Is periodesynchronisatie een mythe? Dat zeggen artsen

By | September 19, 2023

IHet is een bekend gezegde in de populaire cultuur dat als je een groep mensen met een baarmoeder regelmatig bij elkaar brengt in hetzelfde huis, in dezelfde slaapzaal of op kantoor (of vrijwel overal bij elkaar in de buurt), hun menstruatiecycli op magische wijze zullen synchroniseren. Plots begint iedereen tegelijkertijd met PMSen, consumeert ongekende hoeveelheden tampons en eet zoveel chocolade en ijs als ze maar kunnen zien. Periodesynchronisatie is zo’n culturele toetssteen dat in shows zoals B. Hiernaar wordt verwezen Seks en de stad En Gemeenschapen was een plotpunt in films als Geen voorwaarden.

Het is niet alleen iets voor de televisie: Heather Bartos, een verloskundige-gynaecoloog uit Texas, zegt dat uit een onderzoek uit 1999 ooit bleek dat ‘bijna 70 procent van de vrouwen zei dat ze het gevoel hadden dat hun menstruatiecyclus gesynchroniseerd was.’ Als iemand die in een studentenhuis woonde, heb ik Ik ben er vrij zeker van dat ik hetzelfde voelde tijdens mijn eerste jaar.

Letterlijk elke expert op het gebied van de menstruatiegezondheid zal u echter vertellen dat menstruatiesynchronisatie niet veel meer is dan een stadslegende. Zie het als de Bigfoot van de vagina. Maar waar komt het vandaan… en waarom geloven we nog steeds?

De oorsprong van periodesynchronisatie

Eerst een korte introductie van wat we bedoelen als we het eigenlijk hebben over periodesynchronisatie: “Dat betekent niet [that people’s menstrual cycles] “Ze staan ​​precies op één lijn, beginnen op precies hetzelfde tijdstip, maar komen in de loop van de tijd dichter bij elkaar”, zegt dr. Bartos.

Het is moeilijk te zeggen waar precies de mythe van ‘menstruele synchronie’, zoals het technisch wordt genoemd, vandaan komt, maar een van de eerste mensen die dit fenomeen bestudeerde, was een onderzoeker genaamd Martha McClintock. Ze had feromonen bij muizen bestudeerd en ontdekt dat sociale groepen de oestrische cyclus van een muis (de naam voor de voortplantingscyclus van een dier) konden beïnvloeden; Ze besloot uit te zoeken of dit ook bij mensen gebeurde.

In haar artikel gepubliceerd in het nummer van 1971 van het tijdschrift NatuurZe ontdekte dat na het bestuderen van 135 verschillende vrouwen tussen de 17 en 22 jaar, die allemaal in dezelfde slaapzaal op een vrouwencollege woonden, er een significante toename was in de ‘synchronisatie’ (die ze omschreef als een vermindering van het verschil tussen de gedefinieerde gegevens). ). mensen die ongesteld waren) tussen huisgenoten en goede vrienden. Daarom concludeerde ze dat “synchronisatie en onderdrukking binnen een groep vrouwen die samen in een slaapzaal wonen, suggereren dat sociale interactie een sterke invloed kan hebben op de menstruatiecyclus.”

Wat zou dit fenomeen kunnen verklaren? “De huidige theorie is dat we feromonen afscheiden, chemicaliën die in staat zijn tot hormoonachtige activiteit”, zegt Dr. Bartos. Volgens deze theorie kunnen deze feromonen de hormonen van andere mensen beïnvloeden om hun cycli beter te coördineren. “Sommigen geloven dat menstruatiecycli nauwer aansluiten bij de maancycli – de typische maancyclus duurt ongeveer 29,5 dagen, wat ironisch genoeg dicht bij de lengte van de cyclus van een vrouw ligt – maar deze hebben nooit aan populariteit gewonnen in de wetenschappelijke gemeenschap”, voegt ze eraan toe. .

De mythe ontkrachten

dr. Bartos zegt dat de wetenschappelijke gemeenschap nogal sceptisch is over menstruatiesynchronisatie. Het is een relatief weinig onderzocht onderzoeksgebied en veel studies die wel bestaan, zijn bekritiseerd omdat ze, in de onsterfelijke woorden van gekke mannenPete Campbell: “Niet geweldig, Bob!”

Een onderzoek van de Universiteit van Missouri uit 1992 bracht ernstige tekortkomingen in de methodologie van McClintock aan het licht, evenals vier vervolgstudies die de resultaten ervan niet konden reproduceren. In elk van deze gevallen volgden de onderzoekers bijvoorbeeld het ontwerp van McClintock en gebruikten ze een ‘onjuiste procedure voor het bepalen van het aanvankelijke absolute verschil tussen proefpersonen’. Vertaling: u heeft de verschillen in de startdata van de perioden verkeerd begrepen. Toen deze fouten werden gecorrigeerd, werd de statistische significantie uit de resultaten “verwijderd”. Wetenschappelijke Amerikaan gerapporteerd in 2007.

In 2017 wilde perioderegistratie-app Clue die vraag voor eens en voor altijd beantwoorden. Clue werkte samen met professor Alexandra Alvergne van de Universiteit van Oxford en ondervroeg zijn gebruikers en vroeg hen of ze dachten dat hun cycli waren gesynchroniseerd met iemand anders, zoals een vriend, huisgenoot of zus, die de app ook gebruikte. Nadat ze de 1.500 reacties die ze ontvingen hadden teruggebracht tot 360 paren met ten minste drie vergelijkbare cycli, voerden ze een statistische analyse uit op basis van de gegevens die deelnemers in de app hadden ingevoerd. Het onderzoeksteam van Clue ontdekte dat slechts 79 van deze paren een daadwerkelijke verkorting van de tijd tussen de startdata van de menstruatie ervoeren. In plaats daarvan ontdekte Clue dat 273 paren (de resterende 80 procent) een groter Verschil in startdata van de cyclus aan het einde van het onderzoek en aan het begin – wat betekent dat de cycli van gebruikers feitelijk verschillend waren en niet gesynchroniseerd.

“Het is zeer onwaarschijnlijk dat cyclussynchronisatie een reëel fenomeen is”, zegt Marija Vlajic, datawetenschapper bij Clue De bewaker in 2017 over het onderzoek. “In het monster dat we hadden, was er geen menstruatiesynchronisatie. We hebben ook enkele statistische tests uitgevoerd en ontdekten dat het verschil in cycli feitelijk groter wordt. Dit betekent niet dat paren niet synchroon lopen – het betekent dat ze in het begin nooit synchroon waren.”

Waarom het nog steeds zo echt voelt

Maar wachtjij zegt, Dit is mij helemaal overkomen, dat zweer ik! Maak je geen zorgen, ik had ook moeite om deze waarheid te accepteren. “Zoveel vrouwen vertellen me dat het een echte gebeurtenis is voor hen en hun huishouden”, zegt Dr. Bartos.

Maar daar is een simpele verklaring voor: aangezien de meeste mensen met een baarmoeder een cyclus hebben die tussen de 26 en 31 dagen ligt, is dit zeker het geval. sommige Overlapping – er zijn immers maar een beperkt aantal dagen in een maand.

“Het is waarschijnlijk dat de cycli van vrouwen veranderen als gevolg van stress of gebrek aan slaap”, zegt dr. Bartos. Neem mij als voorbeeld: op de universiteit leefden mijn zussen en ik waarschijnlijk in veel opzichten een vergelijkbare levensstijl (hallo, nachtelijke ‘studiesessies’ met alcohol, energiedrankjes en goedkope pizza!), wat kan bijdragen aan de ‘waargenomen synchronisatie van cycli”, zegt dr. Bartos. “Maar er kan een zekere mate van willekeur zijn met getallen.”

Bovendien, als je met iemand in een kleine ruimte wordt gegooid, is de kans groter dat je patronen opmerkt die niet echt bestaan. Het is waarschijnlijk gemakkelijker om je de tijd te herinneren dat jij en je huisgenoot op de bank zaten en donuts in te ademen omdat jullie allebei tegelijkertijd last hadden van PMS, dan om je alle keren te herinneren dat je dat niet was.

Ondanks dit alles blijft de mythe bestaan. Een onderzoekspaper uit 2016 in het tijdschrift Reproductieve gezondheid van vrouwen speculeert dat het idee van menstruatiesynchronisatie zo aantrekkelijk is omdat het een gevoel van solidariteit creëert tussen mensen met menstruatie. “Ongeacht of wetenschappelijk bewijs het werkelijke bestaan ​​van menstruatiesynchronisatie ondersteunt, houdt het overweldigende geloof van vrouwen in menstruatiesynchronisatie verband met hun behoefte om solidariteit te voelen met andere vrouwen”, schrijven de auteurs van het onderzoek. In wezen zijn menstruaties iets wat de meeste mensen met een baarmoeder ervaren, beweren ze, en het idee dat de cycli van mensen daadwerkelijk zouden kunnen synchroniseren, zou kunnen worden gezien als bewijs van hun gedeelde band die verder gaat dan biologische grondslagen. Deze waargenomen context (of het nu feit of fictie is) zou de periode-ervaring, die door de samenleving doorgaans als ‘beschamend’ en gênant wordt beschouwd, kunnen veranderen in iets dat meer kracht geeft en positief is.

Er is dus niet veel wetenschappelijk bewijs om het idee van periodesynchronisatie te ondersteunen. Maar uiteindelijk is er niets mis met het overwinnen van een beetje gewone menstruatiepijn. Als jij en je beste vriend tegelijkertijd krampen voelen, beschouw het dan als een ingebouwd excuus om jezelf wat wijn in te schenken en in de rij te staan ​​voor die aflevering euforie Je hebt altijd al HBO willen kijken en gewoon willen ontspannen. Je hebt het verdiend, punt.

Wilt u meer eigentijdse inhoud? Dit is waarom je niet bang hoeft te zijn om tijdens je menstruatie in de zee te zwemmen, en hier zijn enkele van de meest voorkomende veelgestelde vragen over metingen die door gynaecologen zijn beantwoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *