Kun je shampoo als douchegel gebruiken?

By | September 13, 2023

DSpeciale tijden vragen om wanhopige maatregelen, en als je ooit midden in de douche je geliefde douchegel kwijt bent en je shampoo op meer dan alleen je haar hebt aangebracht, weet je waarschijnlijk wat ik bedoel. Hoewel het lijkt alsof shampoo een makkelijke vervanging kan zijn voor body wash, omdat het allebei reinigingsmiddelen zijn, wil je misschien wel twee keer nadenken voordat je je haar gaat wassen als je haast hebt.

Volgens Blair Murphy-Rose, een board-gecertificeerde dermatoloog in New York City, is de chemische structuur van shampoos en body washs Zijn meer vergelijkbaar dan verschillend. “Shampoo’s en lichaamswasproducten bevatten meestal oppervlakteactieve stoffen die goed met oliën mengen en vervolgens lichtjes worden afgespoeld met water om die oliën te verwijderen”, legt ze uit. Maar shampoos en lichaamswasproducten bevatten verschillende ingrediënten om verschillende doelen te bereiken: “Shampoo’s bevatten vaak conditionerende ingrediënten om het haar gladder en gemakkelijker kambaar te maken, en veel lichaamswasbeurten bevatten ook bevochtigingsmiddelen, verzachtende middelen en occlusieve middelen om de huid gehydrateerd te houden”, zegt Hadley King. , een board-gecertificeerde dermatoloog in New York City.Bovendien bevatten shampoos doorgaans minder oppervlakteactieve stoffen dan lichaamswassingen. “Normaal gesproken willen we minder oliën uit het haar verwijderen dan oliën op de huid, en de hogere concentratie oppervlakteactieve stoffen in lichaamswasproducten is bedoeld om dit te bereiken in vergelijking met shampoos”, legt Dr. Murphy Rose. “Shampoo’s kunnen worden geformuleerd om opzettelijk ingrediënten op het haar achter te laten om het soepel te houden, terwijl lichaamswasbeurten zijn ontworpen om vuil, olie en opbouw te verwijderen.”

Dus hoewel het prima is om je shampoo in een mum van tijd als lichaamswasmiddel te gebruiken, is het mogelijk dat het lagere gehalte aan oppervlakteactieve stoffen in shampoos je huid niet zo goed reinigt als een typische lichaamswassing, zegt Dr. Koning. Bovendien kunnen “zure shampoos huidirritatie veroorzaken, en kunnen shampoos een residu op de huid achterlaten dat glad of slijmerig aanvoelt”, legt Dr. Murphy Rose.

Aan de andere kant zeggen beide dermatologen dat je zeker twee keer moet nadenken over het inzepen van je douchegel in je haar. “Het zou geen groot probleem moeten zijn als je af en toe een shampoo als douchegel gebruikt, maar ik zou het niet aanraden om zelfs maar af en toe een douchegel als shampoo te gebruiken”, legt Dr. Murphy Rose. “Shampoo’s zijn over het algemeen geformuleerd om je haar niet van natuurlijke oliën te ontdoen, maar het gebruik van een body wash kan ervoor zorgen dat je haar uitdroogt, broos wordt en moeilijker te stylen is.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *