien moet je niet de behoefte voelen om elke dag van de week gebruik te maken van de hotspot.

“Voor een krachttraining voor het hele lichaam raden we aan om Les Mills Shapes twee tot drie keer per week te doen”, zegt Maw. En ze beschikt over wetenschap die deze aanbeveling ondersteunt: uit een recent onderzoek van de University of the Fraser Valley School of Kinesiology is gebleken dat het drie keer per week trainen van Les Mills Shapes gedurende zes weken resulteerde in een aanzienlijke toename van het kernuithoudingsvermogen en het evenwicht in de heupstabiliteit. “Dit omvat een toename van het ruguithoudingsvermogen met 26 procent, het buikuithoudingsvermogen met 35 procent en de balans- en heupstabiliteit met 20 procent per been”, zegt Maw. “Deze verbeteringen kunnen de atletische prestaties, kracht en bewegingscontrole helpen verbeteren en tegelijkertijd het risico op blessures verminderen.”

En wat u ook doet, maak niet de fout door te veronderstellen dat Shapes een hersteltraining is. “Elke training zal je core en bilspieren vermoeien, dus het is belangrijk om geen krachttraining te doen na een Les Mills Shapes-training”, zegt Maw. “Wees voorbereid op een beetje pijn in de ochtend! Je zult dingen voelen die je al een hele tijd niet meer hebt gevoeld, maar het is absoluut de moeite waard.

Met dit in gedachten raadt Maw aan om te beginnen met geen band of met een zeer lichte band wanneer u met uw training begint. Kies ook voor geen halterschijven of voor zeer lichte halterschijven als u langzamer gaat trainen.

“Denk eraan: je kunt de apparatuur op elk moment weggooien”, voegt ze eraan toe. “Jij kan [also] Stop en schud het uit wanneer je maar wilt. Als je langzamer wilt bewegen en weg van de muziek, doe dat dan. Er is geen druk om de leraar bij te houden – je kunt langzamer gaan en stoppen wanneer je wilt.”

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *