Intuïtief eten en humeur: wat u moet weten

By | September 9, 2023

IHet goede nieuws van vandaag: eten wat je wilt – wanneer je wilt en hoeveel je wilt – kan daadwerkelijk een positieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid.

Meer specifiek hebben we het over intuïtief eten (IE). Kortom, het is een op bewijs gebaseerd raamwerk dat je aanmoedigt om naar je lichaam te luisteren en te respecteren wat het nodig heeft en wil. Het concept is bedacht door geregistreerde diëtisten Evelyn Tribole, MS, RD, CEDRD-S en Elyse Resch, MS, RD, CEDS-S, de auteurs van Intuïtief eten: een revolutionaire anti-dieetaanpak.

  1. Verwerp de dieetmentaliteit.
  2. Eer je honger.
  3. Sluit vrede met eten.
  4. Daag de voedselpolitie uit.
  5. Ontdek de tevredenheidsfactor.
  6. Voel je volheid.
  7. Beheer uw gevoelens met vriendelijkheid.
  8. Respecteer je lichaam.
  9. Concentreer u op hoe u zich voelt tijdens het sporten.
  10. Bevorder uw gezondheid met een zacht dieet.

Verschillende onderzoeken bewijzen trouwens de voordelen van IE, maar experts doen hetzelfde. “Als we ons lichaam niet op de juiste manier van brandstof voorzien, kan dit onze stemming beïnvloeden”, zegt Colleen Christensen, RD, een diëtist die intuïtief eet en oprichter van No Food Rules. “Intuïtief eten kan dat oplossen.”Hoe intuïtief eten goed is voor je humeur

Het helpt u te voorkomen dat u zich ‘opgehangen’ of ongemakkelijk voelt

Meer of minder eten dan je lichaam wil, kan ongemakkelijk aanvoelen, toch? Als je beperkt wat of hoeveel je eet, zegt Christensen, kun je je ‘hongerig’ of gemakkelijk emotioneel of geïrriteerd voelen. (Ik ben daar geweest!) Bovendien kan, zoals uit een onderzoek uit 2021 blijkt, een dieet het tegenovergestelde effect hebben als bedoeld, wat kan leiden tot een verslechtering van het lichaamsbeeld en het zelfrespect.

Aan de andere kant, als je doorgaat met eten zonder een comfortabel gevoel van volheid, kun je je psychisch onwel voelen vanwege het fysieke ongemak, voegt ze eraan toe. Als je naar de signalen van je lichaam luistert, hoef je je daar minder zorgen over te maken.

Hiermee kunt u de ‘moeten’ overslaan en u concentreren op het voedsel dat u lekker vindt

De voedingswaarde van voedingsmiddelen is een van de vele kleine factoren die u kunnen helpen beslissen wat u gaat eten. “Onschuldig eten betekent dat je beslissingen kunt nemen over voedsel die worden beïnvloed door vele factoren – smaak, voorkeur, honger, gemak, dieet, timing – in plaats van beslissingen te nemen uit schaamte, ‘moeten’ of oordeel.” zegt Brenna O’ Malley, RD, een niet-dieetvoedingsdeskundige en eigenaar van The Wellful.

Dat is niet alleen duurzamer, maar ook prettiger, voegt ze eraan toe – en het is geen schande om dit te waarderen. “Eten zou moeten Maak het leuk”, bevestigt ze.

Het maakt je geest vrij en vergroot je sociale kansen

Je kent misschien de worsteling: je bent op dieet en kunt niet stoppen met nadenken over wanneer je moet eten, wat je moet eten, of je te veel van één ding hebt gegeten, hoe je je honger kunt stillen en hoe je calorieën kunt verminderen. hoeveel calorieën je tot nu toe deze dag hebt gegeten, de lijst gaat maar door.

Nogmaals, IE kan deze onnodige angst voorkomen. “Als je intuïtief eet, maak je veel mentale ruimte vrij, zodat je je kunt concentreren op het voelen van meer vreugde in het leven”, zegt Christensen. Als u bijvoorbeeld met vrienden dineert, concentreert u zich mogelijk meer op het gesprek dan op de hoeveelheid calorieën die uw maaltijd bevat.

Bovendien kan deze houding je zelfs aanmoedigen om met vrienden uit eten te gaan in plaats van het over te slaan. “Veel mensen vertellen dat ze op het hoogtepunt van hun eetstoornis wegbleven van sociale evenementen omdat ze bang waren voor het voedsel dat hen zou worden geserveerd of omdat ze nerveus waren over de opmerkingen van anderen over hun eten of eetgewoonten”, zegt O’ zegt Malley.

Door aan je relatie met eten te werken, vervolgt ze, krijg je tools waarmee je door deze situaties kunt navigeren en het vertrouwen in je lichaam kunt vergroten.

Zowel O’Malley als Christensen wijzen erop dat minder gehaast eten je kan helpen je meer aanwezig te voelen bij je dierbaren, wat mogelijk kan leiden tot diepere en betekenisvollere relaties en ervaringen. En op de lange termijn (en ja, zelfs op de korte termijn) is dat waar het om gaat, toch?

Het leidt tot stabilisatie van de bloedsuikerspiegel, wat de stemming kan verbeteren

Dit is waar harde wetenschap ook een rol speelt. “Als je intuïtief eet en niet langer vastzit in de cyclus van beperken en eetbuien, zul je regelmatig minder extreme hoogte- en dieptepunten in je bloedsuikerspiegel ervaren, wat verband kan houden met een beter humeur”, zegt Christensen.

Het vermindert de hoeveelheid tijd die u elke dag besteedt aan zorgen over eten

Net als de andere punten – en in het algemeen – is intuïtief eten een veel meer ontspannen en begripvollere benadering. “Intuïtief eten benadrukt nuance en flexibiliteit”, zegt O’Malley. “Dit kan de stress van ‘perfect’ eten verminderen.”

Ze voegt eraan toe dat als je de hele dag voldoende voedsel eet, je minder snel prikkelbaar, angstig en ‘hongerig’ voelt.

Komen deze voordelen automatisch tot stand?

Vooral als je verstrikt bent in de leugens van de dieetcultuur of als je een eetstoornis hebt, kan het idee om te eten wat je wilt, wanneer je wilt, beangstigend zijn. Is het Echt Heeft u al deze voordelen? Hoe snel?

Christensen zegt dat veel mensen zich vrij snel beter voelen op hun intuïtieve voedingsreis. Tegelijkertijd is het ook normaal als u problemen ondervindt. “Dat betekent niet dat alles meteen van een leien dakje gaat of dat er geen ups en downs zijn”, verduidelijkt ze. “Zoals met alles wat nieuw is, is er wat leerwerk nodig!”

O’Malley is het ermee eens dat het proces niet lineair is en er voor elke persoon anders uit zal zien. Ze deelt enkele positieve signalen met ons die je misschien opmerkt, zoals het niet meten van je eten, het merken dat je gedachten over eten rustiger zijn, het verwijderen van apps voor het volgen van voedsel, het niet meer volgen van mensen die je een onwel gevoel geven, je flexibeler voelen als het om eten gaat, en preventief snacks verpakken.

Wat als deze aanpak uw humeur niet lijkt te verbeteren?

Christensen zegt dat er niet één enkele ‘aanpak’ is die voor iedereen werkt. Daarom wilt u misschien verschillende proberen om erachter te komen wat voor u werkt. “Sommigen kiezen voor een meer ongestructureerde, all-in aanpak, anderen, zoals ik, werken op een meer stapsgewijze, gestructureerde manier”, legt ze uit.

En natuurlijk kan het belang van het krijgen van hulp – idealiter van een voedingsdeskundige en therapeut die zich richt op intuïtief eten, maar ook van steun uit de gemeenschap – niet worden onderschat. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die geen duidelijke tekenen van honger vertonen als gevolg van een eerdere eetstoornis, medicijngebruik, enz.

Welk pad je ook kiest, O’Malley raadt aan jezelf genade te schenken. “Vergeet niet dat je waarschijnlijk al een hele tijd op dieet bent of de voedingsregels volgt – je bent erg geoefend!” zegt ze. “Het zal tijd kosten om dat ongedaan te maken en een nieuwe manier van eten en contact met je lichaam te leren, en het zal onbekend aanvoelen.”

Om deze moeilijke momenten te doorstaan, stelt ze voor om te onthouden waarom dit intuïtieve voedingstraject belangrijk voor je is of waarom diëten in het verleden niet hebben gewerkt.

Nog een aanbeveling: stel uw verwachtingen niet te hoog, vooral niet in het begin. “Het benaderen van voedsel als een experiment in plaats van als een exacte wetenschap kan de druk wegnemen en je in staat stellen om gaandeweg van je ervaringen te leren”, zegt ze.

Ups en downs zijn normaal. Bedenk, ondanks dit alles, dat je dit allemaal hebt. “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan leren”, zegt Christensen. “Niemand is ‘te ver weg’.”

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *