Kun je een haarmasker te lang laten zitten?

By | September 16, 2023

ETelkens wanneer ik een haarmasker aanbreng, negeer ik alle instructies op het etiket om ‘8-15 minuten te laten inwerken’. In mijn eigen kleine wereld kunnen haarmaskers urenlang worden aangebracht terwijl ik boodschappen doe, aan het sporten ben, mijn appartement schoonmaak, enz. Soms slaap ik zelfs met mijn haarmaskers op, zelfs als ze niet als nachtmaskers worden bestempeld.

Ik realiseerde me echter onlangs dat er een reden is voor de instructies (schokkend!): als een masker niet goed wordt aangebracht, kan het negatieve bijwerkingen veroorzaken, zoals eiwitophoping, haarbeschadiging, haarbreuk en meer.

Wat gebeurt er als je een haarmasker te lang laat zitten?

Volgens tricholoog Isfahan Chambers Harris, MPH, PhD, “kan het te lang laten zitten van een masker residu, overconditionering, verzwakt haar en irritatie of gevoeligheid veroorzaken.”

Als het haar nat is, beginnen sommige nagelriemen open te gaan, waardoor het haar gevoeliger wordt, zegt Sachie Kumagai, meestercolorist bij de Warren Tricomi-salon in New York City. “Gevoelig haar is gevoeliger voor beschadiging dan droog haar, dus er bestaat een risico op negatieve effecten als een haarmasker langere tijd blijft zitten.”

Langdurige blootstelling van het actieve ingrediënt aan nat haar vergroot de kans op schade, vooral als uw haar al beschadigd is door uitdroging en breuk. Daarom is het het beste om de aanbevolen timinginstructies te volgen om deze problemen te voorkomen.

Hydraterende maskers

De hoeveelheid potentiële schade die u aan uw haar kunt toebrengen als u een masker te lang laat zitten, hangt grotendeels af van de formule die u gebruikt. Vochtinbrengende maskers kunnen je haar bijvoorbeeld voorzien van het broodnodige vocht, maar dat is niet het geval Is Het is mogelijk om te veel van het goede te krijgen.

“Na verloop van tijd kan productophoping optreden”, zegt Dr. Kamers Harris. “Als het product ingrediënten zoals eiwitten of keratine bevat, kan het overeiwitvorming veroorzaken, waardoor je haar broos wordt en breekt. Het kan ook een allergische reactie veroorzaken.”

Beroemde kapper Andrew Fitzsimons deelt deze mening. “Als je een vochtinbrengend haarmasker te lang laat zitten, kan dit een zogenaamde vochtoverbelasting veroorzaken”, zegt hij. “Dit zorgt voor een onbalans tussen eiwitten en vocht in je krullen, wat je lokken kan verzwakken en beschadigen.”

Vochtinbrengende maskers zullen echter waarschijnlijk niet zoveel schade aanrichten als andere soorten formules als je de inwerktijd probeert te verlengen – kijk maar eens wat er in zit. “Zachte ingrediënten zoals oliën, aloë vera en bevochtigingsmiddelen zoals honing kunnen lang op je haar blijven zitten, zolang je er niet gevoelig voor bent”, zegt Dr. Kamers Harris.

Maskers repareren

Hoewel het langere tijd laten zitten van een bondingmasker de ingrediënten meer tijd geeft om te werken aan het herstellen en versterken van de haarverbindingen, kan het potentieel meer kwaad dan goed doen. “De negatieve effecten zijn onder meer een teveel aan eiwitten, waardoor het haar overmatig stijf, broos en vatbaar voor breuken kan worden, evenals productophoping”, zegt Dr. Kamers Harris. “Door het product te verzadigen, kan de formule de haarverbindingen niet effectief herstellen”, voegt Fitzsimons toe.

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel hydraterende als verbindende maskers slechts een bepaalde tijd werken. “Maskers die veel eiwitten bevatten, moeten binnen de door de fabrikant aanbevolen tijdsperiode worden uitgewassen”, zegt Dr. Kamers Harris.

Glazuren en glansmiddelen

Glans- of glansmaskers, vaak gebruikt om de haarkleur te verbeteren, glans toe te voegen of de algehele gezondheid van het haar te verbeteren, zijn doorgaans zo samengesteld dat ze gedurende een bepaalde tijd werken volgens de instructies van de fabrikant. Volgens Fitzsimons kun je bij langdurig gebruik een verhoogde glans en diepe conditionering opmerken, maar ook ongelijkmatige kleuren, overmatige verwerking en opbouw.

Als u deze formules te lang laat zitten, kan dit resulteren in een donkerdere haarkleur dan oorspronkelijk gewenst. “Als je het te snel verwijdert, heeft het pigment ook niet genoeg tijd om zich aan de lokken te hechten, waardoor het haar lichter wordt dan oorspronkelijk gewenst”, zegt Fitzsimons. De meeste vlekken en glansmiddelen bevatten sterke chemicaliën, dus het is altijd het beste om je aan de aanbevolen tijd of minder te houden.

“Ik zou zeggen dat de ingrediënten die het meest binnen een bepaalde tijd moeten worden uitgewassen, de ingrediënten in een haarglans of haarglazuur zijn, omdat sommige sulfaten of parabenen bevatten die irritatie, uitdroging en andere hoofdhuidgerelateerde problemen kunnen veroorzaken.” Fitzsimons. “Toch dringen semi-permanente glossen niet door in de hoofdhuid, wat betekent dat ze nog steeds volkomen veilig zijn.”

TL;DR: Volg de instructies!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *