Ja, u kunt een overdosis elektrolyten nemen

Elektrolyten hebben de voedingsindustrie de afgelopen jaren stormenderhand veroverd, en met goede reden. Het aanvullen met elektrolyten kan ongelooflijk nuttig zijn voor mensen die het risico lopen op uitdroging, die in warme en vochtige klimaten leven, maar ook voor actieve mensen of atleten. Maar de vraag rijst: kun je een overdosis elektrolyten nemen? Er bestaat immers zoiets als te veel van het goede. Vroeger was het moeilijk om te veel elektrolyten te consumeren, maar dat is niet langer het geval.

Tot voor kort werd het elektrolytenlandschap voornamelijk ingenomen door sportdranken van grote namen, zoals Powerade en Gatorade. Hoewel deze dranken een geweldige energiebron vormen door de snel verteerbare suikers en de lage hoeveelheden elektrolyten, hebben nieuwe formules op de markt de situatie veranderd.


Experts in dit artikel

 • Allison Dobbyn, MAN, RD, Allison Dobbyn, MAN, RD, is een geregistreerde diëtist.
 • Kaytee Hadley, RDN, IFMCP, CPT, Kaytee Hadley, RDN, IFMCP, CPT, is een geregistreerde diëtist en gecertificeerde personal trainer.
 • Mandy Tyler, RD, CSSD, LD, Mandy Tyler, RD, CSSD, LD, is een geregistreerde diëtist.

Je kunt nu elektrolyten vinden met veel extra voedingsstoffen en andere ingrediënten. Mogelijk zie je claims als ‘geen toegevoegde suiker’, ‘adaptogene paddenstoelen’, ‘collageen- of eiwitpoeder’, ‘groentenpoeder’ – de lijst gaat maar door. Met zoveel opties op de markt, vragen we ons af hoe we het juiste elektrolytpoeder voor u kunnen kiezen en of er risico’s zijn verbonden aan het regelmatig innemen van deze poeders.

We spraken met diëtisten en voedingsdeskundigen om erachter te komen wat zij precies aanbevelen om regelmatig elektrolyten in te nemen en welke belangrijke voorzorgsmaatregelen u moet nemen bij het gebruik van deze supplementen.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn een groep essentiële mineralen die we uit voedsel kunnen halen, namelijk natrium, kalium, fosfor en magnesium. Ze helpen vocht van onze bloedvaten naar onze cellen te verplaatsen om aan onze hydratatie- en vochtbehoeften te voldoen. Deze voedingsstoffen hebben een aantal functies, zoals: B. het handhaven van voldoende hydratatie, het overbrengen van zenuwsignalen, het opwekken van spiersamentrekkingen en het reguleren van de pH van het lichaam. Een onbalans in de elektrolytenbalans van uw lichaam kan tot ernstige gezondheidsrisico’s leiden doordat de bloeddruk, hartslag en uw energieniveau worden beïnvloed.

“Als mensen zweten, verliezen ze zowel vocht als elektrolyten. Het belangrijkste elektrolyt dat verloren gaat in het zweet is natrium”, zegt Mandy Tyler, RD, CSSD, LD. “Dus mijn eerste prioriteit bij het kiezen van een elektrolytpoeder is het controleren van het natriumgehalte. In mindere mate verliezen mensen ook kalium en andere elektrolyten zoals calcium en magnesium, die ook vaak aan elektrolytpoeders worden toegevoegd.”

Kun je een overdosis elektrolyten krijgen?

Er kan zelfs een overdosis elektrolyten optreden en er zijn mensen die deze producten absoluut moeten vermijden. Een overdosis elektrolyten kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartproblemen, spierzwakte en verwarring als gevolg van onevenwichtigheden in de natrium-, kalium- en calciumspiegels.

Als artsen of voedingsdeskundigen bijvoorbeeld een natriumarm dieet hebben aanbevolen, moet u voorzichtig zijn met het soort elektrolytendrank dat u consumeert. Gelukkig bevatten veel van de producten op de markt geen natrium, waardoor je uit een aantal opties kunt kiezen.

Als u een voorgeschiedenis heeft van hart- of nieraandoeningen of bloeddrukproblemen, is het ook belangrijk om met uw arts of voedingsdeskundige te bespreken of deze producten veilig voor u zijn.

Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat iemand te veel elektrolyten binnenkrijgt door het eten van onbewerkt voedsel, is het volgens Kaytee Hadley, RDN, IFMCP, CPT mogelijk om te veel uit andere bronnen te consumeren. “De twee manieren om een ​​overdosis elektrolyten te krijgen zijn suppletie en het eten van voedsel met een hoog zoutgehalte”, zegt ze.

Natrium aanbevelingen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium is 2.300 mg per dag, of ongeveer één theelepel toegevoegd natrium. Als bij u een hartaandoening is vastgesteld of als u een risico loopt op een hartaandoening, kan de aanbeveling voor u persoonlijk iets lager zijn. Vraag uw arts om individueel medisch advies voordat u een elektrolytensupplement inneemt.

“Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel zout, wat verwoestende gevolgen kan hebben voor iemand die niet regelmatig zweet. Het consumeren van te veel natrium in deze geconcentreerde vorm kan ook gevaarlijk zijn omdat er niet genoeg andere elektrolyten zijn, zoals kalium, om het evenwicht in het lichaam te behouden”, legt Hadley uit.

Houd er rekening mee dat natrium slechts een van de vele elektrolyten is, en dat u een groot aantal andere elektrolyten kunt consumeren zonder uw zoutinname te verhogen.

Wie loopt het grootste risico op een overdosis elektrolyten?

Niet iedereen zou elektrolyten in zijn dieet moeten opnemen. Vanwege hun recente populariteitsstijging kunnen er zelfs mensen zijn die elektrolyten onnodig of zelfs schadelijk consumeren. “Elektrolytensupplementen kunnen schadelijk zijn voor iedereen met een hart- of nierziekte”, zegt Allison Dobbyn, MAN, RD. “Het extra natrium en kalium in elektrolytpoeders kunnen ervoor zorgen dat uw lichaam extra vocht en kalium vasthoudt.”

Een verstoord elektrolytenniveau kan tot ernstige of dodelijke aandoeningen leiden als dit uw vitale parameters zoals bloeddruk, hartslag of nierfunctie beïnvloedt. Dus als u een nier- of hart- en vaatziekten heeft, zijn elektrolyten mogelijk niet de juiste keuze voor u. Als uw arts ooit een natriumarm dieet heeft aanbevolen, is het de moeite waard om elektrolytenformules te overwegen die geen significant zoutgehalte bevatten.

Andere risicofactoren voor een overdosis elektrolyten zijn nierziekten, langdurige inspanning, cocaïnegebruik, kaliumsparende diuretica, chemotherapie, diabetes of ernstige brandwonden, legt Wan Na Chun, MPH, RD, CPT uit. Symptomen van een verstoring van de elektrolytenbalans kunnen variëren afhankelijk van welk mineraal in onbalans is, maar velen hebben vergelijkbare symptomen zoals rusteloosheid, droge mond en dorst, rusteloosheid, verwarring of problemen met cognitie, spierzwakte of krampen, zegt ze.

Wie moet elektrolyten gebruiken?

Deze producten zijn ideaal voor mensen die veel tijd buitenshuis in de hitte doorbrengen, overmatig zweten, langdurig lichamelijk actief zijn of sporten. Mensen met een grotere behoefte aan elektrolyten dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zijn onder meer:

 • atleet
 • Mensen met cystische fibrose
 • Arbeiders in warme werkomstandigheden
 • Mensen die aan duursport doen
 • Mensen met actieve boulimia of eetstoornissen

Voor een training die minder dan twee uur duurt, zou het drinken van 400-800 ml gewoon water per uur voor de meeste mensen voldoende moeten zijn om overmatige uitdroging te voorkomen (of meer dan 2 procent van het lichaamsgewicht te verliezen als gevolg van een tekort aan water), legt Melissa Boufounos, CHN uit. , sportvoedingsdeskundige en oprichter van MB Performance Nutrition.

Voor mensen die regelmatig lichamelijk actief zijn in warme en vochtige omstandigheden of langer dan twee uur sporten, raden deskundigen aan om fluctuaties in hun lichaamsgewicht op te volgen door zichzelf voor en na de activiteit te wegen. Deze monitoring helpt bij het meten van de persoonlijke zweetsnelheid tijdens specifieke oefeningen en weersomstandigheden.

“Gemiddeld verlies je voor elke kilo zweet die je verliest ongeveer 500 milligram natrium. De algemene aanbeveling is om 230 tot 690 milligram natrium per liter water/sportdrank te consumeren om de drang om te drinken te vergroten en het vasthouden van vocht te bevorderen”, zegt Boufounos.

Voedingsmiddelen met natuurlijk voorkomende elektrolyten

Als u geïnteresseerd bent om in de wereld van elektrolyten te duiken, maar geen supplementen wilt nemen, overweeg dan om deze voedingsmiddelen en dranken aan uw dieetplan toe te voegen.

 • Kokoswater is een goede bron van kalium, magnesium en natrium.
 • Komkommersap is een goede bron van natrium.
 • Melk is een goede bron van kalium en fosfor.
 • Chocolade bevat magnesium, kalium en kan natrium bevatten.
 • Noten bevatten magnesium en als je ze gezouten koopt, bevatten ze natrium.
 • Groenten en fruit bevatten kalium en sommige groenten, zoals bladgroenten, bevatten natrium.

“Kies bij het kiezen van de vorm van elektrolytpoeder wat het beste voor u werkt”, adviseert Tyler. “Als de kosten een probleem zijn, overweeg dan om het losse poeder in een grote container te kopen en het afzonderlijk te verdelen. Als je iets nodig hebt dat in een sporttas past, zijn de eenmalige verpakkingen of tabletten geweldig.

Merkaanbevelingen voor elektrolytensupplementen

 • genezing: Dit merk is gemaakt van kokoswater en is een prachtig natuurlijk elektrolytensupplement.
 • Vloeistof IV: Liquid IV is ideaal voor mensen die de toegevoegde suiker nodig hebben voor spiermassa. “Toegevoegde koolhydraten kunnen gunstig zijn voor mensen die langer dan een uur aan duurtraining of teamsport doen. De koolhydraten zorgen voor extra energie voor de spieren die werken”, vertelt Tyler.
 • RDCL: Naast de elektrolyten krijg je een energieboost door de cafeïne die erin zit.
 • LMNT: Deze optie zonder toegevoegde suikers bevat veel natrium en is ideaal voor mensen die veel zweten, intensief sporten of een koolhydraatarm dieet volgen.
 • Ultiem: Dit merk is populair onder hardlopers en is bovendien relatief natriumarm.

Kun je je eigen elektrolytpoeder maken?

Het maken van uw eigen elektrolytenmix is ​​een eenvoudiger en kosteneffectievere aanpak dan het kopen van een voorverpakte mix. U kunt kiezen voor natuurlijke bronnen van elektrolyten zoals kokoswater en sinaasappelsap. Versterk de smaak door een vleugje zout en een scheutje citroen- of limoensap toe te voegen, afhankelijk van je smaak.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Comment