Kun je grijs haar omkeren?

By | September 11, 2023

ANaarmate we ouder worden, produceert ons haar minder melanine, waardoor het grijs wordt. Wanneer dit in de loop van je leven gebeurt, hangt af van de genetica, maar door de jaren heen hebben wetenschappers gewerkt aan het ontwikkelen van voorgeschreven behandelingen die de vergrijzing van het haar zowel vertragen als omkeren. Volgens Muneeb Shah, DO, een board-gecertificeerde dermatoloog in Mooresville, North Carolina, hoe cool het ook klinkt, is er nog een lange weg te gaan voordat deze behandeling algemeen beschikbaar wordt.

“Je haarkleur wordt gecreëerd door melanocyten in de haarzakjes. En als je die melanocyten eenmaal kwijt bent, krijg je ze meestal niet meer terug”, zegt Dr. Sjah. “Als je ze stimuleert, zou je theoretisch meer pigmenten kunnen produceren.”Onderzoekers zijn al jaren bezig om erachter te komen hoe dit precies werkt. Eén mogelijke behandeling is alfa-melanocytstimulerend hormoon (α-MSH). Het is een peptide en het hoofdingrediënt in Scenesse, een implantaat op recept dat de eumelanine in de huid verhoogt en daardoor de tolerantie voor zon en licht verhoogt bij volwassenen met de diagnose zonlichtgevoeligheid. Het is ook het hoofdingrediënt in Greyverse, een plaatselijke behandeling die nog niet op de markt is gebracht of is goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Uit een onderzoek uit 2022 onder een 25-jarige vrouw die last had van voortijdig grijs haar bleek dat na vijf maanden gebruik van een α-MSH-oplossing op haar hoofdhuid 90 procent van haar grijze haar weer zwart werd.

Onderzoekers kunnen dit peptide kopen voor onderzoeksdoeleinden, en Dr. Shah voegt eraan toe dat sommige artsen het zelfs off-label voorschrijven. Maar de commercialisering van α-MSH zal niet snel gebeuren. “Het is interessant, maar er is nog niet genoeg bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen”, zegt Marisa Garshick, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog in New York City. Eerst en vooral moeten onderzoekers bepalen of het veilig is of niet.

“Willen we onze melanocyten stimuleren? Omdat melanocyten ook bijdragen aan melanoom (ook bekend als huidkanker), zegt dr. Sjah. “Sommige onderzoeken tonen aan dat het werkt. De volgende stap zou dus beveiliging zijn. Ik weet niet per se waar of wanneer het op de markt zal worden gebracht, maar het feit dat deze onderzoeken worden gepubliceerd is opwindend.’

Als een recept voor het omkeren van grijs haar daadwerkelijk werkelijkheid wordt, kan het mensen de tijd en het geld besparen dat ze besteden aan het kleuren van hun grijze haar.

“Veel mensen verven momenteel gewoon hun haar als het grijs wordt”, zegt Dr. Sjah. “Maar er zijn veel problemen met haarkleurmiddelen, omdat veel ervan de huid irriteren of allergieën veroorzaken, vooral de permanente haarkleurmiddelen.”

Naast kleuren kun je ook antioxiderende haarproducten proberen, zoals Arey, die zijn ontworpen om vergrijzing te vertragen door de oxidatieve stress op het haar te verminderen, wat kan bijdragen aan voortijdige vergrijzing. “In theorie zou dit het equivalent zijn van het gebruik van vitamine C op het gezicht als antioxidant om te beschermen tegen de verouderende effecten van de zon”, zegt Dr. Sjah. “Zeker, het doet goed werk [of that]maar het zal natuurlijke veroudering niet voorkomen.”

Hoewel de wetenschap van het omkeren van grijs haar nog steeds in de lucht hangt, zegt Mona Gohara, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog in Hamden, Connecticut, dat het heel goed mogelijk is dat we het ooit in de praktijk zullen zien.

“Vijfentwintig jaar geleden, toen iedereen een facelift kreeg, hadden we nooit gedacht dat je een naald in iemands gezicht kon steken en rimpels kon laten verdwijnen”, zegt Dr. Gohara in relatie tot Botox en andere neuromodulatoren. “Nu ga je gewoon rond lunchtijd naar binnen en krijg je een shotje en boem, het is net magie. Dus ik zeg niet dat de wetenschap voor het omkeren van grijs haar niet bestaat, ik denk alleen dat het een beetje geperfectioneerd moet worden.”

“Tot die tijd kleur ik mijn haar elke drie weken”, zegt Dr. Gohara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *