Ketamine voor depressie: 5 belangrijke informatie

By | September 10, 2023

WHoewel ketamine al een halve eeuw door de FDA is goedgekeurd als verdovingsmiddel, heeft het onlangs aan populariteit gewonnen op wetenschappelijk en welzijnsgebied vanwege de belofte om onze geestelijke gezondheid te verbeteren – en vooral om behandelingsresistente depressie (TRD) te verlichten. Uit een groeiend aantal onderzoeken blijkt zelfs dat het een snelle verlichting kan bieden in vergelijking met andere behandelingen. Het lijkt erop dat deze psychedelische drug een wondermiddel kan zijn… maar is dat ook zo?

Als iemand met TRD die onlangs zelf ketaminetherapie heeft geprobeerd, kun je me vertrouwen als ik zeg dat er veel informatie is die moet worden verwerkt en overwogen voordat je aan de behandeling begint. Ontdek verderop wat experts u willen laten weten over het gebruik van ketamine bij depressie, inclusief wat het wel en niet kan doen, en hoe u kunt bepalen of het geschikt voor u is.5 belangrijke informatie over ketamine voor depressie

1. Het werkt anders dan traditionele behandelingen voor depressie

Ketamine staat nog in de kinderschoenen als behandeling voor depressie, en het exacte biochemische mechanisme dat tot de effectiviteit ervan leidt, moet nog worden bevestigd. Eén hypothese is dat ketamine de neuroplasticiteit, het vermogen van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen, zou kunnen verbeteren, wat depressie zou kunnen bemiddelen of zelfs omkeren. Een andere reden is dat het de beschikbaarheid van glutamaat, een belangrijke neurotransmitter, vergroot, zegt dr. Steve Yun, een anesthesioloog en medisch directeur van Kure Medical Group, een ketamine-infusiekliniek in Santa Monica, Californië. Deze ‘meester-neurotransmitter’ is belangrijk voor cognitie, geheugen en stemmingsregulatie, en er zijn steeds meer aanwijzingen dat een plotselinge toename van deze neurotransmitter in de hersenen waarschijnlijk gepaard gaat met een snelle verlichting van depressieve symptomen.

“Traditionele antidepressiva werken daarentegen door de aanvoer van een andere neurotransmitter te vergroten: serotonine”, zegt Dr. Yun. Om ze te laten werken, moet je consequent antidepressiva SSRI’s gebruiken – en het kan weken of maanden duren voordat je de effecten ervan merkt. Ketamine kan daarentegen na de eerste dosis merkbare verlichting bieden en vereist geen langdurig, dagelijks gebruik.

Elektroconvulsietherapie (ECT), een andere behandeling voor ernstige depressie en bipolaire stoornis, veroorzaakt aanvallen die de hersenen kunnen ‘resetten’ en depressieve symptomen kunnen verlichten, legt Dr. Yun. Uit een onderzoek uit 2023 bleek echter dat subanesthetische intraveneuze ketamine minstens zo effectief was als ECT, terwijl de potentiële risico’s van ECT, zoals geheugenverlies en pijn, werden vermeden.

2. Er zijn verschillende vormen van behandeling met ketamine beschikbaar

Medische ketamine kan in verschillende vormen worden toegediend, waaronder neusspray, infuus (IV), intramusculaire injectie (IM) en voedingssupplementen. De “S”-vorm van ketamine via neusspray – bekend als esketamine of onder de merknaam Spravato – is de enige door de FDA goedgekeurde vorm van toediening van ketamine voor TRD, hoewel de andere vormen zijn goedgekeurd voor off-label gebruik. dr. Yun, wiens kliniek ketamine via infusie toedient, is van mening dat infusie de meest betrouwbare methode is om ketamine toe te dienen en zegt dat hiervoor tot nu toe het sterkste bewijsmateriaal beschikbaar is.

“Een neusspray met ketamine zou theoretisch moeten werken, omdat het medicijn meestal goed door het neusslijmvlies wordt opgenomen”, zegt hij, “maar het hangt sterk af van de techniek van de arts.” [and the] Het vermogen van de patiënt om mee te werken. En de neusspray is onbetaalbaar.” (Hoewel Spravato door sommige verzekeringsmaatschappijen wordt gedekt.)

Zelf toegediende ketaminebehandelingen zijn ook thuis mogelijk, maar worden niet aanbevolen door de Task Force on Novel Biomarkers and Treatments van de American Psychiatric Association Research Council, omdat het medicijn iemands hartslag en bloeddruk tot zorgwekkende niveaus zou kunnen verhogen. en kan tot twee uur lang psychoactieve effecten veroorzaken. Ketamine heeft ook een geschiedenis van misbruik door mensen (bekend als “Special K”).

3. Het is het beste voor bepaalde psychische aandoeningen

Ketamine-therapie is ideaal voor mensen met TRD, wat betekent dat ze niet goed hebben gereageerd of remissie hebben kunnen bereiken na behandeling met twee of meer medicijnen. “Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat therapie met ketamine de symptomen in deze ernstige gevallen effectief kan verlichten”, zegt Dr. Yun. Naast de belofte om depressieve stoornissen te behandelen, kan ketamine-infusie positieve resultaten opleveren bij angst en obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Het kan ook gunstig zijn voor mensen met een behandelingsresistente bipolaire stoornis, hoewel er verder bewijs uit robuustere onderzoeken nodig is.

Echter, dr. Yun waarschuwde dat mensen met een voorgeschiedenis van psychose de behandeling met ketamine moeten vermijden, omdat de behandeling de symptomen kan verergeren vanwege de dissociatieve effecten. (Bij mensen zonder psychose kunnen deze zelfde effecten zelfs gunstig zijn: een verandering in bewustzijn en perceptie van zichzelf en hun omgeving kan tot antidepressieve effecten leiden.)

4. Het zal waarschijnlijk een investering van tijd en geld vergen

De meeste ketaminebehandelingen voor depressie zijn voor off-label gebruik en in veel gevallen wordt de behandeling niet vergoed door de verzekering. Zelfs door de FDA goedgekeurde esketamine wordt mogelijk niet gedekt, afhankelijk van uw verzekering.

Het kan uiteraard geen kwaad om potentiële aanbieders en uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen om te zien welke opties beschikbaar zijn. Houd er echter rekening mee dat behandelingen kostbaar kunnen zijn. (Volgens mijn eigen paar ketamine-infusieconsultaties in Los Angeles varieerden de prijzen van $ 350 tot $ 750 per sessie, waarbij zes sessies vaak worden aanbevolen op basis van klinische onderzoeken.) Bovendien wil je misschien samenwerken met een therapeut die gespecialiseerd is in de specialisatie Ketamine-integratie. – Dit betekent dat u alle visies of doorbraken die u tijdens de behandeling ervaart, moet uitpakken en leren hoe u deze in de toekomst kunt implementeren – wat uw portemonnee zwaarder kan belasten.

Als u besluit een behandeling te ondergaan, is het ook belangrijk dat u voor en na de behandeling over de juiste hoofdruimte beschikt. Terwijl je technisch gezien kunnen Als u uw normale 9-tot-5-training voor en mogelijk na een ketaminesessie volhoudt, adviseren aanbieders doorgaans om stimulatie te vermijden en te kiezen voor kalmerende activiteiten zoals mediteren, een dagboek bijhouden en de avond ervoor en de dag van de behandeling tijd doorbrengen. een prioriteit. Het kan in uw belang zijn om vrij te nemen van uw werk en een pauze te nemen van andere verplichtingen. Houd hier dus zeker rekening mee in je plannen.

5. Ketamine is geen wondermiddel

Hoewel ketamine veelbelovend blijft voor het bieden van zowel onmiddellijke als langdurige verlichting bij TRD, is het belangrijk om de verwachtingen in gedachten te houden. “De respons van patiënten varieert enorm en het is moeilijk om generalisaties te maken”, zegt Dr. Yun. “Over het geheel genomen zal de meerderheid van de patiënten op korte termijn aanzienlijke verlichting van hun symptomen ervaren. [but] De effectiviteit op de langere termijn is onvoorspelbaarder.”

Tijdens een enkele behandeling met ketamine kunt u zaken ervaren als minder herkauwen, positieve visualisaties, verlichting van de pijn en een gevoel van kalmte of zelfs euforie. (Tegelijkertijd kunnen meer ongunstige ervaringen misselijkheid, duizeligheid en angst omvatten, hoewel de meeste van deze bijwerkingen doorgaans mild zijn.) In het beste geval kan voortgezette behandeling resulteren in een volledige remissie van de depressie, maar dit komt door geen middel gegarandeerd.

“Bij Kure doen we geen valse beloftes dat ketaminetherapie een wondermiddel zal zijn en alle depressieve symptomen volledig en permanent zal elimineren”, zegt Dr. Yun. Hij raadt patiënten aan om door te gaan met hun huidige therapieën – of het nu gaat om medicatie, psychologische therapieën of beide – onder begeleiding van een vertrouwde zorgverlener. “Maar voor die patiënten bij wie de traditionele antidepressiva hebben gefaald, is ketamine een haalbaar alternatief dat aanzienlijke verlichting kan bieden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *