Is jouw emotionele energie van het type vetvrij papier of klittenband?

By | September 10, 2023

ATerwijl je door de wereld reist, zul je onvermijdelijk anderen tegenkomen en worden blootgesteld aan hun emoties, hetzij door een terloopse opmerking, hetzij door volledige emotionele dumping. Als u bijzonder gevoelig bent, bent u wellicht eerder geneigd de emoties van anderen te accepteren, zodat deze de uwe beïnvloeden, wat kan leiden tot gevoelens van uitputting en uitputting. Het kost moeite om te leren herkennen welke gevoelens je hebt, maar het nastreven van een specifiek soort emotionele energie kan het gemakkelijker maken om als gevoelig persoon met anderen om te gaan.

Volgens klinisch psycholoog Carla Marie Manly, PhD, kan het belichamen van een soort energie die emotioneel meer op klittenband lijkt dan op gewaxte energie degenen die moeite hebben om meegesleurd te worden in de emoties van anderen, helpen om zich eerst te concentreren op het cultiveren van je eigen tuin van emoties. auteur van Vreugde uit angst.“Iemand met klittenband pakt ieders spullen op, ook die van hemzelf, maar iemand met vetvrij papier heeft genoeg werk gedaan om te weten dat dit van jou is en dit van mij”, zegt Dr. Mannelijk. Door meer op vetvrij papier dan op klittenband te lijken, kunt u betere grenzen voor uzelf stellen en daardoor meer aandacht besteden aan uw eigen emotionele behoeften door geen energie aan anderen te besteden, tenzij dit gerechtvaardigd is. Hieronder legt dr. Manly gaat dieper in op wat het betekent om het een of het ander te zijn.

@dr_carla_manly

Do you take on other people’s emotions easily?If you answered ‘yes’ then one of the best things you can do for yourself is to be more like Waxed Paper. Say what?Listen to find out more 🔈 #fyp #therapytiktok #therapysessions #therapytok #emotionalwellness #listenup #mindfullness #mindfulnesspractice #wellnesstips #wellnessjourney #wellnesshub

♬ original sound – Dr. Carla Marie Manly

De twee emotionele energietypes voor gevoelige mensen

Type emotionele energie met klittenband

Net als echt klittenband, een klittenbandsysteem dat ervoor zorgt dat dingen vastlopen, is iemand met klittenband met emotionele energie iemand die niet anders kan dan emoties vasthouden.

“Het idee van klittenband is een gevoelig of zeer gevoelig persoon die de neiging heeft om dingen aan zich te laten kleven en ze rauw te wrijven, en ze weten niet hoe ze die energie moeten vrijmaken”, zegt Dr. Mannelijk. Daarbij verzamelen ze ‘emotionele frat’ of negatieve energie (opmerkingen, interacties of emoties) van anderen die ze met zich meedragen.

Als je ooit een boor van een hond hebt verwijderd, weet je misschien dat deze stekelige weerhaken de huid kunnen binnendringen en aanhoudende pijn kunnen veroorzaken als ze niet snel worden behandeld. Hetzelfde geldt hier. Bij klittenbandsluitingen komen voorwerpen vast te zitten en bestaat het risico dat deze blijvende problemen en onveiligheid opleveren.

Type emotionele energie van waspapier

Vetvrij papier daarentegen is een gladde substantie waar andere dingen van afglijden. Daarom kunnen mensen met het emotionele energietype van vetvrij papier voorkomen dat de emoties en gevoelens van anderen hen ontsporen. “De persoon die vetvrij papier is, heeft er hard aan gewerkt om het te weten [themselves]zodat ze beseffen dat ze niet de spullen van anderen gaan afpakken”, legt Dr. Mannelijk.

Voor alle duidelijkheid: het is net vetvrij papier niet betekent het negeren of verwerpen van de eigen gevoelens of die van andere mensen. Het betekent eenvoudigweg dat je het innerlijke werk hebt gedaan om te beseffen dat je de emoties van andere mensen niet hoeft te tolereren, of hun problemen, stressfactoren of wat ze je verder opdringen op je bord hoeft te leggen.

Denk eens aan een situatie waarin iemand een ongewenste opmerking maakte die niet gerechtvaardigd was. Misschien zeiden ze dat je er bijzonder moe uitzag. U kunt zich onzeker voelen over de vraag of u wallen onder uw ogen heeft en of u langzaam of traag overkomt. Iemand met klittenband zou deze opmerkingen ter harte nemen en ervoor zorgen dat ze hun dag mogelijk verpesten; Ondertussen zou iemand van waspapier zoiets denken als: ‘Ik weet niet zeker waarom je dat zei, maar ik ben blij met de manier waarop ik eruit zie en voel, en het is niet echt hun zaak of ik moe ben of niet. .” , dus ik laat het niet tot mij komen.’

In wezen is het klittenband-emotionele energietype reactief omdat het gaat om het reageren op de acties en gevoelens van anderen, wat het moeilijk kan maken om de eigen emoties te reguleren. Het emotionele energietype van vetvrij papier is echter veel vloeiender en zelfverzekerder. Omdat deze mensen er vertrouwen in hebben dat ze kunnen omgaan met wat er op hun pad komt, is de kans kleiner dat ze van het pad worden geduwd als ze onvermijdelijk op de proef worden gesteld.

Dit wil niet zeggen dat je nooit moet luisteren als iemand iets tegen je zegt waardoor je je ongemakkelijk voelt, uit angst emotionele schade te veroorzaken; Een deel van de plakkerigheid van klittenband kan eigenlijk een goede zaak zijn. De sleutel hier is echter om een ​​punt te bereiken waarop de meeste dingen niet vastlopen, zodat u uw emotionele hulpbronnen kunt richten op datgene wat uw aandacht verdient.

Hoe je minder emotionele stress kunt opbouwen en hoe je deze kunt elimineren

Laten we zeggen dat jouw emotionele energietype klittenband is. Hoe kun je voorkomen dat je nog meer emotionele lasten opstapelt en hoe kun je de lasten kwijtraken die je al hebt opgebouwd? Volgens dr. Manly, de beste manier voor mensen met emotionele energie met klittenband om zichzelf te beschermen, is door situaties te identificeren waarin ze de emoties van anderen op hun bord leggen en te beoordelen of ze bij het moment horen.

“Schaam je niet en geef jezelf niet de schuld, maar word je in plaats daarvan meer bewust wanneer ongevoelige mensen of mensen die zich niet bewust zijn van hun acties je triggeren en je hun energie overneemt”, zegt Dr. Mannelijk. ‘Zoek uit of dit iets is wat ze doen of dat het iets in jou is dat aandacht nodig heeft en nog niet is opgelost.’ Neem op deze manier even de tijd om na te denken of het de moeite waard is om emotionele energie aan deze kwestie te besteden.

Misschien ben je bijvoorbeeld op een feestje en maakt iemand een opmerking over hoe hij/zij heeft gemerkt dat je de laatste tijd een stuk minder hebt gewerkt. Als deze opmerking je irriteert, vraag jezelf dan af waarom voordat je reageert. Zijn er tekenen dat deze persoon passief-agressief is en u probeert te beledigen? Maakt u zich zorgen dat u niet als ‘lui’ wordt gezien? Dit kunnen scenario’s zijn die emotionele stress kunnen veroorzaken. Maar dat is niet nodig.

Als je een stemmingscontrole nodig hebt om er zeker van te zijn dat je geen ongepaste negativiteit vertoont, zegt Dr. Manly zegt zelfs iets als: “Ik ben benieuwd, wat bedoelde je met die opmerking?” om erachter te komen hoe je die precies moet interpreteren.

“Het gaat erom te herkennen wanneer je aan zelfreflectie moet doen om erachter te komen of het iets is waar je aan moet werken, of het over de ander gaat, of dat het een combinatie van beide is.” – Carla Marie Manly, PhD, klinisch psycholoog

Zelfvertrouwen is een andere spier die je moet opbouwen, zodat het werk van het verminderen van je emotionele belasting in de loop van de tijd gemakkelijker gaat aanvoelen: Stel dat je een herstellende workaholic bent die harder werkt om gezondere grenzen te stellen rond je werktijd. Misschien bewonderde de vriend alleen maar je vooruitgang, maar door zelfreflectie besefte je dat je nog steeds gevoelig bent om als onproductief of ‘lui’ te worden gezien als je niet zo veel werkt als vroeger. Deze pauze kan je helpen voorkomen dat je de opmerking persoonlijk opvat of, erger nog, dat je defensief reageert.

Omgekeerd kan het zijn dat de persoon die de opmerking heeft gemaakt een workaholic is en zich passief-agressief jegens u heeft gedragen. Als u in dit geval even de tijd neemt om te pauzeren, kunt u de situatie nog steeds zien zoals die is en deze niet aan u laten hangen.

dr. Manly benadrukt dat je je gevoelens niet negeert, maar eerder herkent wat er achter zit en er voorbij gaat. Een ander hulpmiddel dat hier ook nuttig kan zijn, is het bijhouden van een dagboek van de ervaringen waarbij u emotioneel leed ondervond. “Het gaat erom dat je merkt wanneer [emotional burs] “Blijf bij jezelf en merk op wanneer je aan jezelf moet denken om erachter te komen of het iets is waar je aan moet werken, of het over de ander gaat, of dat het een combinatie van beide is”, zegt ze.

Als je de neiging hebt om de emoties van anderen met je mee te dragen die je uitgeput of verdrietig maken, wil je misschien ook samenwerken met een erkende professional, zoals een therapeut of psycholoog, voor hulp bij het stellen van emotionele grenzen en het verwerken van je gevoelens.

Weet dat je niet gedoemd bent om voor altijd in een staat van klittenband te blijven. “Als je eraan gewend raakt om op te letten [emotional burs]Op een gegeven moment kun je er vetvrij papier van maken, wat betekent dat de onzin van andere mensen meestal niet aan je blijft plakken”, zegt Dr. Mannelijk.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *