Kan een therapeut een koppel individueel zien?

FVoor velen is therapie een veilige ruimte. ergens waar ze alles kunnen zeggen en weten dat ze niet beoordeeld zullen worden. In plaats daarvan krijgen ze hulp bij het uiten van hun emoties, leren ze gezonde coping-strategieën en krijgen ze verstandig advies van een getrainde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Bij relatietherapie is het behouden van dat gevoel van veiligheid net zo belangrijk als twee (of meer) mensen erachter komen hoe ze kwetsbaar kunnen worden en samen hun problemen kunnen oplossen.

Aangezien het tegenwoordig zo moeilijk kan zijn om een ​​therapeut te vinden (laat staan ​​een goede), is het verleidelijk om double-dipping te overwegen als je in relatietherapie bent maar ook op zoek bent naar individuele hulp, of omgekeerd. Maar kan een therapeut een koppel individueel behandelen voor individuele therapie?

Technisch gezien wel. “Er is geen wet die uw relatietherapeut verbiedt om ook als individuele therapeut te fungeren”, zegt Dana M. Harris, LMFT, die individuen en paren behandelt. “Dit is echter typisch een ethisch conflict”, zegt Harris. “Het is voor de meesten van ons duidelijk geworden dat dit geen best practice is, en daar zijn veel redenen voor.”

Er zijn echter gevallen waarin het voor uw relatietherapeut nuttig kan zijn om ook als individuele therapeut op te treden. Maar er zijn veel nuances in dit onderwerp die moeten worden aangepakt – en redenen waarom therapeuten misschien helemaal niet in het idee geïnteresseerd zijn.

Wanneer een therapeut paren niet individueel mag bezoeken voor therapie

Zoals Harris al zei, zijn er enkele gevallen waarin het noch ethisch noch raadzaam zou zijn als uw relatietherapeut uw individuele therapeut zou zijn.

Het is bijvoorbeeld een slecht idee als de therapeut alleen maar ziet een persoon in de relatie (in tegenstelling tot alle betrokkenen). “Als een therapeut één persoon uit het koppel individueel behandelt, kan het – zelfs als therapeut – moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat deze persoon niet bevooroordeeld is”, zegt Harris. Ze horen immers veel meer over de ene persoon dan over de andere persoon of mensen in de relatie.

“Als een therapeut één persoon uit het koppel individueel behandelt, kan het, zelfs als therapeut, moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat deze persoon niet bevooroordeeld is.” –Dana M. Harris, LMFT

En als het voor een erkende therapeut moeilijk is om hun vooroordelen te controleren, stel je dan eens voor hoe het zou zijn voor de persoon die geen individuele therapie van die aanbieder krijgt. “Het is moeilijk voor de andere persoon in het koppel om echt te geloven dat de therapeut geen partij kiest”, zegt Harris, wat van invloed zou kunnen zijn op de uitkomst of effectiviteit van relatietherapiesessies. (Het kan bijvoorbeeld zijn dat u minder ontvankelijk bent voor feedback of door de therapeut aanbevolen oefeningen als u het gevoel heeft dat u tijdens groepssessies niet voldoende door elkaar wordt geschud.)

Er is ook sprake van vertrouwelijkheid, zegt individueel- en relatietherapeut Anthony Phillips, AMFT. “Als therapeuten zijn wij altijd gebonden aan geheimhouding, wat betekent dat alles wat tijdens de individuele therapie wordt gezegd in de sessie moet blijven voor de therapeut.” mogelijkheid om zich aan dit vertrouwelijkheidsbeleid te houden”, voegt Phillips toe.

Bovendien zou het nalatig zijn om er niet op te wijzen dat wanneer therapeuten individuen behandelen, dat individu hun cliënt is. “Maar als we een stel behandelen, is de relatie onze cliënt”, zegt Harris. Wat Harris hiermee bedoelt is dat de therapeut een sessie niet als een partner boven een andere partner behandelt. In werkelijkheid gaat het allemaal om partners versus de ruzie, het probleem, het conflict – je begrijpt het wel. Deze aanpak helpt voorkomen dat mensen waargenomen vooroordelen ervaren en zorgt ervoor dat ze op één lijn blijven wanneer ze samenwerken.

Om al deze redenen had geen van de therapeuten met wie we spraken individuen behandeld onafhankelijk van relatietherapie. “Ik heb gewerkt met koppels die besloten hebben de therapie te stoppen en ik zal een lid van het koppel als individu blijven zien, maar ik zorg ervoor dat ze begrijpen dat we niet kunnen terugkeren naar relatietherapie als dat gebeurt”, zegt Harris, wijzend op de gevaren van waargenomen vooroordelen.

Is het ooit goed om individuele therapie te krijgen van uw relatietherapeut?

Er zijn echter enkele gevallen waarin het nuttig kan zijn om uw relatietherapeut ook als uw persoonlijke therapeut te laten optreden. Het meest voorkomende verschijnsel hiervoor is Voor Ze geven zichzelf volledig aan relatietherapie, zegt sekstherapeut en gediplomeerd klinisch maatschappelijk werker Chanta Blue, LCSW.

“Dit is nuttig voor de therapeut omdat het ons een compleet achtergrondbeeld geeft van elke persoon in de relatie”, zegt Blue. Ze voegt eraan toe dat dit voor een partner ook een kans kan zijn om zijn gevoelens volledig te uiten zonder zich zorgen te hoeven maken over het kwetsen van de gevoelens van anderen.

Het kan ook nuttig zijn als mensen afzonderlijk advies zoeken bij hun relatietherapeut als ze het moeilijk vinden om tijdens de relatiesessie te communiceren, zegt Phillips. “Als het stel inconsistent is tijdens de sessie en niet goed met elkaar communiceert, kan het nuttig zijn om een ​​verhaal vanuit beide perspectieven in relatietherapie te brengen”, zegt hij.

Deze therapeutische double-dipping kan er ook toe bijdragen dat de doelstellingen van het koppel en het individu op één lijn liggen, zegt Harris. Stel dat een van de partners in de relatie aan zijn defensieve houding werkt. “Als dit ter sprake komt tijdens de koppelsessie, is het veel gemakkelijker als dezelfde therapeut het weet [and handles it in individual sessions],” Ze zegt.

TL;DR: Je zou dezelfde therapeut voor je kunnen hebben als voor relatietherapie, maar daar moet je zeker van zijn alle De mensen in de relatie bezoeken individueel een therapeut om waargenomen vooroordelen te voorkomen.

En onthoud: als u en uw partner(s) ruzie maken, komt het zelden voor dat u tegen hen ingaat. De realiteit is dat jullie allemaal tegen het probleem zijn, dus benader het dienovereenkomstig.

Leave a Comment